Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017

Τα ΜΜΕ των Σκοπίων για την ημερίδα του ΚΕΑΔ


Εκπρόσωποι των κοινοτήτων των Σλάβων των Σκοπίων, των Ελλήνων, των Βλάχων και των Ρομά επιδιώκουν διεθνή υποστήριξη για την τροποποίηση του νόμου για τις μειονότητες στην Αλβανία, αναφέρει δημοσίευμα των Σκοπίων.
Οι μειονότητες αναφέρουν ότι «τα αιτήματά μας είναι για εγγυημένες έδρες στο Κοινοβούλιο των εκπροσώπων των μειονοτήτων στην Αλβανία, οι οικίες υπηρεσίες να εγγράφουν την εθνικότητα κάθε μέλους των μειονοτήτων, η παροχή εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα στην προσχολική και στοιχειώδη καθώς και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας».
Να δοθεί, επίσης, η δυνατότητα για ξεχωριστό προϋπολογισμό που θα αφορά την ανάπτυξη των περιοχών όπου παραδοσιακά ζούνε οι μειονότητες, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης τους, επίσης στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να γίνεται η χρήση της γλώσσας της μειονότητας που απηχεί πάνω από το 20 εκατό του δημοτικού πληθυσμού.
Επίσης, τα συμβούλια στην τοπική αυτοδιοίκηση να εκδίδουν αποφάσεις στη δική τους γλώσσα και αλφάβητο, και θα έχουν την ίδια ισχύ με τις κρατικές αποφάσεις σε οποιαδήποτε τομέα του δημοσίου.
Τα αιτήματα αυτά παρουσιάσθηκαν και τονίσθηκαν με την ευκαιρία της Ημέρας των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Τίρανα, όπως επισημαίνεται.
(Στοιχεία από sitel.com.mk)
http://www.echedoros-a.gr/
Share This
Previous Post
Next Post

Εντολήν καινήν σας δίδω, Να αγαπάτε αλλήλους∙ καθώς εγώ σας ηγάπησα, και σεις να αγαπάτε αλλήλους. Εκ τούτου θέλουσι γνωρίσει πάντες ότι είσθε μαθηταί μου, εάν έχητε αγάπην προς αλλήλους. (Ιωάννης, ιγ΄:34--35).---Një porosi të re ju le juve: Të doni njëri-tjetrin, siç ju desha unë dhe ju të doni njëri-tjetrin. Prej kësaj do t'ju njohin ju të gjithë se jeni nxënësit e mi, në qoftë se keni dashuri për njëri-tjetrin" Joani 13,34-35.

0 comments: