Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Ραμα: Να γιατί αυξήσαμε σκοπίμως την ένταση με την Ελλάδα...


Ο Πρωθυπουργός Ράμα αποκάλυψε την αλήθεια για τις τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας της διακυβέρνησής του, φτάνοντας στο σημεία να τον καταραστεί ορθόδοξος ιερέας .
Βάσει της ερμηνείας του πρωθυπουργού ήταν όλα καλομελετημένα, και φυσικά υποβεβλημένα για να φτάσουμε στο σημερινό επίπεδο όπου η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να καθίσει στην τράπεζα συνομιλιών με τα Τίρανα, για την κατάρτιση μιας άλλης συμφωνία για τα θαλάσσια χωρικά ύδατα ή για να άρει το εμπόλεμο.
Κι όλα αυτά, σύμφωνα με το Ράμα, συμπίπτουν με μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με την απόφαση της Ελλάδας για να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο χωρών, κάπου εκεί γύρω στο 2015.
Ο Ράμα είπε πως μέχρι εκείνη τη στιγμή όταν η κυβέρνησή του αντίδρασε μέσω διπλωματικής νότας, η ελληνική κυβέρνηση ούτε που ήθελε να ξέρει για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Τις διευκρινίσεις αυτές ο Ράμα τις έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή στην εκπομπή Ζώνη Αντιπαράθεσης στο Klan Kosova.
«Εμείς βρισκόμαστε εδώ και μερικά χρόνια σε κατάσταση αδιεξόδου με την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι μια υπογεγραμμένη συμφωνία, της προηγούμενης κυβερνήσεώς μας με την προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας, έχει θεωρηθεί αντισυνταγματική.
Ήταν το έτος 2015, όταν, αφού η ελληνική πλευρά άνοιξε μια διαδικασία πλειστηριασμού και υπογραφής συμβολαίου με δυο εταιρείες για γεωτρύσεις στην πετρελαιοφόρου περιοχής, εμείς απατήσαμε με διπλωματική νότα του Υπουργείου Εξωτερικών την άμεση αναβολή αυτής της διαδικασίας, βάσει τους διεθνούς δικαίου που προϋποθέτει ότι για όσο χρονικό διάστημα υπάρχει διαφορά για τα θαλάσσια χωρικά ύδατα μεταξύ δυο χωρών, καμιά πλευρά δεν δικαιούται να κάνει έρευνες για δικό της λογαριασμό.
Κι αυτή ήταν η στιγμή κατά την άποψή μας, όταν η ελληνική πλευρά άρχισε να συμμορφώνεται με το γεγονός ότι δεν θα μπορούσε να υποβάλλει μονομερώς την ύπαρξη μιας συμφωνία η οποία για μας ήταν και είναι άκυρη.
Τότε, αυτό που εμείς κάναμε ήταν μια διαδικασία δύσκολη: εμείς αυξήσαμε την ένταση με την ελληνική πλευρά, όχι γιατί είχαμε ως αυτοσκοπό την αύξηση της έντασης, αλλά γιατί δεν αποδεχτήκαμε να κλείσουμε τα μάτια ή να σιωπήσουμε, και ενώπιον αυτού του σοβαρού προβλήματος που σχετίζεται με την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανικής Δημοκρατίας, ακόμη και απέναντι από το πρόβλημα που σχετίζεται με το τσάμικο θέμα και των δικαιωμάτων των αλβανών που ανήκουν σ’ αυτή την κοινότητα. Ακόμη και με το θέμα του εμπόλεμου που είναι σοβαρό θέμα το οποίο εδώ και πολλά χρόνια έχει άμεση σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα, κοκ…» δήλωσε ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης.
Άρα, αυτό που θα μπορούσαμε να καταλάβουμε από όσα επισημαίνει ο Ράμα, όλες οι κινήσεις ομολογούν ότι πρόκειται για διπλωματική στρατηγική που πήρε χρόνο, για να υποχρεωθεί η Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι. Η αλβανική κοινή γνώμη έμεινε άναυδη από την αλλαγή της γλώσσας και της γραμμής των Τιράνων με την Αθήνα από πλευράς Ράμα, αλλά σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του, αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξει τα πράγματα: αρχικά με το μαστίγιο και μετά με την κουλούρα!
Πηγή: tesheshi.com/
Μετάφραση tachydromos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: