Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018

Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Αλβανίας απευθύνουν έκκληση σε Μέρκελ και Μακρόν για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε

 
Σε κοινή τους επιστολή που απευθύνεται στη γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και στο γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουήλ Μακρόν, οι επικεφαλείς των θρησκευτικών Κοινοτήτων στην Αλβανία, ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Κοινότητας, ο Α Σκεντέρ Μπρούτσαϊ, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, ο Γενικός Γραμματέας της Επισκοπικής Συνδιάσκεψης κι Αρχιεπίσκοπος του Ρεσέν, Γκιέργκι Μέτα, ο Παγκόσμιος Αρχιμπαμπάς των Μπεκτασήδων, Χατζί Ντεντέ Εντμόντ Μπραχίμαϊ, ο Πάστορας Ύλι Ντότσι, απευθύνουν έκκληση για θετική απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επιστολή παραδόθηκε σήμερα στον Υπουργό Ντιτμίρ Μπουσάτι από τους επικεφαλείς αυτών των κοινοτήτων, μετά από συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο για την Ευρώπη κι Εξωτερικών. Την παράδοση της επιστολής, ως ο αρχαιότερος στο καθήκον και μεγαλύτερος σε ηλικία έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, που συνοδεύονταν από τον Επίσκοπο Βύλιδος, Άστιο.
«Εσείς έχετε δώσει το πιο σωστό παράδειγμα ότι εμείς είμαστε Ευρωπαίοι και τώρα είναι η στιγμή ώστε ο καθένας από μας να ακολουθήσουμε το παράδειγμά σας», - είπε ο υπουργός Μπουσάτι.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Αυτές τις στιγμές ιδιαίτερης σημασίας, επιθυμούμε να επισημάνουμε γι άλλη μια φορά όσα έχουμε εκφράσει τελευταία στην κοινή ανακοίνωσή μας, στις 21 Απριλίου 2018: εμείς οι Αλβανοί είμαστε κομμάτι της Ευρώπης. Πρόκειται για ιστορία με χιλιόχρονες ρίζες. Μας συνδέουν κοινές πολιτιστικές και κοινωνικές ρίζες. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ενσαρκώνει την μόνιμη επιθυμία των ανθρώπων μας, καθώς και τις αξίες μιας ελεύθερης κοινωνίας όπου ο καθένας μπορεί να ασκεί τα δικαιώματά του και, ανάμεσά τους, το δικαίωμα το δικαίωμα της ελευθερίας και της θρησκευτικής πίστης είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Εμείς ευγνωμονούμε το Θεό για το γεγονός ότι η ιστορία του αλβανικού λαού έχει αποδείξει μια σταθερή μακροζωία της αξίας του σεβασμού της ιδιαιτερότητας της θρησκείας, ζώντας μαζί και σε αρμονία ως μια οικογένεια.
«Η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη νεολαία μας. Οι αλβανοί νέοι συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ισχυρών ευρω-ενθουσιασμένων και, μολαταύτα, νιώθουν πιο απογοητευμένοι, διότι, αν και ζουν κοντά με τους ευρωπαίους συνομήλικούς τους, νιώθουν περιθωριοποιημένοι στις ίσες ευκαιρίες. Η υποστήριξη σας για την Αλβανία κατά τη διαδικασία ένταξης, αυτή την κρίσιμη στιγμή, όπου οι αξίες της ανοχής, της αλληλεγγύης και των δικαιωμάτων του ανθρώπου απειλούνται από τις ακρότητες, τον φανατισμό και παρόμοια ιδεολογήματα, σας απευθύνουμε, κρίνεται αναγκαία. Σας απευθύνουμε έκκληση όπως αποδεχτείτε την ειλικρινή προθυμία όλων των Αλβανών και να μας στηρίξετε στην ανεπιστρεπτί δέσμευσή μας για την Αλβανία ως κομμάτι της Ευρώπης.
Μέσα από τη θερμή μας παράκληση, εμείς διατρανώνουμε τη δέσμευσή μας όπως παραμείνουμε ακλόνητοι υποστηρικτές των ευρωπαϊκών αξιών μιας κοινωνίας με ελευθερία, δικαιοσύνη και ακεραιότητα για όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.