Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Ελληνικά F-16 πάνω από το Μαυροβούνιο - Avionë grekë dhe italianë do mbikqyrin hapësirën ajrore shqiptare

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στον ουρανό πάνω από το Μαυροβούνιο θα ξεκινήσουν να περιπολούν από σήμερα, δύο ελληνικά F-16, στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, με δύο F-16 Block 52+ Adv. και η Ιταλία με δύο Eurofighter, θα ελέγχουν τον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου, την τελευταία, 29η χώρα που προσχώρησε στο ΝΑΤΟ το 2017. Οι Πολιτικές Αεροπορίες Ελλάδας και Ιταλίας θα ελέγχουν, επίσης, την κίνηση πάνω από το Μαυροβούνιο, έως ότου η Ποντγκόριτσα (πρωτεύουσα της χώρας) αποκτήσει τις σχετικές τεχνικές δυνατότητες.
Τα πρώτα ελληνικά F-16 που θα πετάξουν πάνω από το Μαυροβούνιο στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του ΝΑΤΟ ανήκουν στην παλιότερη μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, την 335 που σταθμεύει στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο. Οι Ελληνικές και οι Ιταλικές δυνάμεις θα περιπολούν με εναλλαγή 15 ημερών πάνω από το Μαυροβούνιο.
Τα ελληνικά F-16 συνδυάζουν τη συγκεκριμένη συμμαχική αποστολή, με την επιτήρηση και του αλβανικού εναέριου χώρου. Ως εκ τούτου τα ελληνικά αεροπλάνα θα πετούν πάνω από Αλβανία και Μαυροβούνιο για 15 συνεχόμενες ημέρες και μετά θα αντικαθίστανται από τα ιταλικά Eurofighter.
Οι αεροπορικές περιπολίες είναι από τις παλαιότερες αποστολές του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας. Δυνάμεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας είναι αυτή την εποχή αποσπασμένες για περιπολίες στις βαλτικές χώρες (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) ενώ η Ουγγαρία και η Ιταλία έχουν, επίσης, την ευθύνη του εναερίου χώρου της Σλοβενίας. Την ευθύνη συντονισμού και ενεργοποίησης των αεροπορικών Δυνάμεων Ιταλίας και Ελλάδας σε Μαυροβούνιο και Αλβανία, έχει το Συμμαχικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην βάση της Τορεχόν στην Ισπανία.
Για την έναρξη της δράσης στο Μαυροβούνιο, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ βρέθηκε χθες στην Ποντγκόριτσα, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Μίλο Τζουγκάνοβιτς.
.....................
Hapësira ajrore e Shqipërisë dhe e Malit të Zi do të patrullohet nga avionë F-16 të Greqisë dhe Eurofighter të Italisë. Kjo derisa Tirana dhe Podgorica të fitojnë aftësitë e nevojshme teknike për ta kryer vetë këtë mision.
Mediat maqedonase dhe ato greke raportojnë se Greqia mori rolin e mbikëqyrjes me dy avionë F-16, së bashku me Italinë, e cila do të patrullojë me dy Eurofighter në kuadër të forcës operacionale të NATO-s.
Aeroplanët grekë do të fluturojnë mbi Shqipërinë dhe Malin e Zi për 15 ditë rresht. Më pas ata do të zëvendësohen nga dy Eurofighter italian. Përgjegjës për koordinimin dhe aktivizimin e forcave ajrore në Itali, Greqi, Mal të Zi dhe Shqipëri, është Qendra Operacionale e NATO-s në bazën e TORREJON në Spanjë. Patrullimet nga ajri janë një nga misionet më të vjetra të NATO-s në fushën e mbrojtjes kolektive. Forca  nga Spanja, Portugalia dhe Franca po patrullojnë këtë sezon në vendet baltike (Lituani, Letoni dhe Estoni).
Ndërsa Hungaria dhe Italia gjithashtu kanë përgjegjësinë e hapësirës ajrore sllovene. Vlen të përmendet se Mali i Zi është vendi i 29 që iu bashkua NATO-s në qershor të vitit të kaluar. Shqipëria dhe Mali i Zi  kontribuojnë në aleancë duke ofruar trupa të për misionet e NATO-s në Afganistan.

Δεν υπάρχουν σχόλια: