Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Ράμα: Κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα - Όσοι μιλούν για προδότες θα νιώσουν ντροπή

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
"Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο, αλλά έχουμε ζητήματα που δεν έχουν λυθεί εδώ και 70 χρόνια. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία. Είμαι 100% βέβαιος ότι όταν τα αποτελέσματα τελειοποιηθούν, όσοι μιλούν για προδότες και στις δύο χώρες θα νιώσουν ντροπή", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΕΕ - Αλβανίας και την σχετική προετοιμασία.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Χαν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί τα Τίρανα την προσεχή Τρίτη, οπότε καθ θα έχει συνομιλίες με τον πολιτικό κόσμο της χώρας, και θα στείλει το μήνυμα ότι η Αλβανία οφείλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και του ζητήματος των Αλβανών που έχουν ζητήσει άσυλο στην ΕΕ, πριν από την έναρξη διαπραγματεύσεων επί των 35 διαπραγματευτικών κεφαλαίων.
Μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Γιοχάνες Χαν υπενθύμισε για μια ακόμη φορά ότι η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι "τα κράτη προς ένταξη χρειάζεται να έχουν λύσει τα διμερή τους ζητήματα", όπως συνέβη στην περίπτωση της ΠΓΔΜ. "Στο ίδιο πνεύμα, η Κομισιόν δεν εμπλέκεται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, αυτό είναι ένα διμερές ζήτημα, ωστόσο παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία", είπε ο Επίτροπος Χαν.
Ξεκαθάρισε δε ότι δεν μίλησε ποτέ για αναμόρφωση συνόρων, αλλά για καθορισμό της ΑΟΖ. Είμαι βέβαιος ότι μια συμφωνία είναι εφικτή», συμπλήρωσε ο Αυστριακός Επίτροπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: