Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Η συμφωνία για θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα κλείνει σύντομα

Ο υπουργός Εξωτερικών,Ντιτμίρ Μπουσάτι μίλησε σε φόρουμ στο UET για τη συμφωνία με Ελλάδα και πιθανή συγκυβέρνηση με την αντιπολίτευση προκειμένου να γίνουν δραστικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα
Ιούλιος 5, 2018. 07:40
Τίρανα.
Για τον υπουργό Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ντιτμίρ Μπουσάτι, αυτή ήταν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην πολιτική καριέρα, όπως ήταν η περίπτωση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και οι εντατικές συζητήσεις με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα.

Σε φόρουμ που συμμετείχε με τους σπουδαστές και εξεταστές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου των Τιράνων, ο υπουργός Μπουσάτι τόνισε ότι «η αναβολή της απόφασης για έναρξη διαπραγματεύσεων για τον Ιούνιο του 2019 οφείλεται σε διεθνείς παράγοντες εντός της ΕΕ, αλλά, και στην ανάγκη για τη χώρα μας να κάνει περισσότερα από τα κριτήρια που καθορίστηκαν, τονίζοντας τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
Επίσης, το συγκρουόμενο πολιτικό κλίμα μας, υπονομεύει αυτή τη διαδικασία και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που έχουμε στη χώρας μας», δήλωσε ο Μπουσάτι.
Σχολίασε τη στάση των 25 χωρών της ΕΕ και τον δισταγμό άλλων τριών κρατών, τα οποία από μόνα τους ζητούν αναδιάρθρωση εντός της ΕΕ και η στάση τους δεν εξαρτιόταν από τις διαπραγματεύσεις και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας.
Στο ερώτημα είναι εάν θα ήταν εύκολη μια συνδιαχείριση με την αντιπολίτευση, όπως έχουν κάνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες για λόγους ενσωμάτωσης, ο υπουργός Μπουσάτι απάντησε ότι «η συνδιαχείριση είναι ένας σύνθετος όρος, δεν θα σταθώ προσωπικά σε αυτήν την οπτική γωνία και είναι σημαντικό να τηρήσουμε τις γραμμές επικοινωνίας της συμφωνίας του Μαΐου του 2017. Για να φθάσουμε εκεί, νομίζω ότι θα χρειασθεί κάθε είδους υπαναχώρηση και από τις δύο πολιτικές δυνάμεις».
Το καυτό ζήτημα της συμφωνίας με την Ελλάδα, έχει προκαλέσει συζητήσεις και «θεωρίες συνωμοσίας» και στις δύο χώρες, αλλά για τον υπουργό Μπουσάτι, πολύ σύντομα θα υπάρξει ένα συμπέρασμα μεταξύ των πλευρών, ώστε να υπάρξει μια δίκαιη συμφωνία.
«Για πρώτη φορά έχουμε θέσει στην ελληνική πλευρά τους ισχυρισμούς μας στη διαδικασία για εξεύρεση μιας δίκαιης συμφωνίας, όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα», δήλωσε ο Μπουσάτι.
Ο υπουργός τόνισε ότι υπήρξαν μακρές τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των μερών, ενώ το κύριο κριτήριο είναι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2009 που αποφάσισε για την πρώτη συμφωνία.
(Στοιχεία από pamfleti.net, mapo.al)
--
               

Δεν υπάρχουν σχόλια: