Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΜΑΣ ΥΔΑΤΩΝ

 
Οι Αλβανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια για να μη δυσαρεστήσουν την Άγκυρα

Με δυσκολία βγάζω άκρη από τις κυβερνητικές δηλώσεις και τις διαρρέουσες πληροφορίες. Στις 31 Ιανουαρίου ε.έ. ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανακοίνωσε την μονομερή ανακήρυξη της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στις περιοχές που εφάπτονται με την Αλβανία.

Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων έχει γίνει αποδεκτή από την αλβανική κυβέρνηση, δήλωσε κατηγορηματικά ο Κοτζιάς, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως για την ανακήρυξη δεν χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη άλλης χώρας, επειδή πρόκειται για μονομερή ενέργεια. Όπως και για την ΑΟΖ, αλλά αυτό φαίνεται πως δεν το αναγνωρίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των ειδικών, πλην του κ. Ροζάκη-Ροζεστάιν.

Όμως, δύο μήνες αργότερα, φιλοκυβερνητική εφημερίδα δημοσιεύει ότι «Ελλάδα και Αλβανία συζητούν επίσης την επέκταση των χωρικών τους υδάτων στα 12 μίλια, στο Ιόνιο πέλαγος». Γιατί συζητούσαν, αφού ο υπουργός διαβεβαίωσε, δυο μήνες νωρίτερα, ότι η αλβανική κυβέρνηση συμφώνησε;

Πέραν τούτου, υπήρξαν δημοσιεύματα, ότι σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία βλέπει ως πολύ κακό προηγούμενο για τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά μια επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Ούτε αυτό το δημοσίευμα το αντιλαμβάνομαι, επειδή οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, άφηναν να καταλάβουμε πως δεν προχωρούσαν στην επέκταση των χωρικών υδάτων μόνον στο Ιόνιο, επειδή αυτό θα εθεωρείτο ως παραδοχή, ότι δεχόμαστε την τουρκική απειλή στο Αιγαίο.

Πάντως, οι Αλβανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, διότι όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν την Άγκυρα. Αλλά, πώς συμφώνησαν, όπως διαβεβαίωσε ο Ν. Κοτζιάς, τον Ιανουάριο;

Πρέπει να σημειώσω, ότι το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας είχε επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 15 ναυτικά μίλια, σε μια εποχή που κυριαρχούσε το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που ήταν στα 12 ναυτικά μίλια. Η αλβανική "Gazeta Tema" αποκάλυψε αμερικανική παρέμβαση το 1989 στην τότε κομμουνιστική κυβέρνηση στα Τίρανα, να αναγνωριστεί το καθεστώς των 12 μιλίων και έπρεπε να περάσουν δεκαετίες για να διευθετηθεί το θέμα μεταξύ μας.

Υπάρχουν όμως αντιδράσεις από αλβανικές κοινωνικές ομάδες, οι οποίες διοργάνωσαν διαδήλωση μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού, για να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους σε αυτό που ονομάζεται ως «δώρο τα 12 μίλια των χωρικών υδάτων της Αλβανίας προς εύνοια της Ελλάδας», μετά τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Όσον δε αφορά, την επέκταση των χωρικών υδάτων μας στο Αιγαίο, μάλλον έχουν υπάρξει υπόγειες συνεννοήσεις με τους Τούρκους - όπως και με τον 25ο μεσημβρινό, που χωρίζει καθέτως το Αιγαίο, στα δύο. Με τον τίτλο "12 μίλια, το πρώτο βήμα πίσω της Ελλάδας", η τουρκική εφημερίδα "Sabah", είχε παρουσιάσει προ ετών, το βιβλίο του π. πρεσβευτή κ. Ντενίζ Μπολούκμπασι, που αναφέρεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Ο Μπολούκμπασι συμμετείχε σε 36 από τους 50 γύρους ελληνοτουρκικών συζητήσεων και αποκαλύπτει ότι ήδη από το 2002 η Ελλάδα, συμφώνησε να είναι 6 τα μίλια των χωρικών υδάτων της σε ορισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον π. πρεσβευτή, τα όσα λέγονται, ότι τα 12 μίλια στο Αιγαίο αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, λέγονται για εσωτερική κατανάλωση, αφού η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τα έξη μίλια σε ορισμένες περιοχές. Μόνο στο θέμα των "γκρίζων ζωνών", λέγει, δεν επιτεύχθηκε λύση.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η Ελλάδα συμφώνησε να μη επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια: α) στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και τις περιοχές μπροστά από τις τουρκικές ακτές, β) στη Σαμοθράκη και Λήμνο (πλην της δυτικής περιοχής), γ) στη Μυτιλήνη, Ψαρά και Χίο, βόρεια και νότια, δ) στην Ικαρία, ε) στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μυκόνου και Ικαρίας και στ) ανάμεσα σε Ρόδο-Κάρπαθο, Αντικύθηρα και Κάσο με Κρήτη.

Όπως φαίνεται, μπορούμε ελεύθερα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, στις… λίμνες και τους ποταμούς μας. Αυτό, δεν χρειάζεται να πούμε ότι είναι επίτευγμα του τότε υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου.

Πηγή: http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.