Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018

Θέμα τσάμηδων από τα …Σκόπια

http://alfa.mk/Upload//Video/Krstic_-_CAMI_Albanija_15_07_201871517580.mp4

Η μεγαλύτερη βαλκανική σύγκρουση, είναι ξεχασμένη και αγνοημένη, αλλά ωστόσο ενεργή, τουλάχιστον στα χαρτιά. Στην Ελλάδα παραμένει σε ισχύ ο νόμος για τον πόλεμο με την Αλβανία που αποφασίσθηκε το 1940.

Ιούλιος 16, 2018. 18:26

Η σκοπιανή τηλεόραση ‘Άλφα’ παρουσίασε χθες ένα ρεπορτάζ που είχε θέμα «Τσάμηδες και Αιγαιΐτες (Εγκείτσιτε)  μια παρόμοια ιστορία με διαφορετική μεταχείριση- στην Αλβανία κορυφαίο θέμα, στη ‘Μακεδονία’ ξεχασμένο». «Είναι παράλογο για δύο χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ να έχουν ένα τόσο ανοιχτό ζήτημα», λέει ο πρέσβης Σαμπάν Μουράτι.


Η εμπόλεμη κατάσταση εξακολουθεί να υπάρχει για έναν κύριο λόγο – λέει ο πρέσβης Μουράτι που θεωρείται καλός ειδικός σε θέματα διεθνούς δικαίου και ειδικότερα στις σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών κρατών.


«Είναι Αλβανοί Μουσουλμάνοι που ζούσαν στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας. Εκδιώχθηκαν στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου με την κατηγορία της συνεργασίας με τους ΝΑΖΙ, αυτός είναι ο συλλογικός ισχυρισμός,  που δεν τεκμηριώνεται και δεν υποστηρίζεται από καμία διεθνή συμφωνία», εξηγεί ο πρέσβης Σαμπάν Μουράτι.


Οι τσάμηδες υποστηρίζουν ότι ο νόμος του πολέμου εξακολουθεί να ισχύει μόνο για να τους εμποδίσει να αναζητήσουν τα ακίνητα τους στην Ελλάδα.


«Έχουμε τίτλους ιδιοκτησίας και έγγραφα από την τουρκοκρατία, αλλά οι ελληνικές αρχές δεν τα δίνουν σημασία», λέει ο Σφετίμ Ιντρίζι, που στέκεται μπροστά στο κοστούμι της γιαγιάς του που κατόρθωσε να το φέρει με τη φυγή της στον πόλεμο.


«Δεν πρέπει  να ισχυρίζονται ότι υπήρξαν όλοι φασίστες», λέει και προσθέτει:  «οι γέροι και τα παιδιά δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στην σύγκρουση εκείνη την εποχή».


Το σκοπιανό κανάλι παρουσιάζει  τις θέσεις του προέδρου του κόμματος των αλβανοτσάμηδων στην Αλβανία.


«Δεν είναι μόνο οι Αλβανοί τσάμηδες, είναι οι ‘Μακεδόνες’, οι Ρομά, οι Τούρκοι και άλλες μειονότητες που έχουν απελαθεί από την Ελλάδα. Είναι το μόνο κράτος που δεν αναγνωρίζει τις μειονότητες, δεν επικυρώνει τις μειονοτικές συνθήκες», δήλωσε ο Σφετίμ Ιντρίζι.


Ο Σκοπιανός παρουσιαστής θα πει: 

«Η απέλαση των τσάμηδων μοιάζει με αυτήν των Αιγαιϊτών  από πολλές απόψεις- οι πρώτοι ήταν ως σύνολο επιφορτισμένοι με τη συνεργασία τους με τους ΝΑΖΙ, οι δεύτεροι είχαν συνεργασθεί με τους κομμουνιστές. Και στα δύο μέρη, η Ελλάδα άλλαξε τα ονόματα των πόλεων και των χωριών και τώρα  διατάζει την Αλβανία και τη ‘Μακεδονία’, να χρησιμοποιούν τα τοπωνύμιά τους».


«Αυτός που ξεχνά αυτό το ζήτημα θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες, ριζικές και σκληρές απαντήσεις… Είμαστε έτοιμοι να καλέσουμε μποϊκοτάζ των ελληνικών προϊόντων και των ελληνικών τραπεζών… Δεν ζητάμε αλλαγή συνόρων, αλλά θέλουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια των προγόνων μας», λέει ο Ιντρίζι.


«Έχουμε παραδείγματα από το παρελθόν, όταν η Ελλάδα χρησιμοποίησε τη θέση της ως χώρα μέλους της ΕΕ για να απειλήσει, σίγουρα όχι άμεσα, αλλά έμμεσα και κατέστησε σαφές στην Αλβανία ότι αν δεν αποδεχθεί κάτι θα επιλέξει το βέτο στη διεύρυνση», είπε η δημοσιογράφος Φατιόνα Μέϊντίν στα Τίρανα.


Ωστόσο, για την Ελλάδα το ζήτημα αυτό έχει κλείσει και η εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία είναι ξεχασμένη στο συρτάρι, σημειώνεται χαρακτηριστικά.


(Στοιχεία από alfa.mk)


--
               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.