Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018

Πρέσβης Τουρκίας στα Τίρανα: Στην Τουρκία υπάρχουν περισσότεροι Αλβανοί από όλον τον πληθυσμό της Αλβανίας
Ο Τούρκος πρέσβης στα Τίρανα, Μουράτ Αχμέτ Γιορούκ, σε συνέντευξή του στην Τηλεγραφική Υπηρεσία της Αλβανίας, ανέφερε ότι «σήμερα έχουμε τέλειες σχέσεις με την Αλβανία στην πολιτική, στην οικονομία και στο εμπόριο, στον πολιτισμό και στη στρατιωτική συνεργασία και σε άλλα. 

Είμαστε ευχαριστημένοι, που η αλβανική κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα μας ως «στρατηγικό εταίρο».
Χάρη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, την καλή θέληση και τη συνεργασία, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε περαιτέρω  τις τέλειες σχέσεις μας».


«Αυτή η συνέργεια έχει δημιουργήσει μια πολύ ιδιαίτερη προσωπική φιλία μεταξύ του προέδρου μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Αλβανίας, κ. Έντι Ράμα, καθώς οι σταθερές και στρατηγικές κινήσεις, επέτειναν την πρόοδο των διμερών σχέσεων. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το έργο μας για το αεροδρόμιο του Αυλώνα,  που θα πραγματοποιηθεί από τουρκική κοινοπραξία και η δημιουργία της ‘Air Albania’ με την υποστήριξη της ‘Turkish Airlines’, είπε ο Γιορούκ.


Ο Τούρκος πρέσβης υπογράμμισε ότι ‘ο τουρκικός λαός ήταν μαζί με τους αλβανούς αδελφούς εδώ και αιώνες. Οι ρίζες της φιλίας μας με την Αλβανία και τους Αλβανούς ανάγονται από τον 14ο αιώνα και ακόμη νωρίτερα. Για παράδειγμα ο μνημειώδης  Σάρε Σάλτεκ Μπαμπά που ζούσε σε μια σπηλιά στην περιοχή της Κρούγια τον οποίο οι Αλβανοί  φρόντιζαν με σεβασμό και αγάπη, ήταν Τούρκος Σελτσούκος που έζησε τον 13ο αιώνα».


Η συνοικία Αρναβούτκοϊ 


«Είμαστε δύο λαοί που έχουν βαδίσει μαζί για αιώνες, Στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατοικεί ένας σημαντικός αλβανικός πληθυσμός εκεί που σήμερα υπάρχουν δύο γειτονιές με την ονομασία Αρνατούτκιοϊ, όπου επί πέντε αιώνες είναι κοινό μας απόκτημα», δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης.


Πολλοί ιδρυτές του αλβανικού κράτους υπήρξαν σημαντικές προσωπικότητες κατά την Οθωμανική περίοδο.

 Για παράδειγμα ο Ισμαήλ Κεμάλι ήταν μια προσωπικότητα της οθωμανικής γραφειοκρατίας και της πολιτικής. Ήταν κυβερνήτης, μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Γενικός Γραμματέας, ανώτερος σύμβουλος του κράτους και δύο φορές βουλευτής  στο Μπεράτ.


Ο ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας και  γιος αυτής της γεωγραφικής περιοχής, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, γνώριζε πολύ καλά τους Αλβανούς από τα σχολικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη και το Μοναστήρι.

 Συνόψισε πολύ όμορφα: 

«Αγαπάμε τον αλβανικό λαό, τον θεωρούμε αδελφό, δεν τον βλέπουμε σε απόσταση. Θέλουμε σοβαρά ως κράτος οι Αλβανοί να δυναμώσουν και να προχωρήσουν και να πάρουν τη θέση που τους αξίζουν στα Βαλκάνια», είπε ο πρέσβης Γιορούκ.


«Να μην λησμονάμε»


«Αμέσως μετά τη διακήρυξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η Αλβανία ήταν η δεύτερη χώρα με την οποία το 1923 υπογράψαμε τη «Συμφωνία Φιλίας και Αιώνιας Συνεργασίας».


Μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος που υποδούλωσε την Αλβανία, η Τουρκία άνοιξε τις πόρτες της στους αλβανούς αδελφούς και σε αντίθεση με τη στάση πολλών δυτικών χωρών, δεν επέβαλε υποχρεώσεις θεώρησης. 

Από τότε οι σχέσεις μας συνέχισαν να προχωρούν σε κάθε τομέα», δήλωσε ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Τουρκίας στα Τίρανα, Μουράτ Αχμέτ Γιορούκ στη συνέντευξή του στο ATSH.


(Στοιχεία από infoshqip.comina-online.net)

--
               

1 σχόλιο:

ΓΑΛΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ είπε...

Επίσης και στην Αλβανία υπάρχουν οι περισσότεροι Τούρκοι μετά την ίδια την Τουρκία!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.