Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Η ψυχιατρική καρτέλα του Ράμα, που αποκάλεσε τον Κατσίφα «τρελό»

Ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε πρόσφατα τον εκτελεσθέντα από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, Κωνσταντίνο Κατσίφα, "τρελό". Ποιος μιλάει, όμως; Αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά σε μια ψυχιατρική καρτέλα από το μακρινό 1982, που ανήκει στον ασθενή Ράμα Έντβιν, γιο υψηλόβαθμου στελέχους της κομμουνιστικής δικτατορίας της γειτονικής χώρας. 
Η γραφή είναι δύσκολα αναγνώσιμη, διακρίνονται, όμως, κάποια σημαντικά στοιχεία. 

Όνομα: EDVIN (EDI)
Όνομα Παρτρός: KRISTAQ
Επώνυμο: RAMA
Η καρτέλα έχει ημερομηνία 16.05.1982.
Γεννημένος το 1964, δηλαδή είναι οριακά ενήλικας και έχει ήδη σοβαρά προβλήματα.
Διαβάζεται καθαρά η επιθετική ψυχοπάθεια του - psikiza agresive, στα αλβανικά.
Στο υποσημείωμα του εξιτηρίου ο γιατρός γράφει: Βγαίνει βελτιωμένος απο το νοσοκομείο στις 18.05.1982 και πρέπει να είναι υπό παρακολούθηση. Να περνά από εξετάσεις κάθε 3 μήνες.

Το έγγραφο είναι αυθεντικό, έχει δει το φως της δημοσιότητας στην Αλβανία και έχει προξενήσει σάλο, χωρίς να έχει δεχθεί όμως ευθεία διάψευση από την πλευρά του πρωθυπουργού. Το θέμα είχε ανακινήσει πέρυσι η εφημερίδα ΤΕΜΑ, το ρεπορτάζ της οποίας αναφέρει, μεταξύ άλλων:

"Οι πρώτες ενδείξεις της ασθένειας του Ράμα χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, πράγμα που συμπίπτει με τις τακτικές επισκέψεις του στα νοσοκομεία. Όπως αναγράφεται στις κλινικές καρτέλες και βάσει των ομολογιών των θεραπόντων ιατρών, ο ασθενής Ράμα εμφανιζόταν ιδιαίτερα επιθετικός όχι μόνο στα κοινωνικά περιβάλλοντα, αλλά και με τα μέλη της οικογένειάς του. Αυτό υποχρέωνε την οικογένεια να ζητά τη βοήθεια του νοσοκομείου. Εκείνη την εποχή, έχοντας υπόψη ότι ο πατέρας του, Κριστάκι Ράμα, ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της νομενκλατούρας, στον Έντι επιφυλάσσονταν ιδιαίτερη μέριμνα στους νοσοκομειακούς θαλάμους όπου νοσηλευόταν." 

"Η χρήση βίας έναντι της μητέρας και αργότερα της συζύγου του εκείνης της περιόδου υποχρέωσαν τις αρχές να επιλέξουν για τον ασθενή Ράμα ειδική ιατρική αγωγή, η οποία συνεχίστηκε στο Παρίσι. Η διάγνωση στην οποία κατέληξε το ιατρικό τιμ, όπως φαίνεται κι από την κλινική καρτέλα του, ήταν «βεβαρυμένη σχιζοφρένεια» με συμπτώματα χρήσης βίας που εμφανίζεται έναντι των μελών της οικογένειας κι υπόλοιπων ατόμων. Η σχιζοφρένεια προκάλεσε επιθετική κατάθλιψη και διακυμάνσεις μνήμης που συνοδεύονταν με αϋπνίες του ασθενή Ράμα", συνεχίζει το δημοσίευμα του TEMA.

Καθώς η αλβανική πλευρά καθυστερεί να παραδώσει τη σορό του Κωνσταντίνου Κατσίφα και, κυρίως, ενώ δεν δίνεται στη δημοσιότητα υλικό (όπως από την κάμερα του ελικοπτέρου ή κάμερες στολής που τυπικά φορούν οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας) που να επιβεβαιώνει την επίσημη εκδοχή, το Πρώτο Θέμα αποκαλύπτει ότι η εντολή της εκτέλεσης ήρθε από το γραφείο του Αλβανού πρωθυπουργού. Συγχρόνως, η εκ των πραγμάτων εκμετάλλευση του θέματος από τον Έντι Ράμα, ώστε να αυξήσει τη δημοτικότητά του σε μια παραδοσιακά ανθελληνική κοινή γνώμη, καθιστά τον ρόλο του Αλβανού πρωθυπουργού στην υπόθεση Κατσίφα ύποπτο. 

Οι πληροφορίες για το ιατρικό του ιστορικό ενισχύουν, δυστυχώς, την υποψία, ότι ο σοσιαλιστής ηγέτης είναι ικανός τα χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: