Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Αποκαλυπτήρια αγάλματος από πρόεδρο Αλβανίας και πρωθυπουργό στο Κοσσυφοπέδιο (Vid)


Στο πλαίσιο του έτους Γκιέργκι Καστριώτη Σκερντέμπεη και με την ευκαιρία του εορτασμού της 140ης επετείου της  Ένωσης (Συνδέσμου) της Πρίζρεν, πραγματοποιήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο την Κυριακή, τα αποκαλυπτήρια τριών ιστορικών ηγετών της Ένωσης αυτής. Συμμετείχαν ο  πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα  και οι πρωθυπουργοί Αλβανίας και Κοσόβου, Έντι Ράμα και Ραμούς Χαραντινάι.Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στην ομιλία του,  τόνισε:


«Η  Ένωση της Πριζρένης είναι το σύμβολο της ενοποίησης των εδαφών.Οι Σκιπτάροι του Κοσσυφοπεδίου βρήκαν το σωστό δρόμο όταν εντάχθηκαν στη διαμόρφωση της Ένωσης της Πριζρένης. Και μέσα από τέτοιες προσωπικότητες όπως ο Ουμέρ Πριζρένι, ο Αμπντούλ Φράσερι και ο Σουλεϊμάν Βόκσι, καθώς και άλλες προσωπικότητες σπάνια η ιστορία συνδέει. Ο γιος του Αμπντούλ Φράσερι, ο Μιδάτ Φράσερι, έγραψε κάποτε ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ήταν αποτέλεσμα εκείνων που κάποτε σχημάτισαν την Ένωση της Πριζρένης»


shqiptarja.com


[Σημείωση: Η Ένωση της Πριζρένης ( ή Σύνδεσμος της Πριζρένης ) ήταν μια πολιτική οργάνωση των επικεφαλής των τεσσάρων αλβανικών βιλαετίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδρύθηκε επίσημα στις 10 Ιουν 1878 στο Μπαϊρακλί Τζαμί στην πόλη Πρίζρεν, που ήταν τότε το κέντρο του βιλαετίου του Κοσσυφοπεδίου]


--
               

Δεν υπάρχουν σχόλια: