Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018

Αποκαλυπτήρια αγάλματος από πρόεδρο Αλβανίας και πρωθυπουργό στο Κοσσυφοπέδιο (Vid)


Στο πλαίσιο του έτους Γκιέργκι Καστριώτη Σκερντέμπεη και με την ευκαιρία του εορτασμού της 140ης επετείου της  Ένωσης (Συνδέσμου) της Πρίζρεν, πραγματοποιήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο την Κυριακή, τα αποκαλυπτήρια τριών ιστορικών ηγετών της Ένωσης αυτής. Συμμετείχαν ο  πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα  και οι πρωθυπουργοί Αλβανίας και Κοσόβου, Έντι Ράμα και Ραμούς Χαραντινάι.Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στην ομιλία του,  τόνισε:


«Η  Ένωση της Πριζρένης είναι το σύμβολο της ενοποίησης των εδαφών.Οι Σκιπτάροι του Κοσσυφοπεδίου βρήκαν το σωστό δρόμο όταν εντάχθηκαν στη διαμόρφωση της Ένωσης της Πριζρένης. Και μέσα από τέτοιες προσωπικότητες όπως ο Ουμέρ Πριζρένι, ο Αμπντούλ Φράσερι και ο Σουλεϊμάν Βόκσι, καθώς και άλλες προσωπικότητες σπάνια η ιστορία συνδέει. Ο γιος του Αμπντούλ Φράσερι, ο Μιδάτ Φράσερι, έγραψε κάποτε ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ήταν αποτέλεσμα εκείνων που κάποτε σχημάτισαν την Ένωση της Πριζρένης»


shqiptarja.com


[Σημείωση: Η Ένωση της Πριζρένης ( ή Σύνδεσμος της Πριζρένης ) ήταν μια πολιτική οργάνωση των επικεφαλής των τεσσάρων αλβανικών βιλαετίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδρύθηκε επίσημα στις 10 Ιουν 1878 στο Μπαϊρακλί Τζαμί στην πόλη Πρίζρεν, που ήταν τότε το κέντρο του βιλαετίου του Κοσσυφοπεδίου]


--
               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.