Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2018

Ένα σενάριο: Από τι μπορεί να κινδυνεύσει το αλβανικό κράτος- Του Αρτάν Φούγκα


Από τι μπορεί να κινδυνεύσει το αλβανικό κράτος;
Χωρίς τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς τη συμμαχία ΗΠΑ –ΕΕ, χωρίς το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη σταθερότητα των συνόρων των Βαλκανίων, στην περίπτωση μιας γενικότερης πολιτικής και γεω-στρατηγικής κρίσης, το σημερινό αλβανικό κράτος, με τις αδυναμίες που παρουσιάζει έναντι των άλλων δυνάμεων, δεν παραμένει ούτε μια ώρα στα πόδια του, όχι 24 ώρες, και σε κάθε περίπτωση όχι περισσότερο από 48 ώρες. 
Ένα πιθανό σενάριο φαντασίας θα ήταν το εξής:

Οι Έλληνες κάνουν απόβαση στην Κορυτσά και στο Αργυρόκαστρο κι ανυψώνου τη σημαία τους στο κάστρο.  Οι Ιταλοί ανακτούν τις πρώην κτήσεις της Βενετίας και θέτουν υπό έλεγχο το κομμάτι από τυο Δυρράχιο μέχρι τη Λέζια. Οι Σέρβοι επιτίθενται στη Σκόδρα και τίθενται σε εγρήγορση για να ανακόψουν το δρόμο στις υπόλοιπες δυνάμεις.
Η εν δυνάμει βουλγαρο-μακεδονική συμμαχία κάνει απόβαση γύρω από τη λίμνη της Οχρίδας και μέχρι τη Ντίμπρα.  Οι Τούρκοι παίρνουν αμέσως υπό έλεγχο το Πασαλιμάνι και κατακτούν ξανά την Κρούγια παίρνοντας ομήρους για γενίτσαρους όλα τα πρώτα παιδιά των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
Παραμένει το κράτος του Κεμάλ Μπέη, το τρίγωνο Αυλώνα –Βεράτι –Ελμπασάν.
Πρόεδρος της κυβέρνησης ανδρείκελων αναλαμβάνει ο Μιτχάτ Φράσερι, ο οποίος έχει ξαναγυρίσει στην Πατρίδα.

Με εκείνα τα τρίχα οχήματα που είδα στην έκθεση του Μεγάρου των Συνεδρίων, που περισσότερο μπορεί να χρησιμεύσουν για να διαλύσουν βρέχοντας με νερό τα πλήθη διαδηλωτών μπροστά στο Δημαρχείο των Τιράνων, με το ελικόπτερο που μπορεί να χρησιμεύσει μόνο για να μεταφέρει στο μαιευτήριο τις έγκυες γυναίκες, καθώς και με εκείνα τα τρία κινέζικα ή σωβιετικά τζιπ από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δύσκολα θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα σύνορα.
Εύχομαι να υπάρχουν κι άλλα άρματα.
Για τα αγόρια και τα κορίτσια, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να έρθουν από τη Γερμανία που ασκούν το επάγγελμα του νοσοκόμου και της μαίας χωριών και να τα γυμνάσουμε ως πολεμιστές στα τανκς.
Γι αυτό, προσοχή, το καλό που σας θέλω, γιατί θα καταντήσουν σαν το κεφάλι του Αλή Πασά να κατρακυλά στις σκάλες του κάστρου των Ιωαννίνων.
Ας μην εμφυσούμε περισσότερο τον εθνικισμό, γιατί θα βγούμε κουρεμένοι στο τέλος.
Πηγή: Syri.net
Μετάφραση tachydromos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.