Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019

Τραυματίες στα επεισόδια στην Αλβανία, ντου διαδηλωτών στο κυβερνητικό Μέγαρο

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν  σήμερα σε τεταμένη ατμόσφαιρα μπροστά από το κτίριο της αλβανικής κυβέρνησης στα Τίρανα, ενώ οι δυνάμεις της τάξης έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών  νερού για να τους απωθήσουν.

Ανταποκρινόμενοι σε έκκληση της αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και τον οποίο κατηγορούν για «διαφθορά».
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές παραβίασαν επανειλημμένα τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το προαύλιο μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης. Μια ομάδα περίπου εκατό διαδηλωτών έριξε αρχικά καπνογόνα και πέτρες εναντίον του κτιρίου της κυβέρνησης, την ώρα που το πλήθος φώναζε «Ράμα, φύγε!».
Οι διαδηλωτές έσπασαν με πέτρες παράθυρα του κτιρίου και κάποιοι από αυτούς επιχείρησαν να μπουν σε αυτό παραβιάζοντας την είσοδο. Απωθήθηκαν όμως από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν μέσα σ’ αυτό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, δύο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται, ενώ τέσσερις διαδηλωτές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάσθηκαν περίθαλψη. Χιλιάδες διαδηλωτές παρέμεναν πάντως μέχρι το απόγευμα έξω από το πρωθυπουργικό Μέγαρο.

Εκτός ελέγχου

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λουλζίμ Μπάσα, επικεφαλής του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης,  ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στο πλήθος.
Ο ίδιος κατηγόρησε την αστυνομία ότι άφησε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το κτίριο για να τους «εξωθήσει στη βία» και επέτρεψε έτσι στον Έντι Ράμα «να κατηγορήσει για αυτή τη βία την αντιπολίτευση».
«Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της εξουσίας του Ράμα. Αυτό το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο Μπάσα σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του.
Κατηγορώντας τον Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα» και ότι «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια», η αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από πέντε κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, ζητεί τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία θα αναλάβει να οργανώσει πρόωρες εκλογές.
Ο Ράμα πάντως, ο οποίος άρχισε το 2017 τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, είχε ανακοινώσει ήδη από χθες ότι δεν θα βρίσκεται στα Τίρανα στη διάρκεια της διαδήλωσης. Είχε πει μάλιστα ότι θα πήγαινε στον Αυλώνα, την εκλογική περιφέρειά του, για «διάλογο» με τους κατοίκους. Ο Μπερίσα ωστόσο, ο οποίος ήταν παρών στην διαδήλωση ζήτησε την σύλληψή του.
Ελπίζουμε πως τα επεισόδια αυτά και οι εντάσεις να μην μετατραπούν σε οποιαδήποτε είδος επίθεσης προς την Ελληνική Εθνική Μειονότητα που συνήθως μετατρέπεται σε "αποδιοπομπαίο τράγο" στον οποίο ξεσπούν όλοι στην Αλβανία, σκηνοθετώντας   και φαντασιώνοντας, όταν υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.