Featured Post

Ακούτε στην Ήπειρο; Υπάρχουν Ηπειρώτες και πέραν της Κακαβιάς! (και της Κρυσταλλοπηγής!

Εικόνα
Κλίμα αγανάκτησης επικρατεί στα χωριά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας αφού η χθεσινή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αυστηροποιησει τα μέτρα στη συνοριακή διάβαση της Κακαβιάς επηρεάζει αρνητικά τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας που διαμένουν μόνιμα στις πατρογονικές τους εστίες στην Βόρειο Ήπειρο.
Εδώ και ένα μήνα, αρκετά μέσα ενημέρωσης της Ηπείρου που συνδέονται άμεσα η έμμεσα με πολιτικούς της περιοχής, επιδίδονται σε μάχη ώστε να πείσουν την κυβέρνηση και τον κόσμο πως πρέπει να κλείσουν τα σύνορα με την Αλβανία. Όλα αυτά την στιγμή που οι αριθμοί τους διαψεύδουν καθώς από την 1η Ιουλίου από τα 508 εισαγώμενα κρούσματα στην Ελλάδα, μόλις τα 10 εντοπίζονται στην Ήπειρο εκ των οποίων δεν ήρθαν όλα από Κακαβιά.
Παραδόξως την ίδια γραμμή υιοθετούν και οι κυβερνητικοί πολιτευτές της Ηπείρου οι οποίοι εισηγούνται στην Αθήνα για νέα μέτρα ξεχνώντας τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και ψηφοφόρους τους όπου κατά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις τοπικές και εθνικές του…

Στηρίξτε το έργο μας!

Υπαναχώρηση Ράμα: Υπόσχεται επανατοποθέτηση των δίγλωσσων πινακίδων

Υπαναχώρηση Ράμα: Υπόσχεται επανατοποθέτηση των δίγλωσσων πινακίδων
Υπό την πίεση των αντιδράσεων αλλά και υπό τον φόβο ότι θα προστεθεί έναν ακόμη αγκάθι στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ε.Ε., ο Έντι Ράμα εμφανίσθηκε να υπαναχωρεί στο θέμα της αφαίρεσης των δίγλωσσων πινακίδων στον Δήμο Φοινίκης, υποσχόμενος ότι θα αρχίσει και πάλι η τοποθέτηση τους «σύμφωνα με τις προδιαγραφές».
Καθώς δεν υπάρχει καμιά απολύτως εμπιστοσύνη στον κ. Ράμα η ελληνική μειονότητα και η Αθήνα περιμένουν να δουν εάν η αλβανική κυβέρνηση πράγματι θα δώσει εντολή στην διοίκηση να αποκαταστήσει τις δίγλωσσες πινακίδες η εάν θα επιχειρηθεί μια από τις γνωστές «ντρίπλες» του Ε. Ράμα.
Μιλώντας σε εκδήλωση για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα» ο κ. Ράμα υποστήριξε ότι οι πινακίδες αφαιρέθηκαν όχι επειδή είχαν τα ελληνικά τοπωνύμια ,αλλά επειδή «δεν είχε ληφθεί η σχετική άδεια και δεν τηρούνταν οι προδιαγραφές της οδικής ασφάλειας» και θα ξανατοποθετηθούν «βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας αναφορικά με το "δίγλωσσο" και τις τεχνικές προδιαγραφές για την οδική ασφάλεια..»
Ο ΥΠΕΞ, Γ.Κατρούγκαλος αν και παραδέχθηκε ότι από τους Αλβανούς έχουμε προς το παρόν «δεσμεύσεις και υποσχέσεις» δήλωσε ότι για τις πινακίδες η αλβανική πλευρά πρόβαλε τον ισχυρισμό  ότι οι δίγλωσσες πινακίδες στην Αλβανία πρέπει να έχουν πρώτα την αλβανική γλώσσα, μετά την ελληνική και ορισμένα θέματα αρμοδιότητας, αλλά προειδοποίησε ότι « οποιαδήποτε κίνηση η οποία θα φανεί ότι είναι εναντίον των συμφερόντων της μειονότητά μας, θα αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που προβλέπει το διεθνές Δίκαιο».
Είχε προηγηθεί εντονότατη αντίδραση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ, ενώ σε ορισμένα από τα χωριά που έδρασε η αλβανική αστυνομία μέσα στην νύχτα προκειμένου καταδρομικά να ξηλωθούν οι δίγλωσσες πινακίδες είχαν σημειωθεί και μικρής έκτασης επεισόδια.
Στην Ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΜΟΝΟΙΑ επισημαίνεται ότι η τοποθέτηση πινακίδων  έγινε με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο που προβλέπεται από τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων που αποτελεί μετά την σχετική κύρωση απ' την Βουλή της Αλβανίας, τμήμα της εγχώριας νομοθεσίας.
Και η ΟΜΟΝΟΙΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση Ράμα ότι «απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι   σφιχτά εναγκαλισμένη με ομάδες που εχθρεύονται την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, την Ελληνική γλώσσα και που διαχέοντας τον εθνικισμό επιδιώκουν τον εκφοβισμό και τελικά των ύπουλο ξεριζωμό απ' τα πάτρια εδάφη των μελών της ΕΕΜ».
Και επισημαίνει  ότι η συμπεριφορά αυτή της Κυβέρνησης αντανακλά για άλλη μια φορά χαρακτηριστικά αυταρχισμού, παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστρατήγησης κεκτημένου στις ελευθερίες της ΕΕΜ, κατάφορης εμπλοκής στον περιορισμό της αρχής του αυτοδιοίκητου των φορέων τοπικής εξουσίας εν προκειμένου του Δήμου Φοινίκης, όπως και τούτο κατοχυρώνεται απ' το Συμβούλιο της Ευρώπης, και σε τελευταία ανάλυση άκρατο εθνικισμό και ρατσισμό έναντι της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού».
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν αφαιρέθηκε μόνο η πινακίδα που αναγράφονται σε ελληνική και αλβανική γλώσσα  τα τοπωνύμια αλλά με την νυκτερινή επιχείρηση της Αστυνομία και χωρίς να υπάρξει η οποιαδήποτε ενημέρωση  η συνεννόηση με την Δημοτική Αρχή, κόπηκαν με σιδεροπρίονο από την βάση τους ακόμη και οι κολώνες των πινακίδων.
Ν.Μ.
Φωτογραφία intime news

https://www.liberal.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εμάς τους Βορειοηπειρώτες δεν μας περίμενε κανένας Δήμος – Καμία ΜΚΟ

Ιταλίδα πολιτικός εξηγεί γιατί μισούν εμάς τους Έλληνες ! - Politikania Italiane shpjegon pse na urrejnë ne grekëve.

Ακούτε στην Ήπειρο; Υπάρχουν Ηπειρώτες και πέραν της Κακαβιάς! (και της Κρυσταλλοπηγής!

Τα νέα μέτρα στην Κακαβιά και τα εμπόδια στους Βορειοηπειρώτες

Η Μοσχόπολη το 1916! (Φωτογραφίες)- Voskopoja në vitin 1916! (Fotografi)