Featured Post

Τουρκο – Αλβανικές Σχέσεις

Εικόνα
Για την Τουρκία, η Αλβανία αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο στην εξωτερική πολιτική της στα Βαλκάνια. Εκτός από την παρουσιαζόμενη πολιτιστική και ιστορική εγγύτητα,  που είναι κατάλοιπα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, (π.χ. το Ισλάμ),   η Αλβανία έχει αυξημένη σημασία για την Τουρκία στη βαλκανική της πολιτική,  για μια ποικιλία σοβαρών ζητημάτων,  όπως γράφει το τούρκικο δημοσίευμα της «tuicakademi.org».
Η Αλβανία, βρίσκεται σε ένα καίριο  γεωγραφικό σημείο των Βαλκανίων που ενδιαφέρει την Τουρκία. 
Επιπρόσθετα,  η Τουρκία βλέπει την Αλβανία ως έναν αξιόπιστο εταίρο στο εσωτερικό της Χερσονήσου.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την ιστορική τους αρχή, που δεν είναι άλλη από την ίδια μοίρα των υπόλοιπων βαλκανικών λαών.
Ο αλβανικός λαός υποτάχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1517 και βρισκόταν υπό τον έλεγχο της  έως το 1912. 
Η Αλβανία εξεγέρθηκε με πρωτοβουλία διανοουμένων που βρήκαν την ευκαιρία να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της στις 10 Ιουλίου του 1913 και τα σύνορά της προσδιορίσθηκαν …

Στηρίξτε το έργο μας!

Οι δικτατορίες ορίζουν δημάρχους. Οι δημοκρατίες τους εκλέγουν

Η απόφαση κατά του Μπελέρη δείχνει την νευρικότητα του αλβανικού καθεστώτος.

Από την επομένη των δημοτικών εκλογών του 2015 μέχρι σήμερα ο Φρέντης Μπελέρης πάλεψε με κάθε τρόπο και κάθε του δύναμη ενάντια στα συμφέροντα που αρπάζουν τον τόπο μας. Όσοι τον ζουν από κοντά, γνωρίζουν πόσο έχει καταπονήσει τον εαυτό του σε αμέτρητα χιλιόμετρα μεταξύ Τιράνων, Χιμάρας, Αθήνας ακόμη και ΗΠΑ προκειμένου να κοινοποιήσει τις θέσεις της κοινότητάς μας σε κέντρα επιρροής και αποφάσεων. 

Το διάστημα αυτό πέτυχε μεταξύ άλλων, σημαντικές νίκες τόσο κατά του καθεστώτος των Τιράνων όσο και του διορισμένου δημάρχου Γιώργου Γκόρου. Ειδικά ο τελευταίος βρέθηκε πολλές φορές εκτεθειμένος είτε για την απραγία του απέναντι στις διώξεις κατά των δημοτών του είτε για την φανερή συνεργασία του στις ίδιες διώξεις με την κεντρική εξουσία. Ταυτόχρονα κέρδισε τον σεβασμό του διεθνούς παράγοντα μέσα από την σοβαρή, υπεύθυνη και δημοκρατική του στάση στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας. 

Πρόσφατα κατέθεσε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Παρά την προσωπική του διαφωνία με την διενέργειά τους υπό τις υφιστάμενες πολιτικές συνθήκες στην Αλβανία, έκανε μία στρατηγική επιλογή - μήνυμα προς ντόπιους και ξένους παράγοντες - επιλέγοντας με σεβασμό στο αλβανικό σύνταγμα και την νομοθεσία του κράτους να πορευτεί όπως οι δημοκρατικές αρχές προστάζουν. Η απόφαση σίγουρα δεν ήταν εύκολη αφού είχε πολιτικό και προσωπικό κόστος καθώς έπρεπε να αφήσει την ισχυρή στέγη της ενωμένης αντιπολίτευσης υπό το Δημοκρατικό Κόμμα. Ήταν όμως τελικά επιβεβλημένη αφού σε περίπτωση που οι εκλογές διενεργηθούν όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση, η Χιμάρα θα κινδύνευε να μείνει για μία ακόμη τετραετία στα χέρια όσων υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική ενάντια στον γηγενή πληθυσμό του τόπου μας. 

Η πρωτοφανής συσπείρωση και στήριξη που λαμβάνει ο Μπελέρης από τον λαό της Χιμάρας έχουν προ πολλού μετατρέψει την επερχόμενη ήττα του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μη αναστρέψιμη εκλογικά. Βλέποντας τα κέντρα που επιβουλεύονται την Χιμαριώτικη γη, πως ο εκλεκτός τους δεν υπήρχε περίπτωση να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές, κατέφυγαν στην γνωστή αντιδημοκρατική πρακτική τους. Εφόσον η συσπείρωση του λαού της Χιμάρας είναι τέτοια που δεν αρκεί η νοθεία, ο εκφοβισμός και η εξαγορά για να πάρουν τον δήμο, αποφάσισαν χωρίς να ντρέπονται, να ορίσουν δήμαρχο Χιμάρας χωρίς εκλογές προκειμένου να μην χάσουν την προνομιακή τους πρόσβαση. 

Προκειμένου να στηριχθεί η απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, αποδίδονται στον Μπελέρη κατηγορίες οι οποίες καταρρίπτονται εύκολα σε οποιοδήποτε αλβανικό δικαστήριο. Γνωρίζουν όμως οι ίδιοι πολύ καλά ότι μέχρι να καταρριφθεί νομικά η απόφαση, ο δήμος Χιμάρας ενδέχεται να έχει ήδη αποδοθεί αμετάκλητα στον Γιώργο Γκόρο.

Το αστήρικτο της απόφασης, δείχνει νευρικότητα από την πλευρά του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αυτό από μόνο του είναι μια πρώτη νίκη. Καθώς η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά. Το σίγουρο είναι πως ο Μπελέρης βρίσκεται εντός παιχνιδιού 

Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εμάς τους Βορειοηπειρώτες δεν μας περίμενε κανένας Δήμος – Καμία ΜΚΟ

Ιταλίδα πολιτικός εξηγεί γιατί μισούν εμάς τους Έλληνες ! - Politikania Italiane shpjegon pse na urrejnë ne grekëve.

Η Μοσχόπολη το 1916! (Φωτογραφίες)- Voskopoja në vitin 1916! (Fotografi)

Μία ασυνήθιστη ελληνοαλβανική ιστορία. Η επιστολή του Α Παπανδρέου προς τον Ε Χότζα! - Një histori e pazakontë shqiptaro-greke dhe një ngjarje sekret mes Enver Hoxhës dhe Andrea Papandreut