Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

15 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ «ΟΜΗΡΟΣ» ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ- ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ - 15 VJET SHKOLLA GREKE “OMIROS” NË KORÇË – RRUGËTIMI HISTORIK.15 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ  «ΟΜΗΡΟΣ» ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ- ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ


Με πολλή συγκίνηση πληροφορηθήκαμε ότι το σχολείο ΟΜΗΡΟΣ στην  Κορυτσά μπαίνει στο 15ο έτος της λειτουργίας του. Καθώς είχαμε την ιδιαίτερη τιμή  ως ΣΦΕΒΑ και ΠΑΣΥΒΑ να στηρίξουμε από την πρώτη στιγμή μετά την πτώση του αθεϊστικού καθεστώτος στην Αλβανία το 1991, την ανάσταση της ελληνικής παιδείας στην περιοχή, παρακολουθούμε με μεγάλη χαρά την πρόοδο και προκοπή της στην περιοχή της Κορυτσάς, πρώτα με την λειτουργία των φροντιστηρίων ελληνικής γλώσσας και στη συνέχεια με τη λειτουργία του σχολείου ΟΜΗΡΟΣ που αποτελεί βιτρίνα Ελληνικής παιδείας και φάρο  πολιτισμού για την πόλη και την περιοχή της Κορυτσάς. Μία περιοχή με σπουδαία ιστορία, της οποίας οι κάτοικοι αγάπησαν πολύ τα γράμματα και διακρίθηκαν για την φιλομάθειά τους .
Αν θελήσουμε να κάνουμε μία μικρή ιστορική αναδρομή βλέπουμε ότι ήδη από το 18ο αιώνα η πόλη και η περιφέρειά της ήταν γεμάτη από ελληνόγλωσσα σχολεία.
- Το πρώτο της ελληνικό σχολείο, όπου φοιτούσαν μαθητές  από την πόλη και από τα γύρω χωριά ιδρύεται το 1723.
- Το 1830 λειτουργεί στην πόλη ένα ελληνικό Φροντιστήριο ή “Ελληνοσχολείον” και ένα αλληλοδιδακτικό σχολείο.
- Το 1856 λειτούργησε η πρώτη τάξη του Γυμνασίου με την οικονομική στήριξη του ευεργέτη Ιωάννη Μπάγκα.
- Το 1857 ιδρύεται το πρώτο παρθεναγωγείο όπου φοιτούσαν τα κορίτσια της πόλης.
Nxënës të Shkollës Qytetare Greke 1897
- Το 1867 ιδρύονται δύο αστικές σχολές.
- Το 1872 ιδρύονται δύο νηπιαγωγεία.
-Το  1887 το γυμνάσιο ονομάζεται  «Μπάγκειον Γυμνάσιον Κορυτσάς» και διατηρείται μέχρι τη συγκρότηση του αλβανικού κράτους το 1912-1913.  Λειτούργησε ως εξατάξιο γυμνάσιο με 90 μαθητές και 8 καθηγητές. Διέθετε βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και μια οργανοθήκη με όργανα φυσικής πειραματικής και χημείας. Επαναλειτουργεί το 1937 με δαπάνες της Μπαγκείου Επιτροπής ως  ορθόδοξη ιερατική σχολή μέχρι και την κατάληψη της Αλβανίας από τους Ιταλούς το 1939.
-Την ίδια χρονιά (1887) λειτουργεί στην πόλη και το πρώτο αλβανικό σχολείο, ενώ από το 1917 έως το 1939 λειτουργεί στην Κορυτσά, κατά κάποιο τρόπο ως συνέχεια του Μπάγκειου Γυμνασίου, το Γαλλικό Λύκειο Κορυτσάς, το οποίο παρέχει ποιοτική εκπαίδευση σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα.
- Μέχρι και τη δεκαετία του  1920 στην περιοχή λειτουργούν ελληνόγλωσσα σχολεία. Ωστόσο με το καθεστώς του βασιλέα Ζώγκου, σταδιακά αρχίζει η απαγόρευση της ελληνικής παιδείας και το κλείσιμο των ελληνόγλωσσων  σχολείων  στην περιοχή.
Αν και δεν έχει σχέση με τη λειτουργία ελληνικών σχολείων, δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε το πέρασμα για ένα χρόνο (1936-37) από την πόλη με την ιδιότητα του Προξένου της Ελλάδας, του Νομπελίστα ποιητή μας Γεώργιου Σεφέρη.
Την περίοδο 1945-1990 κατά τη “βαθειά νύχτα” του κομμουνιστικού καθεστώτος παράλληλα με την βάρβαρη καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος, βεβαίως δεν γίνεται λόγος ούτε για  θρησκευτική ελευθερία αλλά ούτε και για ελληνική παιδεία στην περιοχή.
Το 1991 μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και την σχετική  αποκατάσταση της δημοκρατίας, γεννήθηκε η ανάγκη της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και η συνέχιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, που ήταν αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού της πόλης της Κορυτσάς και για το οποίο η πλειοψηφία των κατοίκων έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον
- Το 1991-1992 ιδρύθηκαν , με πρωτοβουλία εντόπιων Κορυτσαίων και υπό την μέριμνα της Ομόνοιας με πρωτεργάτιδα την τότε πρόεδρο κα Ερμιόνη Ανδρέα και άλλους δασκάλους, τα πρώτα Ελληνικά Φροντιστήρια, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν  από συλλόγους και χορηγούς από την Ελλάδα και επεκτάθηκαν σε όλη την περιφέρεια φτάνοντας τα 35 . Χιλιάδες κάτοικοι, μικροί και μεγάλοι, ομογενείς και μη, έσπευσαν να μάθουν την ελληνική γλώσσα εκφράζοντας την αγάπη και το ζήλο τους για να μάθουν αυτό που στερήθηκαν για 7 δεκαετίες. Οι σύλλογοί μας σεμνύνονται γιατί από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο πλευρό των αδελφών μας και στηρίξαμε με αποστολές σχεδόν σε μηνιαία βάση τον θεσμό των φροντιστηρίων. Την προσπάθεια αυτή στήριξαν πολλοί σύλλογοι και φορείς κυρίως από τη Βόρειο Ελλάδα, όπως  ιερές μητροπόλεις, χριστιανικές αδελφότητες, τα συνεργαζόμενα γυναικεία σωματεία Θεσσαλονίκης κ.α. φορείς.
 Με πολλή συγκίνηση τα χρόνια εκείνα θυμούμαστε την παρουσία ηλικιωμένων που είχαν προλάβει την λειτουργία των ελληνικών σχολείων το 1920,  να μας μιλούν σε άψογη καθαρεύουσα και να μας τραγουδούν τραγούδια του μεσοπολέμου, για να μας δείξουν την αγάπη τους για την Ελλάδα.
- Μετά από μία παύση κατά το έτος 1994-1995, από το 1996 ξεκίνησαν ξανά τα φροντιστήρια αλλά με ολοφάνερη τώρα την  ανάγκη για καλύτερο σχεδιασμό και οργάνωση.  Η απαίτηση αυτή  οδήγησε σε μια ένωση όλων των ενδιαφερόμενων για την δημιουργία  ενός   πολιτιστικού φορέα που θα αναλάμβανε την οργάνωση της εκπαίδευσης σε πιο  επαγγελματική  βάση.
Το 1998 ιδρύεται και εγκρίνεται από το Πρωτοδικείο  της Κορυτσάς ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος "Αδελφότητα". Η "Αδελφότητα" ανέλαβε τα φροντιστήρια εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και στεγάστηκε  αρχικά στο Κτίριο Κόντη. Υπό το σύλλογο αυτό τα φροντιστήρια λειτούργησαν σε όλη την περιφέρεια. Δίπλα τους στάθηκαν ευεργέτες όπως ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και Σύλλογοι όπως η ΣΦΕΒΑ-ΠΑΣΥΒΑ και "Οι Φίλοι του Πολιτισμού" με πρόεδρο τον π.  Ελευθέριο Καρακίτσιο. Οι δύο αυτοί σύλλογοι μάλιστα συνεχίζουν έως σήμερα να προσφέρουν ανιδιοτελώς στην στήριξη της ελληνικής παιδείας στην περιοχή.
          Το 2002, για τις ανάγκες των ελληνικών φροντιστηρίων, το Ελληνικό Κράτος απέσπασε στην Κορυτσά μία φιλόλογο και δύο δασκάλες. Η μεγαλύτερη επιτυχία του Συλλόγου, εκείνη την στιγμή,  ήταν το 2003 η έκδοση άδειας λειτουργίας νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου υπό την ονομασία "Τα αδέλφια Κόντη". Την ίδια χρονιά το ελληνικό κράτος απέσπασε 5 άλλους δασκάλους.
- Το 2003 ανέλαβε την διεύθυνση των Ελληνικών Φροντιστηρίων η φιλόλογος κ.Αυγέρου Άννα, μέλος της Ορθόδοξης Αδελφότητας "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΛΠΙΣ", που ήταν η πρώτη από τις πολλές (σχεδόν 20 ) εκπαιδευτικούς της Χριστιανικής αυτής Αδελφότητας που πρόσφεραν και μέχρι και σήμερα προσφέρουν ποικιλοτρόπως στο εκπαιδευτικό έργο του σχολείου, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία της Κορυτσάς με την ιεραποστολική και ορθόδοξή τους δράση, ιδιαίτερα μέσω των κατηχήσεων.
          - Στις 29.12.2004,  εκδόθηκε, μετά από άψογη συνεργασία, του Γενικού   Προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά κ. Ελευθέριου Πρώιου  και του Προέδρου της "Αδελφότητας"  κ.Ανδρέα Μήτσιου, ο ρόλος του οποίου ήταν καθοριστικός,  η άδεια λειτουργίας του Ελληνοαλβανικού Σχολείου "Όμηρος". Εκπληρώθηκε έτσι το πολυπόθητο όνειρο των ομογενών,  η συνέχεια της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Κορυτσά μετά από σχεδόν έναν αιώνα!
- Συγχρόνως πρόσφερθηκε στην πόλη ένα σπουδαίο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που δίνει σε όλους χωρίς διάκριση ποιοτική εκπαίδευση, μόρφωση με ιδανικά και αρχές που εμπνέουν εδώ και χιλιάδες χρόνια τον κόσμο, αλλά και στοχεύει στην καλλιέργεια του πνεύματος της αγάπης, του αλληλοσεβασμού, της αλληλοκατανόησης, της συναδέλφωσης μεταξύ των λαών και γενικότερα της ειρηνικής συνύπαρξής τους χτίζοντας γέφυρες.
- Η Ελληνική Πολιτεία φρόντισε ξεχωριστά για τον χώρο στο οποίο σήμερα στεγάζεται ο "Όμηρος". Η ανέγερση του σχολείου χρηματοδοτήθηκε με κονδύλια του Προγράμματος Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών - Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ).
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 15-05-2005 με την συμμετοχή πλήθους λαού, Προξενικών Αρχών, Αντιπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως Κορυτσάς, Εκκλησιαστικών Αρχών, με τον ίδιο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο  αλλά και εκπροσώπους   πολιτικών  και θρησκευτικών Αρχών και των δύο χωρών. Το Ελληνικό Κράτος εκπροσωπούσε η  Υπουργός Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων κ. Μαριέττα Γιαννάκου, και ο  Υφυπουργός Εξωτερικών κ Ευριπίδης Στυλιανίδης ενώ το Αλβανικό Κράτος ο υπουργός παιδείας κ Λουάν Μεμούσι.
- Κατά την σχολική χρονιά 2004-2005 οι μαθητές που μάθαιναν ελληνικά στα Ελληνικά Φροντιστήρια μαζί με τους μαθητές του σχολείου «Όμηρος» έφθασαν τους 920. Από τότε έως και σήμερα τα Εκπαιδευτήρια «Όμηρος» παρέχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια στους μαθητές τους χωρίς καμία διάκριση. Η πορεία των εκπαιδευτηρίων είναι ανοδική σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα από την στιγμή που το σχολείο  τέθηκε υπό την άμεση μέριμνα και επίβλεψη του αρμόδιου Συντονιστή Εκπαίδευσης, τον οποίο διορίζει η Ελληνική Πολιτεία.
 Βασικός  στόχος του σχολείου  πέρα από την μόρφωση είναι να παρέχει πάνω από όλα στους μαθητές του πνευματικά εφόδια. Μέσα από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, εκτός από την διαφύλαξή της για τους ομογενείς, τα παιδιά γνωρίζουν και μυούνται στον ελληνικό πολιτισμό, στο ήθος, τις αρχές, τα ανώτερα ιδανικά, την δημοκρατία, την ελληνορθόδοξη παράδοση και πολλές  άλλες σημαντικές αξίες που έχουν επηρεάσει την ζωή όλης της ανθρωπότητας ανά τους αιώνες.
Παράλληλα η τέχνη και η μουσική παιδεία όπως και ο αθλητισμός και η ευγενής άμιλλα, είναι μέρος της μόρφωσης των μαθητών.  Δεν είναι αφηρημένες έννοιες, αλλά βιωματικές εμπειρίες που εκπλήσσουν ευχάριστα στο σχολείο ΟΜΗΡΟΣ. Μάρτυρες γι αυτό οι χιλιάδες θεατές, γονείς και επισκέπτες, επώνυμοι και ανώνυμοι που έχουν παρακολουθήσει  τις εκδηλώσεις στις εθνικές εορτές και έχουν συγκινηθεί και  ενθουσιαστεί! Η υπέροχη χορωδία αλλά και τα προσεγμένα χορευτικά πλαισιώνουν με τέχνη και μεράκι τα γεμάτα νόημα θεατρικά δρώμενά με τη  συμμετοχή στις εκδηλώσεις να  είναι μια γλυκιά μόνιμη ανάμνηση για όλους τους μαθητές.
-Το δίγλωσσο διδακτικό περιβάλλον εφοδιάζει τους μαθητές με δημιουργικές γλωσσικές ικανότητες που έχουν φέρει στο σχολείο δύο χρυσά βραβεία σε επίπεδο περιφέρειας και το κατατάσσουν μόνιμα στα άριστα σχολεία της περιοχής. Σε επίπεδο γνώσεων οι μαθητές  όχι μόνο δεν υπολείπονται σε κάτι σε σχέση με τους άλλους μαθητές της Κορυτσάς, αλλά έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να φτάσουν στο ανώτατο επίπεδο. Οι δομές, τα εργαστήρια, το γενικότερο διδακτικό και παιδαγωγικό περιβάλλον βρίσκονται στο ανώτερο δυνατό τους σημείο. Ο συνδυασμός των Ελλήνων εκπαιδευτικών με το ντόπιο προσωπικό αποτελεί προτέρημα και λειτουργεί  πολύ αποδοτικά. Επιπλέον, το διδακτικό προσωπικό επιμορφώνεται συνεχώς και για τον ίδιο σκοπό φροντίζει και το γραφείο του συντονιστή μέσω των ποικίλων σεμιναρίων που διοργανώνει.
- Πάνω από όλα όμως οι μαθητές του σχολείου καλλιεργούν τις ανθρώπινες αρετές και διαπλάθουν έναν χαρακτήρα που ξέρει να αγαπά τον συνάνθρωπο, να συμπονά και να προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη. Καλλιεργούν το σεβασμό στην αξία του ανθρώπου και του πολίτη.
Αν και πολύ συχνά οι σύλλογοί μας εκφράζουν παράπονα για την απουσία της επίσημης ελληνικής πολιτείας από τα προβλήματα που απασχολούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, το σχολείο ΟΜΗΡΟΣ της Κορυτσάς αποτελεί μία επαινετή εξαίρεση.  Στα   15 χρόνια της λειτουργίας του, δαπανήθηκαν αρκετά κονδύλια  τα οποία όμως λειτούργησαν σαν μία πολύ επωφελής επένδυση που απέδωσε τα μέγιστα ανταποδοτικά οφέλη στους τομείς  της παιδείας και του πολιτισμού αλλά και της στήριξης των ομογενών μας. Το σχολείο αποτελεί στην ουσία τον καθρέφτη της Ελλάδας στην περιοχή, και αν πιστέψουμε τις μαρτυρίες όχι μόνο των αδελφών μας εκεί αλλά και των Αλβανών υπευθύνων, παρά τα όποια προβλήματα, λειτουργεί  με απόλυτη επιτυχία και αποτελεί πρώτη επιλογή των Κορυτσαίων για τη μόρφωση των παιδιών τους.
Είναι ενθαρρυντικό ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί φορείς και σύλλογοι αλλά και επίσημοι (βουλευτές και στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης) από την Ελλάδα στηρίζουν με τις επισκέψεις και την κατά δύναμιν συνδρομή τους το σχολείο ΟΜΗΡΟΣ. Ωστόσο είναι υποχρέωση και της Ελληνικής Πολιτείας, να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού αυτό το κύτταρο ελληνικής παιδείας, να στηρίξει όσους ελλαδίτες και ομογενείς εκπαιδευτικούς προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους και να τους ενισχύσει και θωρακίσει για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν ολιγωρίες και αδιαφορίες που οδήγησαν  σε μία τουλάχιστον περίπτωση, τα τελευταία χρόνια στον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας του σχολείου.
  Με τον τρόπο αυτό  τα εκπαιδευτήρια «Όμηρος» θα συνεχίσουν την όμορφη προσπάθειά τους  στην πόλη της Κορυτσάς μεταδίδοντας τα φώτα  και τις αξίες της ελληνορθόδοξης  παιδείας, κάτι που αποτελεί ευχή και επιθυμία όλων των Κορυτσαίων αλλά και των ελλαδιτών που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό του σχολείου.
http://www.sfeva.gr/

15 VJET SHKOLLA GREKE “OMIROS” NË KORÇË – RRUGËTIMI HISTORIK.Me mallëngjim u informuam se shkolla OMIROS në Korçë hyn në vitin e saj të 15-të të funksionimit. Pasi kishim nderin e veçantë si SFEVA dhe PASYVA,  të mbështetnim që në çastet e para pas rrënies së diktaturës ateiste në Shqipëri në vitin 1991, ngjalljen e edukimit helen në zonë, po ndjekim me gëzim të madh përparimin dhe prokopinë e saj në zonën e Korçës, si fillim me funksionimin e kurseve të gjuhës greke dhe në vijim me funksionimin e shkollës “Omiros” e cila përbën dhe vitrinën e edukimit Helen si dhe një far të kulturës në qytetin dhe zonën e Korçës. Një zonë me histori të madhe, banorës e sëcilës e deshën kaq shumë edukimin dhe u dalluan për dashurinë e tyre ndaj dijes.
Nëse duam që të bëjmë një rrugëtim të shkurtër historik, shikojmë se që prej shek. të 18-të qyteti dhe gjithë zona ishte plot me shkolla në gjuhën helene.
-         Shkolla e parë helene, në të cilën studionin nxënës nga qyteti dhe fshatrat përreth u themelua që prej viti 1723.
-         Në vitin 1830 funksion në qytet një kurs helen “Shkollë Helene” dhe një shkollë alilodidaktike.
Nxënësit e Shkollës Qytetare Greke të Korçës
-         Në vitin 1856 funksioni shkolla e parë e gjimnazit me mbështetjen e bamirësit Jovan Banga.
-         Më 1857 themelohet shkolla e parë e vazhave ku studionin vajzat e qytetit.
-         Në vitin 1872 themelohen dy kopshte.
-         Në vitin 1887 gjimnazi quhet “Gjimnazi Banga i Korçës” dhe vazhdon punën e tij deri në krijimin e shtetit shqiptar 1912-1913. Funksionoi si një gjimnaz me gjashtë klasë me 90 nxënës dhe 8 profesorë. Dispononte, bibliotekë, ambient leximi dhe një dhomë mjetesh (laborator) me mjete për eksperiment për lëndën e fizikës dhe kimisë. Rifunksionon në vitin 1937 me mbështetjen ekonomike të Komisionit Banga si shkollë hieratike deri në pushtimin e Shqipërisë nga Italianët në vitin 1939.

-         Në të njejtin vit (1887) funksioni shkolla e parë shqipe, ndërsa në vitin 1917 deri në vitin 1939 funksioni në Korçë, në një farë mënyre si vazhdimi i Gjimnazit Banga, Liceu Francez i Korçës i cili ofronte edukim cilësor sipas modeleve Europiane.
-         Deri në dhjetëvjeçarin e viteve 1920 në zonë funksiononin shkolla greke. Ndërkaq me regjimin e mbretit Zog, hap pas hapi filloi dhe mbyllja e shkollave helene të zonës.
Mgjth se nuk ka lidhje me funksionimin e shkollave helene, nuk mund të mos theksojmë kalimin, për një vit (1936-1937), nga qyteti, me cilësinë e Konsullit të Greqisë, të poetit Nobelist Jorgo Seferi.
Gjatë viteve 1945-1990 gjatë “natës së thellë” të pushtetit komunist, paralelisht me shkeljen barbare të çdo të drejte, sigurisht që nuk bëhet fjalë as për lirinë fetare por as për edukim helen në zonë.
Në vitin 1991 pas rrënies së regjimit komunist dhe rivendosjen e pjesshme të demokracisë, lindi nevoja e mësimit të gjuhës helene dhe vazhdimi i edukimit në gjuhën e helene, i cili ishte pjesë e pandashme e kulturës së qytetit të Korçës dhe për të cilin shumica e banorëve të qytetit tregonte interes të veçantë.
-         Në vitin 1991-1992 u themeluan, me iniciativë të disa qytetarëve nga Korça dhe nën përkujdesjen e Omonias me iniciatore kryetaren e asaj kohe znj Ermioni Andera e të tjerë mësues, kurset e para greke, të cilat u sponsorizuan nga shoqata e donatorë nga gjithë Greqia dhe u shtrinë në të gjithë zonën duke arritur në nr 35. Me mijëra banorë, të vegjël e të mëdhenj, homogjenë apo jo, nxituan që të mësonin gjuhën helene duke shprehur kështu dashurinë dhe zellin për të mësuar atë gjuhë e cila iu mohua për 7 dhjetëvjeçarë. Shoqatat tona janë të nderuara pasi që prej çastit të parë u gjendëm në krah të vëllezërve tanë dhe mbështetëm me misione pothuajse me bazë mujore institucionin e kurseve. Këtë përpjekje e mbështetën shumë shoqata e institucione kryesisht nga Veriu i Greqisë, si Mitropoli të Shenjta, vëllazëri të krishtera, sindikatat e grave të Thessalonikit të cilat bashkëpunonin dhe institucione të tjera.
Me mallëngjim kujtojmë gjatë atyre viteve prezencën e të moshuarve që kishin arritur funksionimin e shkollave në vitin 1920, të cilët na flisnin me një katharevusa të shkëlqyer dhe na këndonin këngë të periudhës ndërmjet dy luftërave, që të na tregonin dashurinë e tyre për Greqinë.
-         Pas një ndalese gjatë viteve 1994-1995, që prej vitit 1996 filluan sërish kurset por tashmë me nevojën e qartë për një planifikim dhe organizim më të mirë. Kjo nevojë solli bashkimin e të gjithë të interesuarve për krijimin e një institucioni  kulturor i cili do të merrte përsipër organizimin e arsimit me një bazë më profesionale.
Në vitin 1998 themelohet dhe aprovohet nga Gjykata e Shkallës së parë të Korçës, Shoqata Kulturore dhe Sportive “Vëllazërimi”. Vëllazërimi mori përsipër kurset e mësimit të gjuhës greke dhe u vendos si fillim në ndërtesën “Kondi”. Nën këtë shoqatë kurset funksionuan në të gjithë zonën. Pranë tyre qëndruan bamirës si Prodhrom Emfiezoglou dhe Shoqata si SFEVA-PASYVA dhe “Miqtë e Kulturës” me kryetar p Elefther Karakitsio. Këto dy shoqata vazhdojnë deri më sot që të ofrojnë pa interes në mbështetje të edukimit helen në zonë.
Në vitin 2002, për nevojat e kurseve greke, Shteti Helen dërgoi me shkëputje në Korçë një filologe dhe dy mësuese. Arritja më e madhe e Shoqatës, në ato çaste, ishte marrja e lejës së funksionimit të kopshtit në vitin 2003, me emërtimin “Vëllezërit Kondi”. Në të njejtin vit shteti helen dërgoi dhe 5 mësues.
-         Në vitin 2003 mori drejtimin e Kurseve Greke filologia znj Ana Avgjeru, anëtare e Vëllazërisë së Krishterë “Shpresa Orthodhokse”, që ishte e para nga shumë (të paktën 20) arsimtare të kësaj Vëllazërie të Krishterë që ofruan deri më sot në forma të larmishme në veprën e tyre edukuese në shkollë, por dhe në përgjithësi në shoqërinë e Korçës me aktivitetin e tyre misionar dhe orthodhoks në veçanti nëpërmjet katekizmit.
-         Në dt 29.12.2004, pas një bashkëpunimi të shkëlqyer të Konsullit të Përgjithshëm  të Greqisë në Korçë Eleftherio Proio dhe Kryetarit të “Vëllazërimit” z Andrea Micio, roli i të cilit ishte deçiziv, leja e funksionimit të Shkollës Shqiptarogreke  “Omiros”. Kështu u realizua ëndrra e homogjenëve, vazhdimi i edukimit në gjuhën helene në Korçë pas pothuajse një shekulli!
-         Në të ngjejtën kohë iu ofrua qytetit një Institucion Arsimor i cili iu jep të gjithë, pa dallim, arsim cilësor, edukim me ideale dhe principe që frymëzojnë këtu dhe mijra vjet, botën, por gjithashtu synon në përpunimin e frymës së respektit të ndërsjelltë, mirëkuptimit, vëllazërimit ndër popujt dhe në përgjithësi të bashkjetesës paqësore duke ndërtuar ura.
-         Shteti Helen u kujdes në veçanti për ambientin në të cilin sot ndodhet shkolla “Omiros”. Ngritja e shkollës u financua me investim të Programit për Zhvillim dhe Bashkëpunim të Minisitrisë së Jashtme Greke për Rimëkëmbjen Ekonomike të Ballkanit ( P.ZH.B.R.E.B). Inagurimi u realizua më 15-05-2005 me pjesmarrjen e shumë njerëzve, përfaqësuesve të Konsullatës, përfaqësuesve të Pushtetit Lokal të Korçës, përfaqësuesve fetarë, me vetë Kryepiskopin Anastas të ishte prezent, por dhe përfaqësues të besimeve fetare nga të dyja vendet. Shtetin Helen e përfaqësonte Ministria e Arsimit Kombëtar dhe Feve znj Marieta Janakou dhe Ministri i Jashtë z Evripidhi Stilianidhi ndërsa Shtetin Shqiptar ministri i arsimit z Luan Memushi.
-         Gjatë vitit shkollor 2004-2005 nxënësit që mësonin gjuhën greke në Kurse sëbashku me nxënësit e shkollës “Omiros” arritën numrin rekord 920. Që atëhere deri më sot Institucioni Arsimor “Omiros” ofron të gjitha mjetet e nevojshme për jetën, tek nxënësit e tij pa asnjë dallim. Ky rrugëtim i shkollës është në ngritje në të gjitha nivelet, sidomos që prej çastit që shkolla u vendos nën përkujdesjen e drejtpërdrejtë të Koordinatorit të Arsimit, të cilin e cakton Shteti Helen.
Qëllimi kryesor i shkollës është që të ofrojë para së gjithash tek nxënësit mjete shpirtërore. Nëpërmjet mësimit të gjuhës greke, përveç ruajtjes për vetë homogjenët, fëmijët njohin dhe hulumtojnë kulturën helene, moralin e saj, principet e saj, idealet e saj të larta, demokracinë, traditën helenoortdhodhokse dhe shumë vlera të tjera të cilat kanë ndikuar në jetën e të gjithë njerëzimit ndër shekuj.
Në të njejtën kohë arti dhe edukimi muzikor , sporti  dhe sjellja e denjë në të , janë pjesë e edukimit të nxënësve. Nuk janë koncepte teorike, por eksperienca të përjetuara që të surprizojnë këndshëm në shkollën Omiros. Dëshimtarë të kësaj janë mijëra spektatorë, prindër dhe vizitorë, të njohur dhe të panjohur të cilët kanë ndjekur shfaqjet në festat kombëtare dhe janë mallëngjyer dhe entuziasmuar! Korri i mrekullueshëm por dhe vallet e goditura zbukurojnë bukur dhe me merak aktet teatrale plot kuptim duke e kthyer pjesmarrjen në to si një kujtim të ëmbël për të gjithë nxënësit.
-         Ambienti didaktik dygjuhës iu  ofron nxënësve, aftësi krijuese linguistike të cilat i kanë sjellë shkollës dy medalje ari në nivel zone dhe e rënditin atë në mënyrë të përhershme në shkollat më të mira të zonës. Në nivel njohurish nxënësve jo vetëm që nuk ju mungon diçka krahasuar me nxënësit e tjerë në Korçë, por kanë të gjitha kushtet për të arritur në nivelet më të larta. Infrastruktura, laboratorët, ambienti i përgjithshëm didaktik dhe pedagogjik gjenden në nivelet e tyre më të larta. Kombinimi i arsimtarëve Helenë me personelin vendas përbën përparësi dhe funksionon në mënyrë konstruktive. Për më tepër, personeli didaktik trajnohet vazhdimisht dhe për këtë qëllim kujdeset dhe zyra e koordinatorit nëpërmjet seminareve që organizon.
-         Por, mbi të gjitha nxënësit e shkollës përpunojnë virtytet njerëzore dhe krijojnë një karakter i cili di ta dojë të afërmin, të ndjejë dhembshuri dhe të ofrojë tek të gjithë ata sa kanë nevojë. Përpunojnë respektin në vlerat e njeriut dhe të qytetarit.
-         Mgjth se shpesh herë shoqatat tona shprehin ankesa në lidhje me prezencën e shtetit zyrtar helen nga problemet që shqetësojnë Helenizmin e Vorioepirit, shkolla Omiros përbën një përjashtim që ja vlen të përmendet. Në këto 15 vjet të funksionimit të saj, u konsumuan mjaft investime por të cilat funksionuan si një biznes i dobishëm, që dha fitimet maksimale krahasuar me investimin, në aspektin e edukimit dhe të kulturës por dhe në mbështetjen e homogjenëve tanë. Kjo shkollë përbën në esencë pasqyrën e Greqisë në zonë, dhe nëse besojmë jo vetëm dëshmitë e vëllezërve tanë atje por dhe të personave përgjegjës të Shqipërisë, përtej problemeve që mund të ketë, funksionon me sukses të plotë dhe përbën zgjedhjen e parë të Korçarëve në edukimin e fëmijëve të tyre.
Është mjaft inkurajues fakti, se vitet e fundit mjaft shoqata si dhe persona publikë (deputetë dhe përfaqësues të pushtetit lokal) nga Greqia mbështetin me vizitat e tyre por dhe me sa kanë mundësi shkollën “Omiros”.
Ndërkaq është detyrim i Shtetit Helen, që ta ruajë si sytë e ballit këtë qelizë të edukimit helen, të mbështetë ata mësues nga Greqia dhe arsimtarët homogjenë që ofrojnë shërbimin e tyre si dhe t’i forcojë e t’i mbrojë që t’ia dalin mbanë në të gjitha sfidat e botës moderne. Nuk duhet në asnjë rast që të ndodhin vonesat dhe sjelljet indiferente që na çuan në të paktën një rast, gjatë viteve të fundit, që të rrezikohej me mbyllje shkolla.
Në këtë mënyrë Institucionet Arsimore “Omiros” do të vazhdojnë përpjekjen e tyre të bukur në qytetin e Korçës duke shpërndarë dritën dhe vlerat e edukimit helenoorthodhoks, diçka që është dhe dëshira e të gjithë Korçarëve por dhe e Heladhitëve të cilët që në momentin e parë u gjendën pranë shkollës.

Përktheu, përgatiti, përshtati: Pelasgos Koritsas


Δεν υπάρχουν σχόλια: