Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Η Εθνική μας Εορτή γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς σ’ όλη τη Βόρειο Ήπειρο

Η Εθνική μας Εορτή γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς σ’ όλη τη Βόρειο Ήπειρο
Από την ηρωική Χιμάρα άρχισαν εφέτος οι δραστηριότητες αφιερωμένες στην  Εθνική μας Εορτή. Τα ελληνόπουλα της Χιμάρας, έχοντας στα χέρια τους γαλανόλευκες σημαίες, τραγούδησαν και απήγγειλαν ποιήματα αφιερωμένα στο ΟΧΙ των Ελλήνων, στην Εθνική μας εορτή, την  28η Οκτωβρίου, την γιορτή της νίκης και της δόξας.
Με την αίθουσα του κινηματογράφου κατάμεστη και στο βάθος με μεγάλα γράμματα «Ετούτος ο λαός δεν γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του» γιόρτασαν οι κάτοικοι των Αγίων Σαράντα και των γύρω κοινοτήτων την Εθνική μας Εορτή. Παρευρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της  Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Λάμπρος Κακίσης, ο βουλευτής Α΄ Αθηνών της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο Πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ και Δήμαρχος Φοινίκης Χρήστος Κίτσιος, ο Γ. Πρόεδρος της Ομονοίας Βασίλης Κάγιος,  εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Αργυρόκαστρου, πρεσβύτεροι και σύμβουλοι της τοπικής εξουσίας.
Τα νήπια της πόλης, μαζί με οκτώ σχολεία του νομού, με πρωταγωνιστή το Κολέγιο «Πνοή Αγάπης» του Μεσοποτάμου, καθήλωσαν το κοινό για δύο ώρες με το θεατρικό μονόπρακτο, αφιερωμένο  στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, τα τραγούδια, τα ποιήματα και τους χορούς .
Εκδηλώσεις μνήμης  και χαράς πραγματοποιήθηκαν σ’ όλη τη Βόρεια Ήπειρο. Στη Φοινίκη, στο Μεσοπόταμο, στη Λιβαδειά, στην Δερβιτσιάνη, στο Αργυρόκαστρο και στην Κορυτσά.
Το αποκορύφωμα της εορτής στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες. Παρά το φορτισμένο κλίμα, λόγω της παρουσίας των αλβανικών ειδικών αστυνομικών δυνάμεων σε μέρη κλειδιά προς τα νεκροταφεία αυτά, και τους δεκάδες μυστικούς πράκτορες μέσα στο πλήθος, πάρα πολλοί Βορειοηπειρώτες και συγγενείς των πεσόντων κατευθύνθηκαν προς την Κλεισούρα και μετά στους Βουλιαράτες να καταθέσουν ένα λουλούδι και ν’ ανάψουν ένα κεράκι, στα παλικάρια που έπεσα στο αλβανικό μέτωπο. Ήρθαν στο χωριό αυτό  που εδώ και 79 χρόνια κράτησε και κρατεί, σαν κόρη οφθαλμού, τα δικά του παιδιά, τους Ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στα άγια χώματα της Βορείου Ηπείρου.
Η εκδήλωση στους Βουλιαράτες άρχισε με την Θεία Λειτουργία και δοξολογία  στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου  και συνέχισε στο κοιμητήριο της Αγίας Σκέπης, με την επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής των κεκοιμημένων από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μητροπόλεως Αργυρόκαστρου Δημήτριο και άλλων ιερέων, τον ψαλμό των εθνικών ύμνων των δυο κρατών Ελλάδος και Αλβανίας,  του προσκλητηρίου των νεκρών και  την κατάθεση στεφάνων.
Για την σημασία της ημέρας και του σημερινού γίγνεσθαι  μίλησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Αντώνιος Διαματάρης και εν συνέχεια κατατέθηκαν πολλά στεφάνια από φορείς ιδρύματα, συλλόγους με πρωταρχικούς τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον Περιφερειάρχη Αργυροκάστρου, την βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, τον Γ. Πρόεδρο της Ομόνοιας, τους Προέδρους του ΚΕΑΔ και ΜΕΓΚΑ και μέχρι τον πρόεδρο κοινότητας Βουλιαρατίου.
 Η φορτωμένη αυτή μέρα έληξε με την παράδοση εκ μέρους του Πρόεδρου Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Νεκρών του Έπους του 40-41 κ. Γ. Σούρλα, Τιμητικής Διάκρισης στην ηρωίδα της Χιμάρας Ερμιόνη Μπρέγκου για την μέριμνα προς έξι Έλληνες φαντάρους που έπεσαν στα χώματα της Χιμάρας και η Ερμιόνη  τους κράτησε μυστικά στο κήπο της για πολλές δεκαετίες, ανάβοντάς τους από ένα κεράκι χωρίς να πτοηθεί από το καθεστώς της χώρας.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: