Featured Post

Οι κομμουνιστικές φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Ε Χότζα στην Αλβανία! - Burgjet komuniste të E Hoxhës në Shqipëri!

Εικόνα
Fundi i luftës (1944) përkoi edhe në Shqipëri me periudhën e hakmarrjeve politike, që më pas u transformuan nga regjimi komunist në një sistem të vërtetë qeverisjeje bazuar në arrestimin dhe persekutimin e kundërshtarëve politikë duke filluar me ish-krerët, intelektualët, tregtarët dhe pronarët e tokave. Burgjet që ishin në dispozicion në vitin 1944 ishin tërësisht të pamjaftueshme për të përmbushur kërkesat e reja, kështu qeveria e re e drejtuar nga Enver Hoxha filloi duke përdorur shtëpitë private dhe institucionet publike, si qendra paraburgimi dhe torture.Në vitet 1944 – 1946 burgjet politike vareshin nga Drejtoria e Mbrojtjes së Popullit, struktura operative e Ministrisë së Mbrojtjes. Në vitin 1947 të gjitha burgjet kaluan nën kontrollin e Ministrisë së Brendshme, që ishte përgjegjëse për sigurinë e brendshme. Tetë burgje ekzistuese në Shqipëri iu  rezervuan të burgosurve politikë të cilët përcaktoheshin si “armiq të popullit”, shtatë të burgosurve norma…

ΕΡΤ3: Στιγμές από εκπομπή αφιερωμένη στο Έπος του 40 το 1997 στην Κορυτσά και την Μπομποστίτσα! Ert3: Emision dedikuar luftës Italo-Greke1940 në vitin 1997 (Korçë Boboshticë)!!
Κατά την περίοδο της δικτατορικού καθεστώτος του Ε Χότζα κανείς δεν είχε την δυνατότητα να επισκεφτεί την περιοχή της Κορυτσάς. Μετά το  ελληνο-ιταλικό του ‘40 κανείς δεν μπορούσε να δει από κοντά το μέρος που είχαν δοθεί σκληρές μάχες και πολλοί ήρωες έπεσαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Παντού υπήρχαν και υπάρχουν, ήρωες  ενταφιασμένοι, σε χωριά, σε αυλές σπιτιών, σε χωράφια, σε κοιμητήρια που καλυφθήκαν με τσιμέντο κ.α Πολλοί κάτοικοι είχαν να διηγηθούν τις ιστορίες τους σχετικά με το πόλεμο, πως  έζησαν το πόλεμο, πως βοήθησαν, πως υποδέχτηκαν τους στρατιώτες κ.α.  αλλά όσο ήταν το καθεστώς δεν μπορούσαν να μιλήσουν.  Στην δίψα για γνώση απάντησαν μελετητές, ιστορικοί, Σύλλογοι, πατριώτες  αλλά και δημοσιογράφοι κυρίως από την Δημόσια Τηλεόραση. Έτσι το 1997 η ΕΡΤ3 επισκέφτηκε την περιοχή της Κορυτσάς για να κάνει ένα αφιέρωμα στο Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου. Tο συνεργείο βρέθηκε στην Μπομποστίτσα όπου με την συνοδεία της Ερμιόνη Ανδρέα, τότε πρόεδρος της Ομόνοιας Παράρτημα Κορυτσάς συνομίλησε με τους κατοίκους κατά πλειοψηφία ελληνικής συνειδήσεως. Ο εκπρόσωπος τους ήταν ο συγχωρεμένος Μπάμπουλλας Σωτήριος ο οποίος διηγούνταν στους δημοσιογράφους τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Πάντα ακούραστος διηγούνταν σε όλους τους Έλληνες που επισκέπτονταν το χωριό όσα είχε ζήσει. Αν και η χρήση των ελληνικών κατά το καθεστώς απαγορευόταν ( από το 1922) , ο ίδιος δεν ξέχασε την γλώσσα των προγόνων του. Πίσω του είναι αρκετοί κάτοικοι του χωριού. Στο σπίτι που βρίσκονται είχε μείνει ένας εκ των Ελλήνων στρατιωτών με τον οποίο, τα μέλη της οικογένειας που τον φιλοξένησαν,  ξαναβρέθηκαν μετά από την πτώση του καθεστώτος. 
Ρίγη συγκίνησης για όλους τους κατοίκους. Φυσικά όσοι φαίνονται στο βίντεο, τώρα πια είτε έχουν γεράσει και ζουν στην Ελλάδα  είτε έχουν φύγει από αυτό το κόσμο.
Μετά από δυο χρόνια στήθηκε στο χωριό εις ανάμνηση των Ελλήνων Πεσόντων ένα μνημείο κοντά στην Ι.Μ Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 
Παραθέτουμε αυτό το σπάνιο βίντεο από το αρχείο του Πελασγού προς χάρη της αλήθειας και εις ανάμνηση των προγόνων και πεσόντων αδερφών μας.
Gjatë periudhës së Diktaturës Komuniste të E Hoxhës askush nuk kishte mundësinë që të vizitonte zonën e Korçës. Pas luftës italo-greke të 40-ës, askush nuk mundi që të shikonte nga afër vendin ku ishin dhënë kaq beteja të ashpra, vendin ku u vranë dhe u sakrifikuan shumë heronj për atdheun. Kudo kishte dhe ka, heronj të varrosur, në fshatra, në oborre shtëpie, në varreza që u mbuluan me çimento etj.
 Shumë banorë kishin për të treguar historitë e tyre në lidhje me luftën, se si jetuan luftën, si ndihmuan, si i pritën në shtëpitë e tyre ushtarët etj por, për sa kohë ishte diktaturë nuk flisnin dot.
Etjes për të ditur iu përgjigjën studiues, historianë, shoqata, patriotë por dhe gazetarë të Televizionit Publik Grek. Kështu në vitin 1997, Ert3 vizitoi zonën e Korçës që të realizonte një dokumentar dedikuar heronjëve të rënë në luftën italo-greke, me rastin e festës së 28 Tetorit.
Stafi u gjend në Boboshticë ku me shoqërinë e Ermioni Andreas, atëhere Kryetare e Omonias Korçë, bisedoi me banorët, shumica e të cilëve kishin ndërgjegjie helene. Përfaqësuesi i tyre ishte i ndjeri Sotir Bambulla i cili iu tregonte gazetarëve ndodhitë historike të asaj kohe. Gjithmonë i palodhur rrefente, tek të gjithë vizitorët helenë që vizitonin fshatin, ato sa kishte jetuar. Mgjth se përdorimi i greqishtes në këtë zonë ishte e ndaluar (që prej 1922), sidomos gjatë monizmit, ai vetë nuk e harroi gjuhën e paraardhësve të tij. Pas tij janë mjaft prej banorëve të fshatit. Në shtëpinë ku ndodhen kishte banuar një prej ushtarëve helenë me të cilin, anëtarët e familjes u ritakuan pas rrënies së regjimit komunist.
Emocione të paimagjinueshme për të gjithë banorët.
 Natyrisht ata sa shfaqen në video, tashmë ose janë të moshuar dhe jetojnë në Greqi ose janë larguar nga kjo botë.
Dy vjet më vonë nga kjo video u ndërtua në fshat në kujtim të ushtarëve grekë të rrënë në luftë një Memorial pranë Manastirit të Shenjtë të Fjetjes së Hyjlindëses. Po shtojmë këtë video nga arkivi i faqes sonë për hir të së vërtetës dhe në kujtim të pararendësve por dhe vëllezërve tanë  të rrënë në fushën e betejës.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δίνουν ελληνική υπηκοότητα σε χιλιάδες αλλοδαπούς & την αρνούνται στους Βορειοηπειρώτες μετά από απαίτηση της Αλβανίας!

Απόσπασμα από την διαθήκη του Αβδούλ Μπέη Σελίμη του Δελβίνου! - Pjesë nga Testamenti i Abdul Bej Selimi e Delvinës

Ο Ισμαήλ Κεμαλ ο μεγάλος φιλέλληνας και η εφημερίδα του! - DOKUMENT HISTORIK: ISMAIL QEMALI, GAZETA E TIJ GREKO-SHQIPTARE DHE ARTIKULLI I TIJ MBI HELENIZMIN

Οι κομμουνιστικές φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Ε Χότζα στην Αλβανία! - Burgjet komuniste të E Hoxhës në Shqipëri!

Επιστολή Πατριάρχη προς Ορθόδοξες Εκκλησίες : Μην υποχωρείτε – Δεν θα μείνουμε άφωνοι!!!