Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

L Karamelo: Qëllimi i Amnistisë tjetërsim i realitetit shekullor në zonën e Minoritetit Etnik Grek! - Στόχος της Αμνηστίας του Ράμα η αλλοίωση της αιώνιας πραγματικότητας στις περιοχές της ΕΕΜ!Deklaratë për Shtyp.

Njoftimi i papritur i kryeministrit per pergatitjen e projektligjit per Amnistine fiskale dhe kalimin e tij ne parlamentin e kontrolluar teresisht nga maxhoranca brenda muajit Maj eshte shqetesues e i kontestueshem ne shume aspekte. Z. Rama, jo vetem e nxjerr nxitimthi, jashte programit te tij qeverises, por zgjedh momentin paraelektoral, per te shfrytezuar dobine e kesaj amnistie dhe per te mbuluar mungesen e shtetit ligjor e deshtimin e qeverisjes se tij ne mbledhjen e taksave. Dihet qe cdo amnisti fiskale ka si qellim kryesor rritjen e perkohshme te te ardhurave ne buxhet.
Sado "zbukurime" qe do t’i beje parashtrimit dhe permbajtjes te ketij projekt-ligji, z.Rama nuk mund te fshehe faktin se kjo amnisti do te formalizoje parasite e pista te korrupsionit, te larmise se kontrabandes, te trafikut te droges e te veprimeve pasuruese te shpejta e te jashteligjshme. Pra ne esence, padronet e grupet kriminale do te organizohen, forcohen me tej e do te shtrijne tentakulat per te zaptuar e per te komanduar investimet e ekonomin e vendit, tashme ne menyre legale.
Minoritetin Etnik Grek ne Shqiperi e shqeteson se tepermi ky fakt.. Ai, nepermjet P.B.D.Nj. ne menyre konstante ka denoncuar rrezikun e veprimeve ligjore, tinzare e arbitrare te kesaj qeverie ndaj tij, sidomos ndaj pasurive e pronave te antareve te ketij minoriteti ne bregdet. Ekziston dyshimi i aresyeshem, se ky kuader ligjor do te jete mbeshtetja qe keto para te pista, tashme legale, te investohen ne keto zona, duke synuar shperfytyrimin demografik, shkeljen e te drejtave themelore e asimilimin e realitetit shekullor te ketyre zonave.
Nga ana tjeter, amnistia fiskale shkel hapur te drejtat e barazine ligjore te shtetasve para ligjit, dekurajon te ndershmit, korrektet ndaj ligjit e stimulon te parregulltit, shkelesit e ligjit, zbeh shtetin e se drejtes dhe rrit me shume koston se sa perfitimin.
Ne fund te fundit, amnistia fiskale nuk eshte diabolike, ajo ka ndodhur ne shume vende e ne nuk jemi kunder, por kryesore per ne mbetet qe ajo te jete e suksesshme. Dhe qe te jete e tille duhet :
- te kete patjeter konsensusin e kontributin real te opozites,
- te shoqerohet me masa e me nje mekanizem te rrepte tatimor, qe te jete sa me efektive,
- te respektoje e cmoje interesat e grupeve te caktuara e sidomos te minoritetit etnik grek,
-te jete transparente, e arsyeshme dhe sa me e besueshme.

Ligoraq Karamelo
Deputet në Parlamentin Shqiptar, përfaqësues i Minoritetit Etnik Grek në Korçë
Δελτίο Τύπου

Η απρόσμενη ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την προετοιμασία του προσχεδίου νόμου  για την αμνηστία δημοσιονομικού χαρακτήρα και την ψήφιση της από την πλήρη ελεγχόμενη βουλή μέσα στο Μάιο, αποτελεί ανησυχητικό και αμφισβητούμενο γεγονός από πολλές οπτικές. Ο κ Ράμα , όχι μόνο το προωθεί βιαστικά, δηλαδή εκτός του κυβερνητικού του προγράμματος, αλλά επιλέγει και μια προεκλογική στιγμή, για να εκμεταλλευτεί το όφελος που προκύπτει από την αμνηστία καλύπτοντας το κενό του νόμιμου κράτους και της αποτυχίας της διακυβέρνησης του στην συγκέντρωση φόρων.
Είναι γνωστό πως κάθε Αμνηστία δημοσιονομικού χαρακτήρα έχει ως βασικό στόχο την προσωρινή αύξηση των εσόδων στο κρατικό ταμείο.
 Όσες «διακοσμήσεις» και να κάνει κατά την διαδικασία πρότασης και περιεχομένου  αυτού του προσχέδιου νόμου, ο κ Ράμα δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός  πως αυτή η αμνηστία θα νομιμοποιήσει παράσιτα και διόδους διαφθοράς, ποικίλες μορφές λαθρεμπορίου, εμπορίου ναρκωτικών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων επισπευσμένου πλουτισμού. Άρα, επί της ουσίας, τα αφεντικά των εγκληματικών ομάδων θα διοργανωθούν, θα ενισχυθούν περεταίρω και θα επεκτείνουν τα πλοκάμια τους  για να καταλάβουν και καθοδηγήσουν τις επενδύσεις στην οικονομία της χώρας, τώρα πια νόμιμα.
Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για το γεγονός αυτό. Μέσω του ΚΕΑΔ η ΕΕΜ έχει εκφράσει σταθερά και επανειλημμένως  το κίνδυνο που προέρχεται από τις αυθαίρετες και ύπουλες νομικές πράξεις αυτής της κυβέρνησης, ιδιαίτερα όσο αφορά τις περιουσίες των μελών της στις παραθαλάσσιες περιοχές. Υπάρχει η εύλογη υποψία πως αυτό το νομοπλαίσιο  θα αποτελέσει  το στήριγμα ώστε αυτό το βρώμικο χρήμα, έπειτα νόμιμα χρήματα, θα επενδυθούν στις περιοχές αυτές, σκοπεύοντας στην δημογραφική αλλοίωση, την καταπάτηση των βασικών δικαιωμάτων και τέλος την αφομοίωση μιας αιώνιας πραγματικότητας στις περιοχές αυτές.
Από την άλλη, η αμνηστία δημοσιονομικού χαρακτήρα καταπατά ανοιχτά τα δικαιώματα της ισότητας των πολιτών απέναντι στο νόμο, αποθαρρύνει τους τίμιους τους συνεπείς απέναντι στον νόμο και ενθαρρύνει τους ανόμους, τους καταπατητές του νόμου.  Ξεθωριάζει το κράτος δικαίου και αυξάνει περισσότερο το κόστος παρά το κέρδος.
Τέλος, η αμνηστία επί της ουσίας δεν είναι δαιμονική και έχει γίνει και σε πολλές άλλες χώρες και φυσικά εμείς δεν είμαστε αντίθετοι προς αυτήν όταν γίνεται σωστά. Για μας όμως είναι σημαντικό να είναι πετυχημένη και για να συμβεί αυτό θα πρέπει :
-         Να έχει την πραγματική προσφορά και σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης.
-         Να συνοδευτεί με μέτρα και έναν αυστηρό φορολογικό μηχανισμό ώστε να είναι πιο αποτελεσματική.
-         Να σέβεται και να εκτιμά τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων, ιδιαίτερα αυτά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
-         Να υπάρξει διαφάνεια στις διαδικασίες, αν είναι αξιόπιστη και λογική.

Γρηγόρης Καραμέλος
Βουλευτής Αλβανικής Βουλής.
Εκπρόσωπος Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας Κορυτσάς.