Featured Post

Τι κι αν χύνουμε το αίμα μας, είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας…

Εικόνα
Όταν οι μεγάλες δυνάμεις χάραζαν επί του χάρτου τα σημερινά σύνορα στα Βαλκάνια, είτε επεδίωκαν τη μελλοντική σύρραξη μεταξύ των νέων εθνών – κρατών που θα δημιουργούνταν, είτε απλώς δεν λάμβαναν υπόψη τους τις απίστευτες διαφορές που υπήρχαν μεταξύ των διαφορετικών εθνών που βρισκόταν σ' αυτήν την πασίγνωστη για τις φασαρίες της, χερσόνησο.Το «Στου αιώνα την παράγκα», είναι ένας δίσκος ορόσημο στην ελληνική δισκογραφία, όπου ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος, τον αφιερώνει στη σημερινή Ελλάδα. Και πράγματι επιβεβαιώνεται συνεχώς, μιας και όλοι οι Έλληνες, πόσο μάλλον οι Βορειοηπειρώτες, συνεχίζουν να παραμένουν έξω από την «παράγκα», βλέποντάς την όμως ως ένα αδαμάντινο παλάτι.Παρά τις διαχρονικές τους εκκλήσεις, παρά τη θυσία τους σε ανθρώπινες ζωές, η «στείρα» Ελλάδα συνεχίζει να τους «πετάει», ή και να κρατά απέναντί τους, πότε το καρότο και πότε το μαστίγιο.Έτσι κι εκείνοι την κοιτάζουν με αγωνία μπας και κάποτε φιλοτιμηθεί να τους σώσει από τους χάρου τα δόντ…

Στηρίξτε το έργο μας!

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ- Σαν σήμερα η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

Σήμερα, 20 Ιουλίου, ο απανταχού ελληνισμός θυμάται μια θλιβερή επέτειο της ιστορίας του· την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Πριν 46 χρόνια η Τουρκία, παίρνοντας αφορμή από το πραξικόπημα που διενήργησε η στρατιωτική κυβέρνηση των Αθηνών στις 15 Ιουλίου 1974, με το οποίο ανέτρεψε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπο Μακάριο, εισέβαλε στην Κύπρο. Παρά την ηρωική αντίσταση της Εθνικής Φρουράς (κυπριακού στρατού) και της ΕΛ.ΔΥ.Κ. (Ελληνικής Δυνάμεως Κύπρου), η άμυνα του νησιού λύγισε μπροστά στην υπεροπλία του εχθρού, που διέθετε 40 χιλιάδες στρατό, 200 άρματα μάχης, ισχυρή αεροπορική κάλυψη και αλεξιπτωτιστές. Τελικά η επιχείρηση ΑΤΤΙΛΑΣ, όπως ονομάστηκε, πέτυχε σε δύο φάσεις, μέχρι τις 16 Αυγούστου, να καταλάβει το 40% του κυπριακού εδάφους στη βόρεια περιοχή του νησιού. Η παράνομη αυτή κατοχή συνεχίζεται μέχρι σήμερα κάτω από τα απαθή βλέμματα των ισχυρών της γης.

Ο απολογισμός της τουρκικής εισβολής υπήρξε τραγικός. Χιλιάδες νεκροί, 200 χιλιάδες πρόσφυγες από τις πατρογονικές τους εστίες, εγκλωβισμένοι, που παρέμειναν στις κατεχόμενες περιοχές, 1600 και πλέον αγνοούμενοι, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν νεκροί σε ομαδικούς τάφους κ.ά. Επί πλέον βεβηλώθηκαν και ερημώθηκαν τάφοι και εκκλησίες, από τις οποίες κλάπηκαν εικόνες και άλλα κειμήλια, πολύτιμα θησαυροί της εθνικής μας κληρονομιάς.

Η κυπριακή τραγωδία θεωρείται ως η τρίτη εθνική συμφορά, μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και τη μικρασιατική καταστροφή.

Ας ευχηθούμε να μην είναι μακριά η ημέρα που θα επιστρέψουμε ελεύθεροι στα κατεχόμενα μέρη μας, τα οποία επί 3500 χρόνια οι πρόγονοί μας αγίασαν με τα δάκρυα και με το αίμα τους.

Μόνη μας ελπίδα, ο Θεός. Κανείς άλλος. Όλοι οι άλλοι μας πρόδωσαν. Ας θυμηθούμε και τα τελευταία λόγια του εθνομάρτυρα αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, που απαγχόνισαν οι Τούρκοι στις 9 Ιουλίου 1821, όπως τα διασώζει ο εθνικός μας ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης:

«Θεέ, που νάκραν δεν έσιεις ποττέ στην καλωσύνην,
λυπήθου μας τζιαι δώσε πκιον χαράν στην Ρωμιοσύνην».
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εμάς τους Βορειοηπειρώτες δεν μας περίμενε κανένας Δήμος – Καμία ΜΚΟ

Σε ποιους κλείσατε τα σύνορα;

Ακούτε στην Ήπειρο; Υπάρχουν Ηπειρώτες και πέραν της Κακαβιάς! (και της Κρυσταλλοπηγής!

Ιταλίδα πολιτικός εξηγεί γιατί μισούν εμάς τους Έλληνες ! - Politikania Italiane shpjegon pse na urrejnë ne grekëve.

Τι κι αν χύνουμε το αίμα μας, είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας…