Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Τζον Μπόλτον: «Όταν άκουγα τον Ερντογάν νόμιζα ότι μιλούσε ο Μουσολίνι»!

Σκίτσο από τη ρωσική ιστοσελίδα regnum.
«Η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι μια ξεχωριστή εμπειρία», γράφει ο Μπόλτον στα απομνημονεύματά του.

 « Όταν τον άκουσα, και ήταν πάντα με μεταφραστή, μου φάνηκε ότι άκουγα τον Μουσολίνι να μιλάει από το μπαλκόνι του στη Ρώμη. Η μόνη διαφορά ήταν ότι δεν ήταν ο Μουσολίνι που μίλησε στο τηλέφωνο, αλλά ο Ερντογάν».Ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Μπόλτον, δημοσίευσε το βιβλίο «The Room Where it Happened», στο οποίο μιλά για τους 17 μήνες που πέρασε υπό την καθοδήγηση του Ντόναλντ Τραμπ. 


Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να εμποδίσει τη δημοσίευσή του, με βάση το γεγονός ότι δεν είχε ακόμη ολοκληρώσει τον έλεγχο και αποκάλυπτε μεγάλο αριθμό διαβαθμισμένων πληροφοριών. Ωστόσο, τα δικαστήρια απέρριψαν την ένσταση.


Τα απομνημονεύματα δημοσιεύθηκαν και κατέκτησαν την πρώτη θέση στη λίστα των best-seller της Amazon σε πολλές χώρες όσον αφορά τον αριθμό των παραγγελιών που ελήφθησαν πριν από την κυκλοφορία.


 Οι ειδήσεις που εμφανίστηκαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πριν από τη δημοσίευση του βιβλίου κάλυψαν ευρέως τις συνομιλίες μεταξύ του Τραμπ και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank


Το βιβλίο του Μπόλτον περιέχει αξιολογήσεις της αγωγής εναντίον της Halkbank και ορισμένων άλλων διαπραγματεύσεων μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν.


 Αναφέρει επίσης τις δικές του μαρτυρίες και δηλώσεις σχετικά με τη σύλληψη στην Τουρκία του Αμερικανού πολίτη Πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και του ρωσικού συστήματος S-400.


Ο Μπόλτον προτείνει ότι ο Ερντογάν ήθελε να χρησιμοποιήσει τον Μπράνσον ως «κάρτα ατού». 
Το βιβλίο σημειώνει ότι ο Ερντογάν κάλεσε τον Τραμπ να συζητήσει πιθανές κυρώσεις για τη Halkbank και την αγορά του S-400 μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, τον Αύγουστο του 2018.


 Αναφέρεται: 
«Η τρέχουσα έρευνα είχε στενή σχέση με τον Ερντογάν λόγω ισχυρισμών ότι αυτός και η οικογένειά του χρησιμοποίησαν τη Halkbank για τα προσωπικά τους συμφέροντα.  Όταν ο γαμπρός του Ερντογάν διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών, η υποψία ενισχύθηκε. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ερντογάν, πίσω από τις κατηγορίες εναντίον της Halkbank είναι ο  Φετιουλάχ Γκιουλέν και το «κίνημά του». 
Πίστευε ότι όλα αυτά ήταν συνωμοσία εναντίον του. Ο Ερντογάν ζήτησε από τους Αμερικανούς εισαγγελείς να κλείσουν την υπόθεση Halkbank. Αλλά η πιθανότητα να ικανοποιηθεί η απαίτησή του είναι εξαιρετικά μικρή ...

Ο Ερντογάν ανησυχούσε για το νομοσχέδιο που είχε υποβληθεί για τη διακοπή πώλησης των F-35, το οποίο αναμενόταν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, λόγω της αγοράς της Άγκυρας από τη Ρωσία  των S-400.


 Γενικά, η Τουρκία είχε ανησυχίες.
Ωστόσο, τα αιτήματα του Τραμπ ήταν ελάχιστα: όπως πίστευε, ο Ερντογάν του υποσχέθηκε ότι ο Μπράνσον θα απελευθερωθεί και θα μπορέσει να επιστρέψει στην Αμερική. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος είπε μόνο ότι «η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι ο Μπράνσον δεν βρίσκεται στη φυλακή, αλλά βρίσκεται υπό κατ 'οίκον περιορισμό».


Ο Μπόλτον έφτασε στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2019 λίγες εβδομάδες μετά από αυτήν τη συνάντηση. Στο βιβλίο του, σημείωσε ότι ο Ερντογάν ακύρωσε μια συνάντηση μαζί του με το επιχείρημα ότι μιλούσε στην Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση.


 «Στο δρόμο της επιστροφής, ενημέρωσα τον Πομπέο για τις επαφές μου με την Τουρκία. Συμφωνήσαμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε τις απόψεις μας με την Τουρκία για το κουρδικό ζήτημα και ότι η Τουρκία πρέπει να ενεργήσει «πολύ προσεκτικά», έγραψε ο προεδρικός σύμβουλος.


Αρνητικές κριτικές για τον Ερντογάν


Ο Μπόλτον χρησιμοποιεί αρνητικά επίθετα, μιλώντας για τον Ερντογάν, τον αποκαλεί «ριζοσπάστη ισλαμιστή». 

Ο Μπόλτον ήταν ο κύριος μεσολαβητής μεταξύ του Τραμπ και του Ερντογάν στο τηλέφωνο αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. 


«Η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι μια ξεχωριστή εμπειρία», σημειώνει ο σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ.
« Όταν τον άκουσα, και ήταν πάντα με μεταφραστή, μου φάνηκε ότι άκουσα τον Μουσολίνι να μιλάει από το μπαλκόνι του στη Ρώμη. Η μόνη διαφορά ήταν ότι δεν ήταν ο Μουσολίνι που μίλησε στο τηλέφωνο, αλλά ο Ερντογάν».


Ο Μπόλτον ανέφερε ότι ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, ηγέτες των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή προειδοποίησαν τον Τραμπ για τον Ερντογάν, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έλαβε σοβαρά τα λόγια τους.

« Είναι ενδιαφέρον ότι τα μέσα ενημέρωσης περιγράφουν τον Τραμπ ως ισλαμοφάγο, γιατί τότε δεν μπορούσε να καταλάβει ότι ο Ερντογάν είναι ένας ριζοσπάστης ισλαμιστής, αν και πολλοί ηγέτες των συμμαχικών χωρών και οι δικοί του σύμβουλοι του είπαν για αυτό.


 Ο Ερντογάν προσπάθησε να μετατρέψει την Τουρκία από ένα κοσμικό κράτος που δημιουργήθηκε από τον  Κεμάλ Ατατούρκ σε ένα ισλαμικό κράτος. 

Υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και άλλες ριζοσπάστες στη Μέση Ανατολή, παρέχει οικονομική υποστήριξη στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, εξαιρετικά εχθρικό προς το Ισραήλ και βοηθά το Ιράν να σπάσει τις αμερικανικές κυρώσεις. 
Αλλά κανένα από αυτά δεν επηρέασε τον Τραμπ », σημειώνει ο Μπόλτον.


Regnum.ru


--
               

Δεν υπάρχουν σχόλια: