Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Η επιδίωξη συμφωνίας για τα θαλάσσια όρια Αλβανίας – Ελλάδας αποτελεί ευκαιρία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.- Bashkimi Demokratik i Minoritetit Etnik Grek ΟΜΟΝΟΙΑ : Synimi për marrëveshje të përmbyllur për kufijtë detarë Shqipëri-Greqi përbën shans për rehabilitimin e klimës së mirëbesimit mes dy vendeve.

 


Άγιοι Σαράντα, στις 29 Αυγούστου 2020

 

Ανακοίνωση Τύπου

 

Θέμα: Η επιδίωξη συμφωνίας για τα θαλάσσια όρια Αλβανίας – Ελλάδας αποτελεί ευκαιρία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Οι προσπάθειες καλλιέργειας και συντήρησης της καχυποψίας από κέντρα και ΜΜΕ στην Αλβανία αντίθετες με το κοινό συμφέρον και την ευρωπαϊκή προοπτική της.

        Εφαρμόζοντας το δικαίωμα της που απορρέει απ’ τη διεθνή νομολογία και πρακτική για την επέκταση της Αιγιαλίτιδος Ζώνης στο Ιόνιο, η Ελληνική Κυβέρνηση, πέραν των άλλων επαναφέρει σε δυναμική τροχιά και το όλο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συμφωνία συνολικής ρύθμισης των θαλασσίων ορίων με την Αλβανία.

        Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση και μεταβολή ουσιαστική στις αρνητικές θέσεις που προέβαλε η κυβέρνηση στην Αλβανία, καλλιεργώντας έτσι δυσπιστία. Συν τις άλλοις η συντήρηση αυτής της αρνητικότητας το μόνο που δεν εξυπηρετεί είναι το συμφέρον του ίδιου του αλβανικού κράτους και της κοινωνίας. Εκθέτει τη χώρα ότι εξυπηρετώντας στοχεύσεις τρίτων – του εξ Ανατολών ταραξία της διεθνούς τάξης- ότι αδυνατεί να επιδείξει την απαραίτητη προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας ως προϋπόθεση για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής ένταξης.

        Η επίδειξη στη συγκεκριμένη φάση όλης της θετικής βούλησης για ολοκλήρωση των διαδικασιών οριοθέτησης θα απομονώσει περεταίρω τα κέντρα που καλλιεργούν την καχυποψία έναντι της Ελλάδας και δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη. Είναι εξ άλλου προσφορά στην υπόθεση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή δεδομένου ότι περισσεύει ακόμη μια εστία εντάσεων και παρεξηγήσεων καθώς υπαιτιότητα της Τουρκίας υφίσταται ήδη θερμή εστία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

        Με τον διάλογο μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας η Συμφωνία μπορεί να λάβει σάρκα και οστά κατά τις προβλέψεις του διεθνούς δίκαιου και του δικαίου της θάλασσας ειδικά, αποδεικνύοντας κατά συνέπεια ότι η αναβάθμιση των Ελληνοαλβανικών σχέσεων αποτελεί βούληση της κοινωνίας αλλά και παράγοντα για την ευημερία του λαού της Αλβανίας κι επί το πλείστον συνεισφορά στη δημιουργία σταθερότητας και ειρήνης στο ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον.

 

Εκ του Γραφείο Τύπου κι Ενημέρωσης

ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟIA

Bashkimi Demokratik i Minoritetit Etnik Grek

ΟΜΟΝΟΙΑ

 

 

 

KOMUNIKATË PËR SHTYP

 

 

 

 

Sarandë, më 29 Gusht 2020

 

Tema: Synimi për marrëveshje të përmbyllur për kufijtë detarë Shqipëri-Greqi përbën shans për rehabilitimin e klimës së mirëbesimit mes dy vendeve. Përpjekjet për kultivim dhe ruajtje të frymës së dyshimit nga qendra të caktuara dhe mjete të informimit masiv në Shqipëri janë diametralisht  kundër interesit të përbashkët dhe perspektivës së saj europiane.

 

 

        Duke implementuar të drejtën e saj që buron nga rendi juridik dhe praktika ndërkombëtare, për zgjerimin e Ujërave Territoriale në Jon, Qeveria Greke, veç të tjerash sjellë në orbitë dinamike edhe të gjithë çështjen e negociatave për arritjen e rregullimit integral të kufijve detarë me Shqipërinë.

 

        Konstatojmë me kënaqësi se vihet re korrespondim pozitiv dhe diferencim thelbësor nga pozicionet negative ngurruese që manifestonte qeveria në Shqipëri, duke kultivuar për pasojë klimë dyshimi. Veç të tjerash ruajtja e këtij refuzimi, të vetmes gjë që nuk i shërben është interesi e vetë shtetit dhe shoqërisë shqiptare. Lë të ekspozuar vendin se u shërben objektiva të të tretëve – të trazavaçit Oriental të sigurisë ndërkombëtare – se nuk e ka aftësinë të tregoj përkushtimin adekuat në parimet e fqinjësisë së mirë dhe bashkëpunimit rajonal, si parakusht këto për avancimin më tej të perspektivës europiane të integrimit.

 

        Manifestimi në këtë moment të të gjithë vullnetit pozitiv për përmbylljen e procedurave të definimit, ka për të izoluar më tej qendrat që kultivojnë klimë mosbesimi kundrejt Greqisë dhe helmojnë opinionin publik. Madje përbën kontribut të vyer në një moment kritik në çështjen e stabilitetit dhe sigurisë në rajon, sepse tepron një vatër shtesë tensionesh dhe keqkuptimesh, ngaqë për shkak të veprimeve të Turqisë ekziston tanimë vatër e nxehtë konflikti në Egje dhe Mesdheun Lindor.

 

        Me dialog mes qeverive të Greqisë dhe Shqipërisë, Marrëveshja mundet të bëhet realitet i kapshëm, sipas parashikimeve të së drejtës ndërkombëtare dhe të drejtës së detit posaçërisht, duke dëshmuar për pasojë se rikualifikimi i marrëdhënieve Shqiptaro- Greke përbën vullnet të shoqërisë, por edhe faktor për mirëqenien e popullit të Shqipërisë dhe për më tepër kontribut esencial në krijimin e stabilitetit dhe paqes në ambientin më të gjerë gjeostrategjik. 

 

 

 

 

Zyra e Shtypit dhe Komunikimit

BDMEGΟΜΟΝΟΙΑ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1428) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (374) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (253) Β Ήπειρος (239) ορθοδοξία-orthodhoksia (234) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (76) διωγμοί - përndjekje (61) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (45) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)