Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Κρυσταλλοπηγή: Αίτημα για να ανοίξει η πύλη εισόδου στη χώρα από την Αλβανία

 



Στον ΕΟΔΥ και τα συναρμόδια Υπουργεία θα αποσταλεί αίτημα για άρση της απαγόρευσης εισόδου από τον συνοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής, υπό την προϋπόθεση τήρησης των υγειονομικών κανόνων και ελέγχων κορωνοϊού (COVID-19) για τα πρόσωπα που εισέρχονται στην χώρα, όπως ακριβώς ισχύει και για τα υπόλοιπα χερσαία συνοριακά σημεία ελέγχου της Επικράτειας (Προμαχώνα, Κακαβιάς, Ευζώνων-Κήπων και Νυμφαίου-Εξοχής).

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Ιωάννη Κιοσέ, με τη συμμετοχή του Δήμαρχου Πρεσπών Παναγιώτη Πασχαλίδη, του Διευθυντή του Τελωνείου Κρυσταλλοπηγής Αναστάσιου Κοσμά και

του Πρόεδρου της Τοπικής Κοινότητας Κρυσταλλοπηγής Βασίλειου Νίτσα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις επιπτώσεις από την μη διέλευση φορτηγών και εμπορευμάτων, καθώς επιτρέπεται η έξοδος, αλλά για να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να περνούν από τον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς, γεγονός που επιβαρύνει με χρόνο και κόστος της μεταφορές.

Ο συνοριακός σταθμός Κρυσταλλοπηγής στα ελληνοαλβανικά σύνορα,  παραμένει κλειστός για την είσοδο προς στην Ελλάδα από τις 20 Νοεμβρίου,  για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού (ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 74727 – ΦΕΚ 5155/Β/20-11-2020).

Από τις 7 Δεκεμβρίου, επιτρέπεται μόνο η έξοδος προς την Αλβανία.

https://www.ert.gr/

Σχόλιο Πελασγού Κορυτσάς: Αυτό που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, οι ομογενείς και οι Αλβανοί πολίτες με το κλειστό συνοριακό σταθμό είναι πρωτοφανές. 

Το Ελληνικό Κράτος έχει υποχρέωση και οφείλει να απαντήσει στις ανάγκες των πολιτών του όπου και να βρίσκονται αλλά με τους Έλληνες πολίτες από την περιοχή μας δεν πράττει όσα οφείλει. Οι Έλληνες πολίτες και οι ομογενείς της περιοχής, (σαν τελευταίας κατηγορίας πολίτες)  βρίσκονται από τα δύο σημεία εισόδου, από όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση στην χώρα, τουλάχιστον 6 με 7 ώρες μακριά με αυτοκίνητο.  Αυτό συμβαίνει πως κάποιος με οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας να μην μπορεί να πάει να τον δει κάποιος γιατρός, αφού οι γιατροί που έχουμε επαφή είναι κυρίως από Φλώρινα, Καστοριά και Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να γράψει ούτε τα φάρμακα του, ούτε μπορεί να τα πάρει με αποτελέσματα αυτονόητα. Διάφορα γεγονότα έχουν συμβεί το τελευταίο καιρό με πρωταγωνιστές συγκεκριμένα άτομα. Αναφέρουμε δειγματικά: α) Η κυρία Τ,  Ελληνίδα υπήκοος,  αφού γλίστρησε και  έσπασε το πόδι τις και αφού δεν ανέλαβαν οι γιατροί της Κορυτσάς (το νοσοκομείο εδώ έχει πρόβλημα με ειδικότητες, γιατρούς νοσηλευτές) πήγε στην Οχρίδα αφού και τα Τίρανα απέχουν 2 ώρες και 30 λεπτά το ελάχιστο από εδώ και στην πατρίδα της δεν μπορούσε να πάει. β) Ο κ. Γ και ο κ Κ, και πολλοί κύριοι και κυρίες δεν μπορούν να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους γιατί δεν μπορούν να ταξιδέψουν 9 ώρες για Θεσσαλονίκη όταν από την Κρυσταλλοπηγή είναι μόλις 2 ώρες (Αν ρωτήσει κανείς τους Αστυνομικούς στο συνοριακό σταθμό θα σας διηγηθούν πολλές ιστορίες που οι ίδιοι αναγκάζονται να επιστρέψουν πίσω αν και οι ασθενείς τους ικετεύουν και τους ομολογούν τα σοβαρά τους προβλήματα υγείας) γ) Μετά από ατύχημα, Έλληνας πολίτης κατέληξε στο Νοσοκομείο Κορυτσάς αφού οι γιατροί δεν είχαν τα μέσα να τον βοηθήσουν και ούτε μπορούσαν να το στείλουν οι συγγενείς, με κάποιο τρόπο, παρακρατώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, (σύντομα) στην Ελλάδα.  δ) αρκετοί είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες που αναγκάστηκαν να πάνε για νοσηλεία στην Τουρκία αφού δεν είχαν πρόσβαση στην χώρα τους., από την στιγμή που κάποιος είναι θετικός η πατρίδα μας, μας καταδικάζει σε θάνατο αφού δεν μας επιτρέπει να μπούμε για νοσηλεία στην χώρα. Σκεφτείτε πόσο παράλογο είναι αυτό!!! Είναι σαν να σου λέει δεν με νοιάζει πήγαινε στα Τίρανα ή στην Τουρκία, πολίτης μου είσαι αλλά δεν με ενδιαφέρει κάνε ό, τι νομίζεις!!!

Θα μπορούσαμε ν' αναφέρουμε και άλλους με όνομα και επώνυμο αλλά σταματάμε εδώ. 

Θα μας απαντήσει ποτέ  κανείς αν έχει κάποιος ευθύνη για την εγκατάλειψη αυτή και για τους θανάτους που έχουν συμβεί,  συμβαίνουν και θα συμβούν; Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη; 

 Το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού έχει δυσκολέψει αφάνταστα την αμέριστη λειτουργία των Εκπαιδευτηρίων "Όμηρος"  αφού οι αποσπασμένοι δάσκαλοι δεν έχουν τρόπο να μετακινηθούν σε περίπτωση ανάγκης, προβλήματος υγείας,  οικογενειακού προβλήματος ή άλλου σοβαρού θέματος αφού θα χρειαστούν να περάσουν με περιπετειώδεις τρόπο  και μετά από ένα ταξίδι δύσκολο, πολλών χιλιομέτρων σε επικίνδυνους δρόμους για να φτάσουν στο προορισμό τους. Αυτό απαιτεί μέρες απουσίες με άδεια που δημιουργεί κενά στην λειτουργία του σχολείου αλλά και πολλά προβλήματα στους ίδιους. Για μας το σχολείο αυτό είναι ότι πιο σημαντικό και φυσικά και οι εκπαιδευτικοί που προσφέρουν σ' αυτό είναι εξίσου σημαντικοί. 

Τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις ομογενών, που ασχολούνται με τον ρουχισμό έχουν αναστείλει την λειτουργία τους στην περιοχή και εκατοντάδες εργαζόμενες βρίσκονται σε αναμονή χωρίς πληρωμή. Ο βασικός λόγος ήταν το υψηλό κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων από τους άλλους συνοριακούς σταθμούς. 

Το κόστος μεταφοράς ανά άτομο για να φτάσεις Θεσσαλονίκη από την Κορυτσά είναι 150 ευρώ με λεωφορείο. Ένας ηλικιωμένος συνταξιούχος παίρνει σύνταξη εδώ 50 έως 150 ευρώ. Μπορεί κάποιος να μας πει πως θα πάει να δει τα παιδιά του, και πως θα έρθουν τα παιδιά του να τον δουν σε περίπτωση ανάγκης; 

Το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής είναι μια απόφαση παράνοιας και κίνηση πανικού όσων κέντρων λαμβάνουν αποφάσεις στην Αθήνα. Με την απόφαση αυτή έχουν αποδείξει περίτρανα πως δεν υπολογίσουν τίποτα. Δεν τους νοιάζει για κανέναν άλλον εκτός συνόρων ακόμη και αν είναι Έλληνες, γιατί απλά είναι γραφειοκράτες χωρίς γνώσεις, όραμα, ικανότητες, πνεύμα. Λειτουργούν απλά νεκρά, νομικά. Βρίσκουν διάφορες αβάσιμες προφάσεις και με την βοήθεια των ΜΜΕ που εφαρμόζουν τις οδηγίες τους κατά γράμμα διαστρεβλώνουν και την άποψη των συμπατριωτών μας οι οποίοι επί το πλείστων δεν είναι ενήμεροι για τα παραπάνω. 

Έχουν μπερδευτεί όμως γιατί η Ελλάδα δεν είναι αυτή, όπως την κατάντησαν να φαίνεται αυτοί οι κύριοι στα μάτια όλων μας, στα μάτια αδερφών, φίλων και εχθρών. Θα πρέπει όμως όταν έρθει ή ώρα και η στιγμή κάποιοι να λογοδοτήσουν και είμαστε σίγουροι πως κάποιοι θα λογοδοτήσουν γιατί εμείς εδώ δεν θα ξεχάσουμε πως στην δύσκολη ώρα για πολλοστοί φορά μας εγκαταλείψατε.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1418) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (252) Β Ήπειρος (238) ορθοδοξία-orthodhoksia (232) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)