Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Φ. Μπελέρης (Πρ. Ομόνοιας Χειμάρρας) στο L&O: Σπέκουλα του κ. Καχριμάνη τα κρούσματα από Αλβανία


 Οι Βορειοηπειρώτες τηρούν τα μέτρα του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας - Σε 5000 τεστ, 1400 κρούσματα στην Αλβανία

Στην διάψευση των δημοσιευμάτων, τα οποία άντλησαν πληροφορίες από τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, αναφορικά με αλβανούς πολίτες οι οποίοι επιτυγχάνουν με δόλιους τρόπους την νοσηλεία τους για κορονοϊό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, προχώρησε ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρης.

Στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Lawandorder.gr και τον Ηλία Ψυχογιό, ο κ. Μπελέρης απάντησε για την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στη γειτονική χώρα και κατηγόρησε την ηγεσία της Περιφέρειας Ηπείρου για «σπέκουλα» για την οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να αντιληφθεί από πού προέρχεται.

Ηλίας Ψυχογιός (Lawandorder.gr): Καλημέρα σας κ. Μπελέρη. Θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε για την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία αυτή την περίοδο, αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού;

Φρέντυ Μπελέρης: Η κατάσταση στην Αλβανία έχει ουσιαστικά ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Πραγματικά μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς δεν υπάρχουν ενώ τα νοσοκομεία είναι γεμάτα. Το μόνο πραγματικό μέτρο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 μ.μ. έως τις 6 π.μ., με την εξαίρεση όσων διαθέτουν ειδική άδεια.

Τα σχολεία, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, δεν έκλεισαν καθόλου ενώ, ακόμα και τις τελευταίες μέρες που τα σχολεία έμειναν κλειστά, αυτό έγινε λόγω τη κακοκαιρίας και την προσεχή Δευτέρα, όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν κανονικά.

Η πολιτική που ακολουθήθηκε από την αλβανική κυβέρνηση ήταν αυτή της «ανοσίας της αγέλης» ενώ και τα νούμερα που ανακοινώνονται, παρότι είναι τρομακτικά, υπάρχει η υποψία πως ακόμα και αυτά είναι ανακριβή.

Η.Ψ.: Όταν λέτε «τα νούμερα είναι τρομακτικά» τι εννοείτε;

Φ.Μ.: Αναλογιστείτε ότι στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 50000 τεστ ημερησίως και εντοπίζονται, χονδρικά, 1500 κρούσματα.

Εχθές στην Αλβανία έγιναν 5000 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 1400 κρούσματα! Ένας στους τρεις δηλαδή που εξετάστηκε, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Εχθές επίσης είχαμε και 18 θανάτους.

Η.Ψ.: Στην ελληνική κοινότητα της Αλβανίας ποια είναι η κατάσταση; Έχουμε κάποια στοιχεία για κρούσματα, εξάπλωση, νεκρούς;

Φ.Μ.: Λόγω του ότι οι περιοχές στις οποίες κατοικούν οι Έλληνες της Αλβανίας είναι αραιοκατοικημένες,  η εξάπλωση είναι μικρή. Σκεφτείτε πως η ελληνική κοινότητα αριθμεί 30 χιλιάδες ανθρώπους και από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα είχαμε λιγότερους από 10 νεκρούς, ενώ όλα τα υπόλοιπα περιστατικά έχουν θεραπευτεί.

Επιπλέον, οι Έλληνες εδώ, ενημερώνονται από τα ελληνικά κανάλια και ουσιαστικά τηρούν τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν στην Ελλάδα και ανακοινώνονται από το ελληνικό Υπουργείο Υγείας. Αυτό συμβαίνει γιατί σε μεγάλο βαθμό δεν εμπιστεύονται την ενημέρωση από την αλβανική κυβέρνηση.

Η.Ψ.:  Τις τελευταίες μέρες είχαμε δημοσιεύματα και ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες αλβανοί πολίτες περνούν τα σύνορα με πλαστά PCR τεστ και με διάφορες δικαιολογίες καταφέρνουν να νοσηλευτούν σε ελληνικά νοσοκομεία, κύρια των Ιωαννίνων. Τι γνωρίζετε για αυτό το θέμα;

Φ.Μ.: Αυτό είναι απόλυτα ψευδές. Διάβασα και εγώ τα δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη και μπορώ να πω ευθέως ότι αυτό είναι προπαγάνδα.

Κατά πρώτον, στην Ελλάδα αυτή την περίοδο μπορούν να μπουν μόνο Έλληνες της Αλβανίας και κανείς αλβανός πολίτης ο οποίος δεν έχει ελληνική καταγωγή.

Επιπλέον, ακόμα και με το PCR τεστ στο χέρι, όσοι φτάνουν στην Κακκαβιά, ελέγχονται με rapid test και εφόσον βρεθούν θετικοί, δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα.

Οι μόνοι που νοσηλεύονται στα Ιωάννινα, είναι Έλληνες της Αλβανίας, βαριά περιστατικά, και η διακομιδή τους πραγματοποιήθηκε μετά από έγκριση της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, επικοινωνία με το Ελληνικό Προξενείο και άδεια της Πολιτικής Προστασίας.

Συνεπώς, όσα έχουν δημοσιευθεί για δήθεν αλβανούς οι οποίοι «παίζουν θέατρο» μέσα στο λεωφορείο και ζητούν από τον οδηγό να τους πάει σε κάποιο κέντρο υγείας στην Ελλάδα, είναι απολύτως προπαγανδιστικά.

Αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ των Ιωαννίνων, η οποία έχει 12 κλίνες, νοσηλεύονται 5 βορειοηπειρώτες, ενώ τα υπόλοιπα κρεβάτια είναι κενά. Οι μόνοι αλβανοί στην καταγωγή οι οποίοι έχουν νοσηλευτεί εκτός Αλβανίας, ήταν ορισμένοι πλούσιοι οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στην Τουρκία και, παρεμπιπτόντως, κανείς τους δεν γύρισε…

Και τέλος, επειδή ακούστηκε και αυτό, για αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στα λύματα των Ιωαννίνων, νομίζω πως είναι απόλυτα κατανοητό ότι τα λύματα προέρχονται από τους κατοίκους και όχι από τους ελάχιστους βορειοηπειρώτες οι οποίοι νοσηλεύονται στη ΜΕΘ αυτή τη στιγμή.

Η.Ψ.: Σας ευχαριστούμε για τις διευκρινήσεις. Πιστεύω ότι ξεκαθαρίστηκαν αρκετά θέματα

Φ.Μ.: Πριν κλείσουμε, γιατί πρέπει να λέγονται και να αποδίδονται τα εύσημα σε αυτούς που τα αξίζουν, θα ήθελα να ευχαριστήσω το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, για τη βοήθεια που έχει προσφέρει στους βορειοηπειρώτες ασθενείς, και σε όλους τους ασθενείς οι οποίοι ζητούν τις υπηρεσίες τους.

Αντίθετα με την τοπική πολιτική ηγεσία η οποία προσπαθεί να καλύψει τις αδυναμίες της σπεκουλάροντας, οι υγειονομικοί έχουν δείξει πόσο τιμούν τον όρκο τους και το καθήκον που έχουν αναλάβει.

*Ο κ. Μπελέρης, είναι Βορειοηπειρώτης και Πρόεδρος του παραρτήματος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» στη Χειμάρρα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ («Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας» ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ) είναι η οργάνωση που εκπροσωπεί τους Έλληνες της Αλβανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1428) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (374) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (253) Β Ήπειρος (239) ορθοδοξία-orthodhoksia (234) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (76) διωγμοί - përndjekje (61) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (45) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)