Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Σε καραντίνα η Εθνική Ελληνική Μειονότητα

 Σε καραντίνα η Εθνική Ελληνική Μειονότητα

Λένε πως όχι μόνον οι τρόποι ζωής επαναλαμβάνονται, αλλά και οι ίδιοι οι καιροί. Στεναχώριες και πίκρες, χαρές και πανηγύρια, πάλι πίκρες και στεναχώριες. Στέρηση των ελευθεριών, σκλαβιά και φυλακή, απομόνωση από την ιδιαίτερη πατρίδα σου –  ελευθέρια,  δημοκρατία, εν αγκάλες με την πατρίδα σου και πάλι στερήσεις στενοχώριες, απομονώσεις.

Και όχι μόνον λένε, τα δοκιμάσαμε κιόλας. Είναι σωστή η σκέψη.

Νιώσαμε ανακούφιση με την κατάρρευση του δικτατορικού συστήματος και των ηλεκτροφόρων συρματοπλεγμάτων, για ν’ απολαύσουμε την ελευθερία, την δημοκρατία, την ελεύθερη επικοινωνία, όλα όσα μας στερήθηκαν κοντά πέντε δεκαετίες.

Οι τρόποι της καθημερινότητας, όμως,  επαναλαμβάνονταν. Είδαμε ξανά βιαιότητες και έκτροπα εις βάρος της ΕΕΜ. Εις βάρος μας, φυλακίσεις και εν ψυχρώ εκτελέσεις, στερήσεις των δικαιωμάτων, δικαιωμάτων που απορρέουν από Συμβάσεις και Διεθνείς Φόρα.

Έμεινε αποκλεισμένη η Ελληνική Κοινότητά μας, πέντε δεκαετίες από τον εθνικό κορμό, με τον «φύλακα» ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα.

Ξανάμεινε αποκλεισμένη από τον εθνικό κορμό, εν έτη δημοκρατίας, ενάμιση χρόνο  με τον «φύλακα»  κορωνοϊό. Τα συρματοπλέγματα τ’ αντικατέστησε η καραντίνα. Όλη η ΕΕΜ σε καραντίνα. Τι κι αν είναι Έλληνες πολίτες; Τι κι αν είναι Ευρωπαίοι, πολίτες; Έχουν το «παρατσούκλι» του Αλβανού. Θα κάμουν το τεστ των 100 (τώρα 80) ευρώ, θα καθίσουν δυο εβδομάδες καραντίνα στην Ελλάδα, θα μπουν στο σύστημα των 400 επιβατών με δικαίωμα διέλευσης.

«Εγχειρίστηκα και έχω ραντεβού στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων την 7η Ιουνίου, αλλά μέχρι στις 15 δεν υπάρχει καμία θέση κενή για να περάσω», λέει ένας κακόμοιρος Βορειοηπειρώτης και έτοιμος να ξεσπάσει. 

Και δεν είναι ο μόνος που είναι έτοιμος να ξεσπάσει. Όλοι τους είναι αγανακτισμένοι, όλοι τους ξεχασμένοι. Τα κατσάβραχα (όπως το 1991) και οι λάκκοι, οι κρυφοί (γνωρίζουν που είναι και άνομοι) οδοί επικοινωνίας. Με φόβους και σπαραξικάρδια. 

Όμως, τους το επιβάλλουν οι ανάγκες.

Λίγη περισσότερη μέριμνα για τους Βορειοηπειρώτες (Έλληνες και Ευρωπαίοι), κύριοι της Κυβέρνησης, δεν βλάπτει. Στην Ελλάδα είχαν και έχουν την καρδιά τους, τις ελπίδες τους. Για την αγάπη και την σκέψη προς τη  μάνα πατρίδα, πάθανε όλα αυτά που πάθανε και που χρειάζονται τόμοι να γραφτούν.

Ανοίξτε τη διάβαση του Μαυροματίου, κύριοι της Κυβέρνησης. Αυξήστε τον αριθμό των εισελθόντων εις την Ελλάδα, κύριες Υπουργέ, ή καθορίστε κάποιο ξεχωριστό στάτους για τους Βορειοηπειρώτες να μπαίνουν και να έρχονται στις πατρογονικές τους εστίες ελευθέρα και άνετα. Αναγνωρίστε τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού και καταργείστε το τεστ των 80 ευρώ, που ισοδυναμεί με ολόκληρη την σύνταξή τους.

Ίσως αυτά που αναφέρουμε σ’ αυτήν την σοβαρή ιστοσελίδα, να σας τα μεταφέρουν και να πράξετε, διότι άλλον τρόπο επικοινωνίας με σας δεν έχουμε.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

https://www.sfeva.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1417) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (238) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)