Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Εκδήλωση με θέμα την "Ζωή των Βλάχων" στην Κορυτσά!



 O Σύλλογος Βλάχων Κορυτσάς μαζί με την Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία και την στήριξη του Ελληνικού Προξενείου Κορυτσάς, την Ελληνική Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα διοργάνωσε στις 14 05 2022 εκδήλωση με θέμα «Η Ζωή των Βλάχων» στο Grand Hotel στο κέντρο της Κορυτσάς. Καλεσμένοι ήταν εκπρόσωποι Συλλόγων Βλάχων από την Αλβανία, την Ελλάδα και τα Σκόπια αλλά και πολλοί επίσημοι.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ Μιχάλης Μάγειριας, πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας ο οποίος  αφού χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους, ενημέρωσε πως στο ίδιο χώρο είχε αναρτηθεί η Έκθεση του Αστέρη Κουκούδη σχετικά με  την ζωή των Βλάχων και στο τέλος όλοι θα είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν. Επίσης τους κάλεσε όλους στο βλάχικο αντάμωμα που θα γίνει στις 8-10 Ιουλίου.

Η Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά η κα. Μαγδαληνή Νικολάου χαιρέτησε την εκδήλως. Μετέφερε τους χαιρετισμούς της κα Φιλιππίδου Σοφία πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα και του Υπουργείου Εξωτερικών για την εκδήλωση.

Ο κ Αναγνωστόπουλος Π. Γενικός Γραμματέας Πρεσβείας στα Τίρανα

Χαιρέτησε την εκδήλωση και στον χαιρετισμό τους ανέφερε πως οι βλάχοι είναι  πνεύμα και ψυχή του ελληνισμού, μετέφερε τους χαιρετισμούς της Πρεσβείας και τόνισε πως οι βλάχοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας και των Βαλκανίων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Κορυτσάς ο κ. Αναστάσιος Τζέγκα χαιρέτισε και ευχήθηκε σε όλους τους ελληνοβλαχους της Κορυτσάς και τους εκπροσώπους από όλοι την Αλβανία και τα Σκόπια ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους.

Ο Δήμαρχος Κορυτσάς κ Σωτηράκη Φίλο στον χαιρετισμό του ανέφερε πως   οι βλάχοι ανεξάρτητα από το γεγονός πως ζουν σε πολλά κράτη κρατούν και φυλάνε  τα ήθη και τα έθιμα. Ιδιαίτερα οι βλάχοι από Μοσχόπολη βρίσκονται παντού.

-         Είδα λίγο τις φωτογραφίες της έκθεσης -είπε- και χαίρομαι που αυτές οι αξίες παρουσιάζονται σήμερα και μπορούμε όλοι να τις δούμε. Η κοινότητα των Βλάχων προσφέρει ιδιαίτερα στην πόλη μας.  Ευχαριστώ και το Προξενείο και την Πρεσβεία για την υποστήριξη της εκδήλωσης. Καλή επιτυχία.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων από το Κρούσοβο  των Σκοπίων χαιρέτισε με την σειρά του όλους τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε την χαρά που είναι όλοι μαζί εδώ. Μετέφερε τους χαιρετισμούς και από τους Βλάχους εκεί.

Ο Βαγγέλης Ντούλε πρόεδρος του ΚΕΑΔ παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

Στον χαιρετισμό του είπε πως οι Βλαχόφωνοι Έλληνες διαφυλάξαν τις αξίες τις παραδόσεις τους πάρα τους διωγμούς που ήταν ιδιαίτερα έντονοι από το καθεστώς που παράλληλα με τους διωγμούς προσπάθησε επιπλέον να σπείρει διχόνοια μεταξύ Ελλήνων. Ζήτησε να γίνει κάτι ανάλογο στα Τίρανα όπου υπάρχει μια σημαντική, με μεγάλη ιστορία, βλαχόφωνοι κοινότητα που είχαν και έχουνς ως κέντρο και προστάτη τους το ναό του Αγίου Προκοπίου.

Ο βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ κ Τζηγκαλάγιας Ζήσης χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε τους διοργανωτές  για την πρόσκληση. Αφού έδωσε συγχαρητήρια σε όλους ανέφερε πως  εκδηλώσεις σαν και αυτές δημιουργούν γέφυρες φιλίας μεταξύ των λαών και θα πρέπει να είναι πιο συχνές.  

Εκπρόσωπος του Δήμου Καστοριάς.

Ο Πρόεδρος  του Συλλόγου Βλάχων Φιέρι επίσης χαιρέτησε την εκδήλωση  αρκετά συγκινημένος

Ο κ. Θανάσης Ποτσης  Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Αλβανίας μεταξύ άλλων τόνισε πως θα επεκτείνουμε τις δραστηριότητες και θα τις κάνουμε πιο συχνές να συμπεριλάβουμε σ’ αυτές περισσότερο κόσμο και περιοχές.

Ο Πρόεδρος Πολιτιστικών Συλλογών Βλάχων Ελλάδος Γιάννης Πατσιοτάσιος από την Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε σε όψεις της ιστορίας  και ιδιαίτερα την μετακίνηση των Βλάχων γενικότερα στο ευρύτερο ελληνικό χώρο και την έντονη παρουσία τους σε πολλά κέντρα. Οι βλάχοι βρίσκονται σε κάθε ιστό της ελληνικής  κοινωνίας, όπως και όπου βρίσκονται. Η εκδήλωση αυτή γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντική για τον βλαχόφωνο ελληνισμό καθώς δείχνει την συνοχή με την μεγάλη συμμετοχή που πέτυχε και από πολλές περιοχές.

Ακολούθησαν χοροί από τις χορευτικές ομάδες, Προσοτσάνη Δράμας, Κλεισούρα Καστοριάς, Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, Ασπροπόταμο Τρικάλων. Βέροια που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια των βλάχων της περιοχής τους.

Να τονίσουμε πως στην εκδήλωση παρευρίσκονταν αρκετοί άλλοι εκπρόσωποι σημαντικών κρατικών  φορέων από Ελλάδα και Αλβανία, εκπρόσωπος των Ελληνοαλβανικών Εκπαιδευτηρίων «Όμηρος» Κορυτσάς, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου κλπ.

Κατά την άποψη μας εκδηλώσεις σαν και αυτές είναι απαραίτητες και θα πρέπει να γίνονται συχνότερα καθώς οι άλλες προπαγάνδες που έχουν στόχο τους Ελληνόβλαχους οργώνουν την περιοχή μας.

Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως ο κ Μιχάλης Μαγειρίας, Πρόεδρος της Βλάχικης Αμφικτιονίας, κατάλαβε πως πρέπει να δράσει και ενεργοποίησε τους Συλλόγους Βλάχων στην Αλβανία, Ελλάδα και Σκόπια για να γίνουν κατά κάποιο τρόπο φραγμός της προπαγάνδας των Ρουμάνων και Αλβανών, να αντικρούσουν όσα ψευδώς ισχυρίζονται, όπως επίσης οι Σύλλογοι να ενισχύσουν την συνοχή και να έρθουν πιο συχνά σε επαφή καθώς και να επεκτείνουν την δράση τους σε περιοχές που δεν έχουν δημιουργηθεί αντίστοιχη σύλλογοι.

Συγχαρητήρια εκ μέρους μας σε διοργανωτές και συμμετέχοντες.
Πελασγός Κορυτσάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1418) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (252) Β Ήπειρος (238) ορθοδοξία-orthodhoksia (232) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)