Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Διαμαρτυρία της Αρχιεπισκοπής Τιράνων στη δημόσια τηλεόραση της χώρας για επίθεση στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου! -ANKESË PËR KEQPËRDORIMIN E TELEVIZIONIT PUBLIK (RTSH) NGA GAZETARI ILIR YZEIRI!

 Διαμαρτυρία της Αρχιεπισκοπής Τιράνων στη δημόσια τηλεόραση της χώρας για επίθεση στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου

Την έντονη διαμαρτυρία της για την επίθεση προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου από δημοσιογράφο και καλεσμένο σε εκπομπή που προβάλλεται στη δημόσια αλβανικής τηλεόραση, εκφράζει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Τιράνων με επιστολή της προς τη διεύθυνση του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού της χώρας.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Σύμφωνα με την επιστολή που στάλθηκε στον Γενικό Διευθυντή, Ελευθέριο Γιότι, και την Προϊσταμένη των Οπτικοακουστικών Μέσων Αουρέλα Κρασνίκι, στις 12 Ιανουαρίου 2023 στην εκπομπή με τίτλο “ADN”, που είχε ως θέμα “Νόλι, Γιαννουλάτος και η ανεξαρτησία της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”, ο δημοσιογράφος Ιλίρ Ουζεΐρι και ο καλεσμένος στο πάνελ Πελούμπ Τζούφι, καταφέρθηκαν εναντίον του Προκαθημένου της εν Αλβανία Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Κοινότητας της χώρας με απίστευτους χαρακτηρισμούς.

Το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής στην επιστολή δεν στέκεται στις ύβρεις και την επιθετική διάθεση των δυο συνομιλητών, οι θέσεις των οποίων είναι γνωστές στην αλβανική κοινή γνώμη σύμφωνα με την ανακοίνωση, αλλά στο γεγονός ότι αυτές φιλοξενήθηκαν στην οθόνη της Δημόσιας Τηλεόρασης της χώρας. “Πρόκειται για ένα προπαγανδιστικό περιεχόμενο το οποίο ρίχνει λάσπη και μόνο στόχο έχει να διχάσει το κοινό”, σημειώνεται από την Αρχιεπισκοπή.

Παράλληλα η όλη αυτή συζήτηση και η στάση της αλβανικής τηλεόρασης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που δημόσια υποστηρίζει. Την αρμονική συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα.

Η Αρχιεπισκοπή τονίζει ακόμη ότι δεν θα πρέπει να αδιαφορούν και για το γεγονός ότι πρόκειται για ένα δημόσιο μέσο το οποίο παρακολουθούν χιλιάδες φορολογούμενοι Αλβανοί Ορθόδοξοι πολίτες, οι οποίο συμβάλουν σημαντικά στη διατήρηση του μέσου, το οποίο με τέτοιου είδους φιλοξενίες δείχνει να μην τους σέβεται.

Ο υπογράφων την επιστολή διαμαρτυρίας κ. Θωμάς Δήμαπροϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής, υπενθυμίζει προς τους αποδέκτες ότι ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος είναι ο πνευματικός πατέρας των Ορθοδόξων Χριστιανών της Εκκλησίας της Αλβανίας και εδώ και κάτι περισσότερο από 30 χρόνια βρίσκεται στο πηδάλιο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, αναγνωριζόμενος από όλες τις αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες, αποτελώντας μία προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας τυγχάνοντας του σεβασμού και της τιμής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η Αρχιεπισκοπή τονίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανασύσταση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας βαδίζοντας στο δρόμο που είχε ξεκινήσει η τοπική αυτή Εκκλησία πριν την κήρυξη αθεϊσμού στη χώρα από το καθεστώς Χότζα. Τέλος, υπενθυμίζει ότι ο Μακαριώτατος είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Διαθρησκευτικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας προάγοντας στην αρμονική συμβίωση των θρησκευτικών κοινοτήτων.

“Με το αίτημα και την πεποίθηση ότι θα παρέμβετε για να διορθώσετε αυτές τις ανωμαλίες, εκφράζουμε τον σεβασμό και την προθυμία μας να συνεργαστούμε στο μέλλον”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Το βίντεο με την επίμαχη εκπομπή:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.


.................

ANKESË PËR KEQPËRDORIMIN E TELEVIZIONIT PUBLIK (RTSH) NGA GAZETARI ILIR YZEIRI

Drejtorit të Përgjithshëm të Radio Televizionit Shqiptar
Z. Enkelejd Joti
Kryetares së Autoritetit të Mediave Audiovizive
Znj. Armela Krasniqi

Ditën e enjte, 12 janar 2023, në emisionin “ADN”, “Janullatosi dhe rënia e pavarësisë së Kishës Ortodokse Shqiptare”, të gazetarit Ilir Yzeiri, me të ftuar z. Pëllumb Xhufi, janë bërë sulme të papranueshme kundër Kryepiskopit të Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë dhe gjithë Komunitetit Orthodhoks shqiptar.
Nuk bëhet fjalë vetëm për qëndrimet e këtyre dy individëve, tendencioziteti antiorthodhoks i të cilëve është i njohur, por shqetësimin kryesor e përbën fakti se për këtë propagandë baltosëse dhe përçarëse, atyre u vihet në dispozicionin ekrani i Televizionit Publik, nga i cili pritet njohja dhe promovimi i komuniteteve fetare dhe i harmonisë mes tyre. Pa harruar edhe se orthodhoksët janë taksapagues që kontribuojnë qenësishëm për mbajtjen e shërbimit publik dhe revoltohen kur ai keqpërdoret kundër tyre.
Kujtomë se:
Kisha Orthodhokse Autoqefale e Shqipërisë dhe Kryepiskopi Anastas, i zgjedhur sipas Kanoneve të Shenjta Orthodhokse, njihen kanonikisht dhe si të barabartë nga të gjitha Kishat Orthodhokse në botë, si dhe nga Kishat e Krishtera dhe komunitetet e tjera fetare.
Kryepiskopi Anastas është udhëheqësi i Komunitetit Orthodhoks të Shqipërisë, i njohur, pranuar dhe vlerësuar që nga viti 1992 nga të gjitha qeveritë e vendit tonë, duke i dhënë vazhdimësi veprës së Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë (njohur kanonikisht në vitin 1937), pasqyruar qartë mes të tjerash edhe në Marrëveshjen me Shtetin Shqiptar, të ratifikuar nga Kuvendi i Shqipërisë (LIGJ Nr.10 057, datë 22.1.2009).
Kryepiskopi Anastas, personalitet i njohur dhe i vlerësuar gjerësisht brenda dhe jashtë vendit, është anëtar themelues i Këshillit Ndërfetar të Shqipërisë (“Nderi i Kombit”) dhe ka punuar në çdo çast për forcimin e harmonisë fetare, si një pasuri e çmuar kombëtare. Është qytetar shqiptar, i vlerësuar ndër të tjera me Urdhrin “Skënderbeu”, si dhe “Qytetar Nderi” i Tiranës dhe i disa qyteteve.
E gjithë veprimtaria e Kishës sonë dhe e Fortlumturisë së Tij Anastasit ka vlerësuar dhe vazhduar veprën kolosale të Imzot Theofanit (Nolit). Atë Artur Liolin (Kryekancelari i Kishës Orthodhokse Shqiptare në Boston SHBA) ka thënë: “…Unë jam i sigurt se Noli do ishte mik me Imzot Anastasin…”
Me kërkesën dhe bindjen se do ndërhyni për të korrigjuar këto anomali, shprehim respektin dhe gatishmërinë për të bashkëpunuar në vazhdimësi.

Zyra e Shtypit e Kryepiskopatës

Kisha Orthodhokse Autoqefale e Shqipërisë

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1428) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (374) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (253) Β Ήπειρος (239) ορθοδοξία-orthodhoksia (234) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (76) διωγμοί - përndjekje (61) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (45) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)