Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Το επόμενο παράδοξο από τα Τίρανα, η AOZ στο Διεθνές Δικαστήριο, η Αλβανία γυρίζει πίσω, προετοιμάζεται ξανά για τεχνικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

 SManalysis


Το χάδι προς την Αλβανία από την Αθήνα συνεχίζεται χωρίς αποτέλεσμα για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, ενώ έχει παραμελήσει την Ελληνική Κοινότητα της Βορείου Ηπείρου, υποσχόμενη μάλιστα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, ότι θα ενταχθεί τα Τίρανα στην Ε.Ε.





Xhacka: «Εργαζόμαστε για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από το παρελθόν», VOA: Το θαλάσσιο ζήτημα στο Δικαστήριο, η Αλβανία προετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

07 Ιανουαρίου 2023
Στα Τίρανα, η υπουργός Εξωτερικών Olta Xhaçka δήλωσε σήμερα ότι η Αλβανία προετοιμάζεται για την έναρξη των συνομιλιών με την Ελλάδα για την επίτευξη συμβιβασμού για την αποστολή του θέματος του καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης.

Έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που οι δύο χώρες συμφώνησαν να σας παραπέμψουν σε διεθνή διαιτητή, αφού προηγούμενες προσπάθειες για διμερή λύση δεν οδήγησαν σε αποτέλεσμα.

Ο υπουργός Xhaçka εξήγησε ότι συνεχίζονται οι τεχνικές εργασίες που θα οδηγήσουν σε νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, στόχος των οποίων αυτή τη φορά είναι τα μέρη να συμφωνήσουν στις ερωτήσεις που θα υποβάλουν στο Δικαστήριο ή στα σημεία διαφωνίας μεταξύ τους, προκειμένου να πρέπει να απαιτείται η ερμηνεία του Δικαστηρίου.

Για να ξεκινήσετε αυτές τις συνομιλίες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Xhaçka, θα χρειαστεί πρώτα να λάβετε εξουσιοδότηση από τον Πρόεδρο Bajram Begaj να δώσει πλήρη εξουσία στη διαπραγματευτική ομάδα.

Πριν από λίγες εβδομάδες, κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στα Τίρανα μέσα σε λίγους μήνες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προέτρεψε την επιτάχυνση της διαδικασίας για την επίτευξη συμβιβασμού για την αποστολή της υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Xhaçka δήλωσε ότι συζητείται ένα πακέτο θεμάτων με την Ελλάδα.

«Συζητάμε πώς θα συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε και να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν, ζητήματα που είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας. Έχουμε την κατανόηση να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε όλο το φάσμα των θεμάτων που εξακολουθούν να εκκρεμούν. Δεν πρόκειται μόνο για την οριοθέτηση του θαλάσσιου χώρου, αλλά και για άλλα κληρονομικά ζητήματα, όπως η κατάργηση του λεγόμενου νόμου του πολέμου, καθώς και τα έννομα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτόν, όσον αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας. , αλλά και τα θέματα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εδώ και πέρα ​​από τα σύνορα», ανακοίνωσε η κ. Xhaçka, ανακοινώνοντας ότι «δουλέψαμε και ολοκληρώσαμε και δύο σημαντικές συμφωνίες για την επισκευή και συντήρηση των πυραμίδων των συνόρων και για τα σύνορα. περιστατικά»./VOA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1417) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (238) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)