Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Ο Αλμπίν Κούρτι του Κοσσυφοπεδίου, θέτει όρους κατά της Δύσης για την αυτονομία των Σέρβων

 




Σταύρη Μάρκο
Δημοσιογράφος

Θέτουμε το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν η Αμερική να «απελευθέρωσε» το Κοσσυφοπέδιο, από την επιρροή της Σερβίας, μέσω της αεροπορικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ το 1999, και από την άλλη, οι Αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου, ο πρωθυπουργός της, να έθεσαν όρους ειδικά για τη Δύση, ότι δεν αποδέχονται τις προτάσεις τους;

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με την Αλβανία. Η χώρα έχει παραμεληθεί από τη Δύση, ενώ είναι η νούμερο ένα χώρα που εμπλέκεται στο υψηλότερο επίπεδο διαφθοράς στην Ευρώπη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και όπου συμμορίες ληστεύουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών των Ελλήνων της Χιμάρας.

Χρειάζονται απάντηση, γιατί έχουν τελειώσει με τα προβλήματα των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και του Ερντογάν.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, δήλωσε ότι η ίδρυση του Συνδέσμου δήμων με σερβική πλειοψηφία μπορεί να εξεταστεί με πολλές προϋποθέσεις - μεταξύ άλλων, «πρέπει να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τους νόμους που ισχύουν στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου».

Μια άλλη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μην μπορεί ο Σύλλογος να είναι μονοεθνικός. «Θα πρέπει να αλλάξει το όνομά της, δεν μπορεί να φέρει καμία δημόσια ή εκτελεστική εξουσία και πρέπει να εξυπηρετεί μόνο την οριζόντια συνεργασία των δήμων, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το Νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση», είπε ο Κούρτι.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, στις 2 Φεβρουαρίου.



«Τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και οι σχετικοί μηχανισμοί προστασίας θα πρέπει να ενισχύσουν την αρχή της αμοιβαιότητας μεταξύ των δύο κρατών, καθώς και να λαμβάνουν υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα και πρότυπα», είπε ο Κούρτι.

Η τέταρτη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον Kurt, είναι ότι, πριν από την ίδρυση του Συνδέσμου, «οι παράνομες δομές της Σερβίας στο βορρά έχουν σβήσει και όλα τα παράνομα όπλα να παραδοθούν».

«Η σύνδεση είναι μέρος της τελικής συμφωνίας και εφαρμόζεται μόνο μετά από αμοιβαία αναγνώριση», είναι η πέμπτη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου.

Απαριθμώντας τον τελευταίο όρο, ο Κούρτι είπε ότι «ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρέπει να αποσύρει τις επιστολές που εστάλησαν στα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ και σε άλλα για τη μη αποδοχή της αίτησης του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην ΕΕ».

«Αυτοί οι έξι όροι που έθεσα, είναι πολιτικοί όροι και βασίζονται στη δημοκρατική, καθολική και ευρωπαϊκή πτυχή της διακυβέρνησης και της χάραξης πολιτικής», είπε ο Κούρτι.



Η Σερβία από την άλλη επιμένει να σχηματιστεί ο Σύνδεσμος με βάση τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν συνεχώς από τα μέρη να σεβαστούν όλες τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, συμπεριλαμβανομένης αυτής για την Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: