Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Χιμάρα: Η δημοκρατία φυλακίζεται κι Ελλάδα χαριεντίζεται

 #Αλβανία #Β_Ήπειρος 

Από τον σημερινό "Δρόμο της Αριστεράς"

Κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα και στα πρακτορεία τύπου στην Επαρχία κάθε Σάββατο

Χιμάρα: Η δημοκρατία φυλακίζεται κι Ελλάδα χαριεντίζεται

«Σήμερα θα συζητήσουμε με τους συναδέλφους στο Συμβούλιο το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων. Θα έχω έτσι την ευκαιρία να θέσω ξεκάθαρα το θέμα της κράτησης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, του κυρίου Μπελέρη. Από εκεί και πέρα, έχω την πρόθεση να συναντηθώ αμέσως μετά με την Αλβανίδα ομόλογό μου. Νομίζω ότι θα είναι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνομιλία». Νίκος Δένδιας

Παρά το γεγονός ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας Φρέντι Μπελέρης και ο συνεργάτης του Παντελής Κοκαβέσης συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν με ψευδή στοιχεία ενός καταδικασμένου μάρτυρα και στρατολογημένου από την αλβανική ασφάλεια (ο δικηγόρος τους Γκεντς Γκιοκουτάι δημοσίευσε στοιχεία παλαιότερης καταδίκης του για εξαπάτηση), παρά το γεγονός ότι ακόμα και ο αδερφός του "μάρτυρα" έκανε δημόσιες δηλώσεις για τη μεθόδευση της αστυνομίας στην οικογένειά του προκειμένου να παγιδέψει τον Μπελέρη, παρά το γεγονός ότι ακόμα Αλβανοί δημοσιογράφοι, νομικοί και πολιτικοί όπως π.χ. ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Ίλι Μανιάνι δήλωσε για κατασκευασμένες κατηγορίες και συνταγματικές παραβιάσεις, το δικαστήριο των Τιράνων στις 22 Μαίου αποφάσισε την παράταση της προφυλάκισής τους.

Ο Δρόμος συνομίλησε με τον συγγραφέα και δημοσιολόγο Φατός Λιουμπόνια, ο οποίος στο παρελθόν είχε παρέμβη στην απόπειρα νοθείας των αποτελεσμάτων στη Χιμάρα (υποψηφιότητα Βασίλη Μπολάνου) ξεσηκώνοντας τη μήνιν των εθνικιστών δημοσιογράφων, εξέφρασε την απορία του για το πώς η ελληνική πολιτεία δεν έχει προβεί ακόμα σε μέτρα εδώ και χρόνια ειδικά για την αποτυχία του δικαστικού συστήματος στην Αλβανία το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από διεθνείς πανταχόθεν.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η εβδομάδα ελληνικού πολιτισμού στην Αλβανία η οποία διοργανώνεται με συμμετοχή της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, θα διεξαχθεί απρόσκοπτα, με τη συναυλία του πολιτιστικού διπλωμάτη Νίκου Βέρτη, με κλαρίνα βεβαίως, με εκδηλώσεις γαστρονομίας και αρχαία τραγωδία στα αλβανικά. Η νέα τραγωδία συνεχίζεται χωρίς κάθαρση.

Είναι φανερό ότι το ιδιόμορφο και προσωποπαγές καθεστώς των Τιράνων θα κλιμακώσει θεωρώντας πως δεν θα υπάρξουν εμπόδια στους στόχους του. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τώρα ενώ υπάρχουν κείμενα με υψηλούς τόνους, παροτρύνσεις και συμβουλές, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν προβεί σε μέτρα και κυρώσεις. Αντίθετα ξεκίνησε με γιορτές η άσκηση DEFENTER 23 του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια ενώ η Αλβανία παραμένει υποψήφια χώρα για την ΕΕ με στόχο το 2030. Ποιος πιστεύει άραγε σε αυτήν την προοπτική εκτός από λίγους διανοούμενους και... το 83% των πολιτών της που σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση επιθυμούν να μεταναστεύσουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Την Τρίτη που μας πέρασε ο Δρόμος ήταν παρών στη συγκέντρωση έξω από την Αλβανική Πρεσβεία που διοργάνωσε η Ένωση Χειμαρριωτών με αίτημα την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων Μπελέρη-Κοκαβέση (1) οι οποίοι είναι «όμηροι» του καθεστώτος Ράμα όπως τόνισε πρόσφατα ο βουλευτής του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες. Η συγκέντρωση ήταν ένα ηχηρό ξεμούδιασμα των Βορειοηπειρωτών μας μετά τις εξελίξεις, εξαιρετικά οργανωμένη και δυναμική. Πολλοί συμπατριώτες μας αναρωτιούνταν γύρω από το αδιέξοδο του ελληνοαλβανικού διαλόγου και της εξάντλησής του σε μια αναμονή η οποία αποβαίνει σε βάρος των δικαιωμάτων της Εθνικής Μειονότητας καθώς και για την αφωνία του διεθνούς παράγοντα. Ίσως δεν θα ήταν άσκοπη μια κινητοποίηση στο Υπουργείο Εξωτερικών και στα γραφεία της ΕΕ...

Στο ψήφισμά της, η Ένωση Χειμαρριωτών, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εμείς οι Χιμαραίοι, πολίτες της Αλβανίας και της Ελλάδας, υπενθυμίζουμε ότι από συστάσεως του αλβανικού κράτους, η Χιμάρα πρωτοστατεί στον εκδημοκρατισμό της χώρας. Το 1945 είμασταν η μοναδική περιοχή στο πρώην ανατολικό μπλοκ που ενεργά αντιστάθηκε στον σταλινισμό και το πληρώσαμε αυτό με στέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φυλακίσεις και εκτελέσεις (αναφέρεται στο δημοψήφισμα για την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας από το οποίο μόνο οι Χιμαραίοι απείχαν). Από το 1991, προστατεύουμε με τα ίδια μας τα σώματα τις δημοκρατικές διαδικασίες απέναντι στις αυθαιρεσίες και τις βιαιοπραγίες από κρατικούς λειτουργούς και παρακρατικές οργανώσεις... Δεν δικαιούται κανείς αξιωματούχος ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας να προσπαθεί να μας εκφοβίσει και να χειραγωγήσει την ψήφο μας με εκβιασμούς. Επί δύο εβδομάδες έβριζε χυδαία τον Φρέντη Μπελέρη και τους πολίτες που τον στηρίζουν... απειλούσε ευθέως τους πολίτες της Χιμάρας προκειμένου να μην ψηφίσουν τον Φρέντη Μπελέρη... δημόσια συκοφάντησε τον Φρέντη Μπελέρη και δύο απλούς πολίτες της Χιμάρας... Επειδή η δίωξη είναι πολιτική και όχι νομική, θα κοινοποιήσουμε το ζήτημα σε όλα τα φόρα από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες μέχρι την Ουάσιγκτον... Θα αγωνιστούμε για την διαφύλαξη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Αλβανία»

(1) Η υγεία του Κοκαβέση που έχει μεταφερθεί φρουρούμενος στο Νοσοκομείο Τιράνων βρίσκεται σε κίνδυνο. Μετά από πρόσφατη μεταμόσχευση καρδιάς λαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή και παρακολουθείται με μέσα που διαθέτει αποκλειστικά το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1415) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (372) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (237) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)