Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Επίσκεψη μαθητών του Ελληνοαλβανικού Σχολείου "'Όμηρος" Κορυτσάς στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο! - Vizitë e nxënësve të Shkollës Shqiptarogreke "Omiros" Korçë te Kryepiskopi Anastas!!

 #Σχολείο_Όμηρος_Κορυτσάς #Κορυτσά #Αλβανία

Kontributi i mësuesve të shkollës sonë nuk izolohet vetëm brenda mureve të shkollës.

Për nxënësi/et  që dëshirojnë, jashtë orarit dhe ambientit të shkollës, mësuesit tanë, me bekimin e Mitropolisë së Shenjtë Korçë, kanë krijuar, me kontribut vullnetar, grupet e katekizimit për çdo moshë.

Mësuesit përgjegjës z Themistokli Bambulla (nëndrejtor i shkollës) dhe znj Maria Xhoga (mësuese matematike), të këtyre grupeve, në dt 20 Maj 2023, organizuan një udhëtim shpirtëror në Tiranë.

Vizituan me nxënësit/et  Kishën Katedrale të Ngjalljes në Tiranë ku u pritën nga Episkopi i Bylisit Asti, i cili  i shoqëroi dhe i njohur me ambientet e Katedrales dhe të Kishëzës së  Lindjes së Krishtit.

Më pas vizita vazhdoi në Zyrat e Kryepeshkopatës së Kishës Autoqefale Orthodhokse të Shqipërisë, ku në një ambient të veçantë panë një video të shkurtër në lidhje me veprën e Fortlumturisë së Tij, Kryepsiskopit Anastas me të cilin u takuan nga afër.

Përfaqësuese e nxënësve i fali Kryepiskopit një buqetë me lule dhe më pas nxënësit/et i psalën Krishti u Ngjall dhe këngë të krishtera në shqip dhe në greqisht.

Fortlumturia e Tij, Kryepiskopi Anastas, iu uroi mirëseardhjen, dëgjoi dhe këndoi me fëmijët, u interesua të mësonte për shkollën dhe veprën që ajo kryen,  iu përgjigj pyetjeve të nxënësve. Nëpërmjet  përgjigjeve dhe atyre sa iu tregoi preku shpirtin e tyre dhe i këshilloi.

Në fund iu fali për kujtim një ikonë të Hyjlindëses e të gjithë së bashku bënë një fotografi.

Ky udhëtim shpirtëror nuk përfundoi këtu. Pas një pushimi për të drekuar nxënësit/et vizituan Manastirin e Shenjtë të Shën Joan Vladimirit në Elbasan. Atje dëgjuan për historinë e Manastirit të Shenjtë, iu falën Lipasanëve të Shenjtë dhe më pas morën rrugën e kthimit.

Nxënësit/et dhe mësuesit u mallëngjyen nga ky udhëtim dhe në veçanti nga takimi me Kryepishkopin, Fortlumturinë e Tij imzot Anastasin që përbën një eksperience të papërsëritshme dhe unikale për të gjithë.  

I falënderojmë mësuesit përgjegjës z Themistokli Bambulla dhe znj Maria Xhoga por dhe mësueset shoqëruese znj Joana Lubonja, znj Kesiana Shamlli dhe znj Katerina Sidheri dhe ju urojmë të gjithëve të kenë sa më shumë udhëtime të ngjashme shpirtërore.

 

Η προσφορά των εκπαιδευτικών του σχολείου μας δεν περιορίζεται μόνο εντός του σχολείου.

Για τους/τις μαθητές/ριες που επιθυμούν, εκτός του σχολικού ωραρίου και χώρου, εκπαιδευτικοί του σχολείου,  με την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Κορυτσάς, έχουν δημιουργήσει, με εθελοντική προσφορά, τμήματα κατηχητικών ομάδων για όλες τις ηλικίες.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές κ. Μπάμπουλλας Θεμιστοκλής (Υπ/διευθυντής του σχολείου) και η κα Τζόγκα Μαρία (καθηγήτρια μαθηματικών),  αυτών των κατηχητικών, στις 20 Μαΐου 2023, οργάνωσαν πνευματικό ταξίδι στα Τίρανα.

Επισκέφτηκαν με τα παιδιά τον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου όπου του υποδέχτηκε ο Επίσκοπος Βύλις Άστιος και τους ξενάγησε στους χώρους του ναού και στο παρεκκλήσι της Γέννησης του Χριστού.

Η ξενάγηση συνεχίστηκε  στα Γραφεία της Αρχιεπισκοπής της Αυτοκέφαλης  Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας στα Τίρανα, όπου σε ειδικό χώρο είδαν ένα μικρό βίντεο σχετικά με το έργο του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Πάσης Αλβανίας κ.κ Αναστασίου τον οποίο και συνάντησαν από κοντά.

Εκπρόσωπος των μαθητών  χάρισε στον Μακαριώτατο  μια ανθοδέσμη και ύστερα οι μαθητές έψαλαν  το Χριστός Ανέστη και χριστιανικά τραγούδια στα ελληνικά και αλβανικά.

Ο Μακαριώτατος, Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, τους καλωσόρισε, άκουσε και τραγούδησε μαζί τους, ενδιαφέρθηκε να μάθει για το σχολείο και το έργο που τελεί, δέχτηκε τα ερωτήματα των μαθητών, μέσα από τις απαντήσεις και  όσα τους διηγήθηκε άγγιξε την ψυχή τους και τους συμβούλεψε. Στο τέλος τους έδωσε μια εικόνα ως ευλογία και όλοι μαζί  έβγαλαν μια αναμνηστική φωτογραφία.

Το πνευματικό ταξίδι όμως δεν ολοκληρώθηκε εδώ καθώς μετά από ένα διάλειμμα για φαγητό οι μαθητές/ριες επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Βλαδίμηρου στο Ελμπασάν. Εκεί άκουσαν για την ιστορία της Μονής, προσκύνησαν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου  και ύστερα πήραν το δρόμο της επιστροφής 

Οι μαθητές/ριες και οι εκπαιδευτικοί, συγκινήθηκαν από αυτό το ταξίδι και ιδιαίτερα από την συνάντηση με τον Μακαριώτατο κ.κ Αναστάσιο που αποτελεί μια εμπειρία ανεπανάληπτη και μοναδική για όλους.

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους καθηγητές κ Μπάμπουλλα Θεμιστοκλή, κα Μαρία Τζόγκα και τους συνοδούς κα Λουμπόνια Ιωάννα, κα Κεσιάνα Σάμλη, κα Κατερίνα Σιδέρη και ευχόμαστε περισσότερα παρόμοια πνευματικά ταξίδια.

http://dim-elekp-omhros.europe.sch.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1428) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (374) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (253) Β Ήπειρος (239) ορθοδοξία-orthodhoksia (234) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (76) διωγμοί - përndjekje (61) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (45) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)