Πολίτες αλβανικής καταγωγής που ζουν στη Σμύρνη κατέθεσαν μαύρα στεφάνια μπροστά από το ελληνικό προξενείο στη Σμύρνη με αφορμή την 79η επέτειο από της απομάκρυνσης των Αλβανοτσάμηδων από την ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με τούρκικο δημοσίευμα, οι πολίτες αλβανικής καταγωγής, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Gündoğdu στο πλαίσιο της οργάνωσης του Αλβανικού Πολιτιστικού Συλλόγου Alaçatı-Çeşme στη Σμύρνη, έκαναν πορεία στο Ελληνικό Προξενείο μετά την παράσταση λαϊκού χορού.

Κάνοντας δήλωση εδώ, ο επικεφαλής της ένωσης, Ιμπραήμ Τοπάλ, δήλωσε ότι οι Αλβανοί Μουσουλμάνοι δεν μπορούν να ξεχάσουν το διωγμό.

Ο Τοπάλ, τόνισε ότι ως Αλβανοί της Τουρκίας, θα προστατεύσουν το παρελθόν και τον πολιτισμό τους: «Θα μνημονεύουμε και θα θυμίσουμε την τσαμουριά φέτος φέτος όπως κάναμε πέρυσι. Είναι καθήκον για έναν Αλβανό να μνημονεύει, να θυμάται και να μην αφήνει κάποιον να ξεχάσει ένα τόσο απεχθές, απάνθρωπο γεγονός», είπε. 

Μετά την ομιλία αφέθηκε μαύρο στεφάνι στο προξενείο.

Κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο- γράφει το δημοσίευμα, ο Έλληνας στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας προέβη σε διωγμό των Αλβανοτσάμηδων. 35 χιλιάδες από αυτούς κατέφυγαν στην Αλβανία και άλλοι μετανάστευσαν στην Τουρκία.

sozcu

The Hellenic Information Team