Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

«Σήμερα το αλβανικό κράτος εφαρμόζει μια πιο πονηρή πολιτική»

 Μιλά στον Δρόμο η αδελφή του προφυλακισμένου Παντελή Κοκαβέση

#Αλβανία #Ελλάδα #Χειμάρρα #Διωγμοί

Του Γιώργου Κυριακού

«Όποιος λέει ότι η μειονότητα δεν αντιμετωπίζεται καλά, δεν έχει ιδέα για την πραγματικότητα. Όχι μόνο αντιμετωπίζεται καλά, αλλά πίνει από δύο μάνες»
Έντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας

Μετά το σκάνδαλο της προφυλάκισης των Μπελέρη-Κοκαβέση, με την παραπάνω δήλωσή του ο Ράμα συνόψισε την απαξία του, καθώς και τις προθέσεις του, για την ελληνική μειονότητα. Έκανε επίσης φανερό ότι, μπροστά στη συγκυρία μιας ελλαδικής κυβέρνησης που ευθύνεται μόνο για την… αποτροπή ή μετριασμό κινδύνων, το καθεστώς του θα κλιμακώσει. Γνωρίζοντας επιπλέον ότι η Ε.Ε. δεν θα υιοθετήσει αποτρεπτικά μέτρα, ότι ο ίδιος αποτελεί χρήσιμο σύμμαχο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, κι ότι έχει εξαφανίσει κάθε πολιτική δυναμική στο εσωτερικό του, ο Ράμα θα συνεχίζει να πιέζει ανεμπόδιστα τους ομογενείς μας. Η συγκυρία της στράτευσης στη «σωστή πλευρά» ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία είναι μεγάλη ευκαιρία για να συνεχιστούν οι προκλήσεις κατά της ελληνικής μειονότητας που κατά τα άλλα, περισσότερο από ποτέ, αποτελεί τον ευάλωτο κρίκο σύνδεσης των δυο λαών.
O Δρόμος συνομίλησε με την Ελεονώρα-Ελένη Κοκαβέση, αδερφή του Παντελή Κοκαβέση, που συνελήφθη λίγο μετά τον εκλεγμένο δήμαρχο Φρέντη Μπελέρη και επίσης προφυλακίστηκε. Μετά τη συνέντευξη, την Πέμπτη, ο Παντελής Κοκαβέσης αποφυλακίστηκε – αλλά υπό όρους που τον μετατρέπουν σε όμηρο. Ακολουθεί η συνέντευξη της αδερφής του:

Θα θέλαμε καταρχήν να ρωτήσουμε για την υγεία του αδερφού σου και για τις συνθήκες κράτησής του…

O αδερφός μου έχει πραγματοποιήσει μεταμόσχευση καρδιάς πρόσφατα, και ζει με 32 χάπια. Χθες (29/5) αντί να πάει επιτέλους στο Ωνάσειο, μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο των Τιράνων στο «νοσοκομείο» των φυλακών. Δεν έχουμε πληροφορίες για την υγεία του ή για τις συνθήκες κράτησης. Ήταν στη Μονάδα Λοιμωδών του Γενικού Νοσοκομείου Τιράνων. Συνεχίζει να είναι περιορισμένος, και δεν του επιτρέπεται η τηλεφωνική επικοινωνία με εμάς. Μέχρι χθες αντιμετώπιζε την αυταρχική συμπεριφορά από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Τιράνων! Να φανταστείς, όταν περνούσε ο αστυνομικός έλεγχος, του έβαζαν χειροπέδες μέσα στον θάλαμο όπου βρισκόταν μόνος και φρουρούμενος. Οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες και κινδυνεύει από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Μέσω του δικηγόρου μαθαίνουμε για τον Παντελή. Αυτό που ζει είναι απάνθρωπο και καταπατά κάθε έννοια δικαίου. Δεν υπάρχει κανένα νομικό προηγούμενο προφυλάκισης ανθρώπου σε αυτήν την κατάσταση υγείας. Η ανησυχία μας εντείνεται, καθότι στην Αλβανία δεν υφίσταται χρονικό όριο προφυλάκισης. Μετά τη μεταμόσχευση, τα ιατρικά του προβλήματα ελέγχονταν, καθώς βρισκόταν υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση, κάνοντας ιατρικές εξετάσεις όλων των ζωτικών λειτουργιών του, λαμβάνοντας ισχυρή φαρμακευτική αγωγή που αναπροσαρμόζονταν κατά περίσταση, αλλά και ιδιαίτερη διατροφή. Πλέον, η ζωή του αδερφού μου βρίσκεται σε κίνδυνο!

Ποια είναι τα «στοιχεία» αυτής της σκευωρίας στο επίσημο κατηγορητήριο;

Το πρώτο ψευδές στοιχείο είναι ότι συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να εξαγοράζει ψήφους. Όμως ο αδερφός μου ήταν στο σπίτι τη στιγμή της σύλληψης του Φρέντη Μπελέρη. Όταν έμαθε για τη σύλληψη, πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να διαμαρτυρηθεί, και τον συνέλαβαν με αντίστοιχες κατηγορίες. Δεύτερο, διέρρευσαν ότι ο αδερφός μου ήταν σωματοφύλακας του Φρέντη… Αν είναι δυνατόν, ένας άνθρωπος με ακραίο καρδιολογικό πρόβλημα! Επίσης, δεν μας παρουσίασαν πού έχει γίνει η πράξη αυτή του χρηματισμού ψηφοφόρων. Στη δίκη, όπως ξέρεις, στις 22 Μαΐου, δεν μάς άφησαν να περάσουμε στο ακροατήριο. Το κατηγορητήριο είναι διάτρητο. Ο αδερφός μου σε όλη του τη ζωή και όσο η υγεία του τού επιτρέπει, ασχολείται με τα θέματα της Χιμάρας και του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού γενικότερα. Η δραστηριοποίησή του γίνεται κυρίως μέσω της Ένωσης Χειμαρριωτών αλλά και της Τοπικής Οργάνωσης της ΔΕΕΕΜ Ομόνοια στη Χιμάρα. Η όποια δράση του αφορά πολιτικά μέσα. Και ασφαλώς σε καμιά χώρα που αυτοτιτλοφορείται ως «δημοκρατική» δεν θα ποινικοποιούνταν, με οποιονδήποτε τρόπο.

Γιατί όλα αυτά συμβαίνουν στη Χιμάρα;

Επειδή είμαστε οι «απ’ έτσει», που λέμε εμείς οι Χιμαριώτες. Από τη δημιουργία του, το αλβανικό κράτος είναι απέναντί μας – ειδικά μετά το 1945, όταν αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στις εκλογές του. Θεωρούσαμε ότι αφορούσαν ένα ξένο κράτος και ότι οι Σύμμαχοι θα εγγυούνταν τις υποσχέσεις περί Αυτοδιάθεσης… Το αλβανικό καθεστώς μάς εκδικήθηκε. Η Χιμάρα εξαιρέθηκε από τις «μειονοτικές ζώνες», και οι Χιμαραίοι κλήθηκαν να πάρουν νέες ταυτότητες, που έγραφαν ότι η εθνική μας καταγωγή ήταν αλβανική! Γνωρίζεις ότι η Χιμάρα είναι μια παραθαλάσσια περιοχή με στρατηγικό ενδιαφέρον. Κατά καιρούς οι κατακτητές προσπάθησαν να την καταστρέψουν, μα πάντα οι Χιμαραίοι κατόρθωναν να παραμένουν στα εδάφη τους. Τα Τίρανα αδυνατούν να αποδεχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας, και κυρίως αυτά που έχουν να κάνουν με την ιστορία και τον πολιτισμό, τον εθνικό αυτοκαθορισμό αλλά και τη γλώσσα μας. Προφανώς διότι η πραγματικότητα της Χιμάρας έρχεται σε αντίθεση με τους αλβανικούς εθνικούς μύθους. Το κύριο ζήτημα παραμένει το εθνικό. Ο ελληνισμός και η Χιμάρα θα πρέπει να αποτελέσουν ένα μακρινό παρελθόν. Γι’ αυτό και εφαρμόζεται πλέον μια πιο πονηρή πολιτική. Αυτή που συνδυάζει το «τερπνόν» με το «ωφέλιμον» για τον αλβανικό σοβινισμό και το ληστρικό του κράτος. Φροντίζουν ώστε ο έλεγχος της περιοχής να πάψει να βρίσκεται στα χέρια των ντόπιων. Δηλαδή να τους αφαιρεθεί η ακίνητη περιουσία με κάθε τρόπο: απαλλοτριώσεις για τουριστικές επενδύσεις, καταπατήσεις, εξαγορές, απειλές κ.λπ. Να περάσει στην ιδιοκτησία των οικονομικά ευκατάστατων Αλβανών και Αλβανοκοσοβάρων, φίλων του κράτους και του κυρίου Ράμα προσωπικά. Στόχος είναι ο πολλαπλασιασμός του αριθμού των εποίκων και η μείωση του αριθμού των γηγενών. Οι Χιμαραίοι θα πρέπει να γίνουν ανάμνηση του εαυτού τους σε κάθε επίπεδο…

Θα θέλαμε να σχολιάσεις τη δήλωση του Γιώργου Γκόρου για την ήττα του στη Χιμάρα. Είπε: «Αυτό δεν τιμά τη Χιμάρα. Εγώ συνεχίζω και εκτελώ τα καθήκοντά μου μέχρις ότου η δικαιοσύνη να βγάλει την ετυμηγορία της. Βρίσκομαι καθημερινά στο πλευρό των συμπολιτών μου. Έχω την εμπιστοσύνη τους, και την εμπιστοσύνη του κόμματος»…

Μα δεν ντρέπεται; Ο τέως αξιωματικός του Αλβανικού Στρατού αποτελεί το κατ’ εξοχήν τοπικό όργανο διεκπεραίωσης των σχεδίων για την καταπίεση και, εν τέλει, τον εκμηδενισμό της ελληνικής κοινότητας. Φαντασιώνεται ότι είναι έτοιμος να κατέλθει εκ νέου ως υποψήφιος, «μόλις η δικαιοσύνη αποφασίσει οριστικά έναντι του Μπελέρη». Δηλαδή, ως άλλος προφήτης, μας ξεκαθαρίζει ποια θα είναι η απόφαση της «ανεξάρτητης» αλβανικής δικαιοσύνης…


Να πάψει η ομηρία του Παντελή Κοκαβέση

ΗΕλεονώρα-Ελένη Κοκαβέση απεύθυνε, μέσα από τις στήλες της εφημερίδας μας, την ακόλουθη έκκληση: «Ο αδερφός μου έπρεπε, στις 29 Μαΐου, να βρίσκεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για τον προγραμματισμένο και υποχρεωτικό κλινικό-εργαστηριακό έλεγχο, ώστε να προληφθεί κατά το δυνατόν η απόρριψη του μοσχεύματος. Εφόσον δεν μεταφερθεί άμεσα στο Ωνάσειο, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή του. Δεν δέχομαι να θυσιαστεί ως “Ιφιγένεια”. Πρέπει να αποφυλακιστεί άμεσα, άνευ όρων, και να μεταφερθεί επειγόντως στο Ωνάσειο». Χθες ο Παντελής Κοκαβέσης αποφυλακίστηκε υπό όρους (ο Φρέντης Μπελέρης παραμένει προφυλακισμένος!) αλλά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα επιτραπεί η μετάβασή του στο Ωνάσειο. Παραμένει όμως όμηρος του καθεστώτος Ράμα και της «τελειοποίησης» της σκευωρίας που αυτό προετοιμάζει ενόψει της δίκης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1418) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (252) Β Ήπειρος (238) ορθοδοξία-orthodhoksia (232) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)