Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Αλβανίας προκλήσεων συνέχεια

#Αλβανία #Εθνική_Ελληνική_Μειονότητα


Δε φτάνει ο Ράμα  να αναγνωρίσει μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα της Χειμάρρας, πρέπει να αποδεχθεί και ότι οι περιουσίες της ελληνικής μειονότητας στην Β.Ήπειρο δεν είναι προϊόν υφαρπαγής και αναγκαστικών απαλλοτριώσεων απο το Αλβανικό κράτος 


Όλα αυτά τα χρόνια οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου έχουν υποστεί τα πάνδεινα από το αλβανικό κράτος το οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να απολλοτρίωση τις περιουσίες τους έναντι μηδενικού ανταλλάγματος προκειμένου να τους ώθηση να φύγουν από τη γη που γεννήθηκαν. 


Τον περασμένο Δεκέμβριο οι ίδιοι οι ομογενείς προαναγγέλλουν προσφυγή σε δικαστήρια και διεθνείς οργανισμούς για την υπεράσπιση της περιουσίας τους. «Ενημερώνουμε την αλβανική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα ότι θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο μέσο προς υπεράσπιση των δίκαιων, των συμφερόντων και των περιουσιών μας, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, στους διεθνείς οργανισμούς και τα διεθνή δικαστήρια. Θα ενημερώσουμε πάραυτα και λεπτομερώς για το σκανδαλώδες των κινήσεων Ράμα τόσο την ελληνική κυβέρνηση, όσο και τη διεθνή κοινότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομόνοιας.


Απο το 2019 ο Ευρωβουλευτής κ. Παπαδημούλης (δεν μας αφορα η πολιτική του ταυτότητα,το θέμα είναι εθνικό )σε Ερώτηση του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  με αίτημα γραπτής απάντησης E-001568-19
προς την Επιτροπή 
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL) είχε επισημάνει:

Η αλβανική ηγεσία προχωρά σε υποχρεωτική απαλλοτρίωση περιουσιών των μελών της ελληνικής μειονότητας. Για τον λόγο αυτό επανέρχομαι μετά από προηγούμενη σχετική ερώτησή μου και απάντησή σας (26.2.2019) στο ζήτημα αυτό. Εν προκειμένω τίθενται κρίσιμα ερωτήματα σεβασμού του κράτους δικαίου και του δικαιώματος στην ιδιοκτησία καθώς και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων.

Η παλαιότερη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας που παραχωρούσε παρανόμως και με απόλυτη αδιαφάνεια στο Υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική αξιοποίηση, ιδιωτικές περιουσίες μελών της ελληνικής μειονότητας, περνά τώρα σε φάση υλοποίησης. Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλβανικές δικαστικές αποφάσεις και τις πάγιες συστάσεις της ΕΕ.

Δεδομένου ότι η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι είναι ενήμερη και παρακολουθεί το θέμα, ερωτάται:

1.

Ποια επιπρόσθετα αναγκαία μέτρα λαμβάνει για την προστασία των περιουσιών των μελών της ελληνικής γηγενούς μειονότητας από τις συνεχιζόμενες αυθαίρετες και παράνομες πολιτικές αποφάσεις της αλβανικής πλευράς;

2.

Ποια έκτακτα μέτρα λαμβάνει δεδομένου ότι, όπως έχει τονίσει, δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, απαλλοτρίωση και αποζημίωση — πολύ περισσότερο όταν αυτό άπτεται θεμάτων προστασίας των μειονοτήτων;

3.

Πόσο επηρεάζουν οι αυθαίρετες αυτές ενέργειες τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας


Λίγο νωρίτερα ο Πύρρος Δήμας είχε γράψει σε ανάρτηση του :


  «Εκφράζω την έντονη ανησυχία μου και την αγανάκτησή μου για τις συστηματικές και μεθοδευμένες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε έννοιας δικαίου από πλευράς του αλβανικού κράτους εναντίον των δίκαιων, των συμφερόντων και των περιουσιών των συμπατριωτών και συντοπιτών μου στην ιδιαίτερή μου πατρίδα, τη Χειμάρρα.  Ενώνω τη φωνή μου με εκείνες των απανταχού Βορειοηπειρωτών, και καλούμε την Κυβέρνηση της Αλβανίας να ανακαλέσει, έστω την ύστατη στιγμή, την εν λόγω υπουργική απόφαση και να αποσύρει το σχετικό Νομοσχέδιο, που στην ουσία απαλλοτριώνουν περιουσίες που αποδεδειγμένα, βάσει χαρτών, ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πράξει δια της διπλωματικής οδού τα δέοντα, ώστε να καταστήσει σαφές προς την αλβανική πλευρά ότι παρόμοιες πρακτικές και πολιτικές εις βάρος Ελλήνων της γηγενούς μειονότητας στη γείτονα δεν θα γίνουν ανεκτές. Εκφράζουμε τη δέσμευσή μας στον αγώνα για τα δικαιώματά μας έτσι όπως αυτά προστατεύονται από το εθνικό και διεθνές δίκαιο».


Παρόλα αυτά η αλβανική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να συμπεριφέρεται ως σουλτανάτο απέναντι στην ελληνική μειονότητα χωρίς να παίρνει υπόψη της στα σοβαρά τις ελληνικές θέσεις. Η Αλβανία γενικώς κωφεύει και ποιεί την  νήσσα  με τρόπο προκλητικό, αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχίζεται στο διηνεκές  γιατί όχι μόνον αποτελεί προσβολή για τη χώρα μας αλλά βάζει σε άμεσο κίνδυνο τους ομογενείς μας στην Β.Ηπείρο.


Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου ,η εθνική μας μειονότητα, δεν έχει δώσει ποτέ δικαιώματα στην εκάστοτε αλβανική κυβέρνηση , παραμένει εργατική και τηρεί όλους τους νόμους του κράτους,το μόνο που θέλει είναι να διατηρήσει την εθνική της ταυτότητα. Αυτό είναι που τελικά φαίνεται ότι εκνευρίζει όλες τις αλβανικές  κυβερνήσεις  προσπαθώντας είτε να τους απομακρύνουν από τα χώματα που εδώ και χιλιάδες χρόνια ζουν και έχουν κάθε δικαίωμα να παραμείνουν σε αυτά, είτε προσπαθούν  με ανέντιμους καταδιωκτικούς τρόπους να τους εντάξουν σε μία προδιαγεγραμμένη αλβανοποίηση. 


Αυτή η κατάσταση είναι αδύνατον να συνεχιστεί και καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να παίρνει στα σοβαρά τις οποίες δεσμεύσεις και υποσχέσεις δίνει η από κει πλευρά σχετικά με την διασφάλιση των Ελλήνων της Αλβανίας. Όλα αυτά είναι προσχηματικά και το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν χρόνο στους Αλβανούς για να ολοκληρώσουν τον απώτερο σκοπό τους που είναι ο προδιαγεγραμμένος αφανισμός  κάθε ίχνους ελληνικού στοιχείου και οντότητας κατα τρόπο συντριπτικό . 


Ήρθε η ώρα  να πράξουμε τα δέοντα.

https://prokaliptika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1423) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (253) Β Ήπειρος (239) ορθοδοξία-orthodhoksia (232) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (61) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (45) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)