Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: “Η κυβέρνηση μας έχει κρατήσει την περιουσία σε πολλά μέρη της Αλβανίας”

 #Αρχιεπίσκοπος_Αναστάσιος #ΑλβανίαΑρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: “Η κυβέρνηση μας έχει κρατήσει την περιουσία σε πολλά μέρη της Αλβανίας”

Νέα σελίδα ξεκινά από σήμερα για τον Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου στα Τίρανα καθώς ύστερα από τριάντα και πλέον χρόνων υπομονής και γραφειοκρατικών “δεσμών” ο ναός, οποίος είχε μετατραπεί από το αθεϊστικό καθεστώς Χότζα σε εστιατόριο, επήλθε οριστικά εκεί που ανήκε, στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Με αφορμή την ενέργεια αυτή ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Αναστάσιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην “αιχμαλωσία” που βρίσκεται ακόμη η εκκλησιαστική περιουσία στην Αλβανία, καθώς η κυβέρνηση σε πολλά μέρη της χώρας την κρατά ακόμη χωρίς να την έχει αποδώσει στον νόμιμό της δικαιούχο.

Ο ναός που έγινε…. εστιατόριο

Το Σάββατο, 8 Ιουλίου, ο ιστορικός ναός του Αγίου Προκοπίου ο οποίος βρίσκεται σε ένα κεντρικό σημείο της Αλβανικής πρωτεύουσας, πανηγύρισε τη μνήμη του Προστάτη και εφόρου του. Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βύλιδος κ. Άστιος. Συλλειτούργησαν ιερείς του ναού και της Αρχιεπισκοπής Τιράνων. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος.

Ο ναός του Αγίου Προκοπίου αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα Ορθόδοξων τόπων λατρείας τα οποία κατά τη διάρκεια της αθεϊστικής επιβολής από το δικτατορικό κομμουνιστικό καθεστώς Χότζα είχαν μετατρέψει σε χώρο διασκέδασης. Για την ακρίβεια ο εν λόγω ναός, η παρουσία του οποίου ανάγεται ήδη από τον 18ο αιώνα, είχε μετατραπεί σε εστιατόριο, καθώς η θέση η οποία βρίσκεται, εντός του Πάρκου των Τιράνων, επέτρεπε στους “εμπνευστές ενός καλύτερου κόσμου” να χαρίσουν στιγμές ξεγνοιασιάς στους κατοίκους της αλβανικής πρωτεύουσας. Ο καλύτερος κόσμος όμως δεν ήλθε ποτέ. Ίσα ίσα άρχισε να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος τις πρώτες χρονιές της δεκαετίας του 1990. Εκεί που πολλοί θεώρησαν ότι ο Θεός πέθανε, η Ορθόδοξη Εκκλησία με σύνθημα το “Χριστός Ανέστη”, στάθηκε και πάλι στα πόδια της. Μέσα από ποικίλες δυσκολίες. Μία από αυτές ήταν και οι ναοί. Σε μεγάλο βαθμό είχαν ισοπεδωθεί ενώ, στην καλύτερη περίπτωση, είχαν γίνει κινηματογράφοι, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής. Από τότε μέχρι και σήμερα θα ξεκινούσε ένα αγώνας που ακόμα, ένεκα των δυσκολιών και εμποδίων που θέτει το Αλβανικό κράτος, δεν έχουν ξεπεραστεί.

Άποψη του ναού του Αγίου Προκοπίου που είχε μετατραπεί σε εστιατόριο

Τριάντα χρόνια αναμονής

Σε αυτές τις δυσκολίες αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κατά τη σύντομη ομιλία του στην προχθεσινή πανήγυρη του Αγίου Προκοπίου καλώντας τους πιστούς να δοξάσουν τον Θεό για την μεγάλη χαρά της οριστικής επιστροφής του ναού στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

“Να δοξάσουμε τον Θεό για τα πολλά δώρα τα οποία μας χάρισε όλα αυτά τα χρόνια. Θυμάμαι πριν από τριάντα χρόνια όταν κάναμε τη μεγάλη λιτανεία από το ναό του Ευαγγελισμού για να έρθουμε εδώ, όταν ακόμη ήταν εστιατόριο σύμφωνα με τις εντολές τις οποίες είχε δώσει η αθεϊστική κυβέρνηση. Δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι θα μας άφηναν, πάντως η νεολαία ήταν μπροστά και ήρθαμε και είπαμε σε όλους εδώ ότι εμείς δεν ερχόμαστε για να σας σταματήσουμε την δουλειά, θα βρείτε άλλη δουλειά και θα σας βοηθήσουμε. Ελπίζαμε ότι πολύ πιο σύντομα θα παίρναμε την άδεια για να κτίσουμε και πάλι τον ναό του Αγίου Προκοπίου, αλλά Αλβανία χωρίς δυσκολίες δεν είναι εύκολο να την φανταστεί κανείς. Έτσι περιμέναμε τριάντα χρόνια. Δόξα τον Θεό ύστερα από πολλές προσπάθειες ο Δήμαρχος μου ανακοίνωσε ότι όλα έχουν τελειώσει στα χαρτιά, ότι αυτό το τόσο σημαντικό οικόπεδο στην καρδιά του Πάρκου ανήκει πια στην Ορθόδοξη Εκκλησία και ότι μπορούμε να προχωρήσουμε για την ανέγερση και πάλι του παλαιού ναού”, είπε.

Η νέα μορφή που θα λάβει ο ναός 

Να σημειωθεί ότι όπως είχε γράψει το ope.gr στις 30 Απριλίου 2023 ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε παρουσίαση τα σχέδια του νέου ναού που θα ανοικοδομηθεί στη θέση αυτού που βρίσκεται σήμερα. Μάλιστα, στην παρουσίαση των σχεδίων παρέστη και ο δήμαρχος Τιράνων κ. Εριόν Βελίαϊ.

Διαβάστε επίσης: Άγιος Προκόπιος: Ξαναχτίζεται ο παλαιότερος Ορθόδοξος Ναός στα Τίρανα – Δείτε τα σχέδια (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

“Η κυβέρνηση μας έχει κρατήσει την περιουσία σε πολλά μέρη της Αλβανίας”

Ωστόσο, ο αγώνας συνεχίζεται για να καταστεί άξιον και δίκαιον η οριστική επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας.  “Και πάλι αυτό δεν ήταν πολύ απλό διότι δυστυχώς η κυβέρνηση μας έχει ακόμη κρατήσει την περιουσία σε πολλά μέρη της Αλβανίας και τα οικονομικά μας δεν είναι καθόλου απλά. Έχουμε πάρα πολλά οικόπεδα στην παραλία του Ιονίου, αλλά άλλοι άνθρωποι σπεύσουνε σε συνδυασμούς με τους αρμοδίους να τα καταπατήσουν. Συνεχίζουμε να μιλάμε για δικαιοσύνη και αλήθεια”, πρόσθεσε.

Η παλαιά παράδοση των Ορθοδόξων ζωντανεύει και πάλι

Παρά τα εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν από τις δυσκολίες που προκύπτουν το θετικό είναι ότι η Αλβανία αρχίζει και εξοικειώνεται με μία παλαιά συνήθεια των Ορθοδόξων, αυτή της δωρεάς. Σε αυτό το φαινόμενο στάθηκε ο Μακαριώτατος ο οποίος ευχαρίστησε έναν νέο επιχειρηματία, τον Μιχάλη Δεληγιώργη, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να αναλάβει τα έξοδα της ανέγερσης.

“Κάτι που είναι πολύ αξιόλογο για τη νέα φάση του Αγίου Προκοπίου είναι ότι προθυμοποιήθηκε ένα μέλος της Εκκλησίας μας να αναλάβει όλα τα έξοδα της ανοικοδομήσεως του ναού. Είναι ένας νέος άνθρωπος που τριάντα χρόνια τώρα εργάζεται μέσα στην Αλβανία και εκείνος δημιούργησε μία επιχείρηση από το τίποτα. Έτσι λοιπόν από την Δευτέρα θα έχουμε εδώ ένα εργοτάξιο. Σήμερα ο αγαπημένος μας αδελφός Μιχάλης Δεληγιώργης ανέλαβε αυτή την δωρεά. Είναι καιρός και πάλι να βρούμε την παλαιά παράδοση των Ορθοδόξων, την παράδοση των δωρητών και χορηγών”, είπε.

“Ό,τι έχει η Εκκλησία η Ορθόδοξη το οφείλει στα μέλη της”

“Ό,τι έχει η Εκκλησία η Ορθόδοξη το οφείλει στα μέλη της και παρόλο που πολλές φορές πολέμησαν την Εκκλησία και νόμισαν ότι την είχαν εξουθενώσει και πάλι η Εκκλησία χαίρεται την Ανάσταση και την καινούργια πρόοδο. Θέλω να συγχαρώ όλους σας, πριν απ’ όλα τον πατέρα Ηλία και όλα τα μέλη της ενορίας εδώ. Έχετε αυξήσει την αδελφοσύνη, αμοιβαία αγάπη μέσα στην ενορία σας. Συγχαρητήρια και στην χορωδία που με πολλή καρδιά ψέλνει και σε όλους όσους έχουν συμβάλει. Είναι πολύ σημαντικό ένα από τα πιο όμορφα μέρη της πρωτευούσης της Αλβανίας να υπάρχει ένας όμορφος χώρος που θα είναι ένα καταφύγιο προσευχής, παρηγοριάς, ανανεώσεως πνευματικής και ελπίδος μιας πορείας προς το μέλλον. Ας παρακαλέσουμε τον Θεό να μας χαρίζει κάτι από την αγνότητα του Αγίου Προκοπίου, την αντοχή του, την υπομονή του και προπαντός την αγάπη του την οποία έζησε εν Χριστώ ακτινοβολώντας ελπίδα και δύναμη σε όλους όσους τον τιμούν. Και πάλι ευλογημένη η πορεία όλων μας”, κατέληξε ο Μακαριώτατος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1439) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (381) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (254) Β Ήπειρος (239) ορθοδοξία-orthodhoksia (236) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) Κορυτσά-Korçë (120) shqip (119) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (76) διωγμοί - përndjekje (62) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (46) ανθελληνισμός (44) πολιτισμός - kulturë (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (35) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (24) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)