Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

"...Όσο περνούν τα χρόνια ανακαλύπτεις, ότι τα σχοινιά που σ’ έδεναν, δεν ήτανε παρά κλωστές, κλωστές που δεν μπορείς να σπάσεις πια..."



 "...Όσο περνούν τα χρόνια ανακαλύπτεις,

ότι τα σχοινιά που σ’ έδεναν,

δεν ήτανε παρά κλωστές,

κλωστές που δεν μπορείς να σπάσεις πια..."

του Αργύρη Χιόνη

***

Στις 25 Ιουλίου, το Ανώτατο Δικαστήριο Αλβανίας, αποφάσισε την παράταση της προφυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας, Διονυσίου - Φρέντη  Μπελέρη. Η απόφαση διέψευσε τα από κοινού χαμόγελα αισιοδοξίας στις  συναντήσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας και της ΕΕ με τις αλβανικές  αρχές, όπως και τη διασπορά της φήμης για μια ανανέωση των  ελλαδιτοαλβανικών σχέσεων με τον Μπελέρη ελεύθερο (με περιοριστικά  μέτρα). Αυτή θα μπορούσε να είναι μια "θετική" εξέλιξη για να ανθίσουν  πάλι οι διακρατικές σχέσεις χωρίς το "αγκάθι" που ανέφερε ο Ελλαδίτης 

ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης. Οι συνεργαζόμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας και  της Αλβανίας θα ήταν ευχαριστημένες. Γιατί;

α) Οι Μπελέρης - Κοκαβέσης θα παρέμεναν όμηροι της αλβανικής εξουσίας  και στη Χιμάρα, η κυβερνητική κλίκα με το απόλυτο εργαλείο της  διορισμένο δήμαρχο Γιώργο Γκόρο, θα συνέχιζε κανονικά το ξέπλυμα  χρήματος σε κτήματα και ακίνητα, τον πλουτισμό ολιγαρχών - "στρατηγικών  επενδυτών" σε έναν καταστροφικό τουρισμό ώστε να εκδιωχθούν οι Έλληνες  από τη θάλασσα. Άρα και με τον Μπελέρη ελεύθερο (αλλά ανενεργό στον ρόλο  για τον οποίο εξελέγη), το καθεστώς Ράμα θα λειτουργούσε χωρίς αντίπαλο.

β) Η απελευθέρωση Μπελέρη θα δικαίωνε σε κάποιο υψηλό βαθμό το ελλαδικό  ΥΠΕΞ, που ενοχλείται από τις φωνές που υψώνονται για τις ευθύνες του  στην προστασία και τη φροντίδα του Ελληνισμού της Αλβανίας. Παρόλο που η  περίπτωση Μπελέρη - Κοκαβέση είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας σειράς  σοβαρών προβλημάτων των Ηπειρωτών μας, η πιθανή απελευθέρωση και του  Μπελέρη θα εκτόνωνε προσωρινά την ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες. Όμως το καθεστώς Ράμα προτίμησε να ενεργήσει χωρίς προσχήματα. Τώρα και  για το Ελλαδικό κράτος πλέον δεν μπορούν να υπάρχουν προσχήματα.

Σημασία μεγάλη έχει η κινητοποίηση του απανταχού Ελληνισμού ώστε με την  προβολή των Δικαίων του τμήματός του που διαβιοί στην Αλβανία, να  απαιτήσει έμπρακτα κυρώσεις στους Διεθνείς Οργανισμούς. Άλλωστε, ο  κοινός υποβολέας της αποσταθεροποίησης στην Αλβανία baba Ερντογάν,  στηρίζει τα άνομα παιχνίδια του Ράμα, διαγράφει την Κύπρο κατέχοντας το  40%, παρεμβαίνει διασαλεύοντας τη φιλία των θρησκευτικών κοινοτήτων στη  Θράκη και διεκδικεί στο "Turkaegean", τη "Γαλάζια Πατρίδα" του. Όλα αυτά  συμβαίνουν στο όνομα μιας ψεύτικης φιλίας, που τα ευρωαμερικανικά  συμφέροντα καθοδηγούν με αντίτιμο το χρήμα και τον πλούτο της ημέτερης  πολιτικο-οικονομικής ελίτ.

Κάθε στιγμή απραξίας μας, που περνάει, είναι εναντίον της επιβίωσης, της  ζωής και της ελευθερίας των συμπατριωτών μας της αυτόχθονης και  ιστορικής Ελληνικής Ηπειρωτικής Κοινότητας στην Αλβανία.

Πρωτοβουλία ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ "Οι Απ' Έδω"

27/7/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1423) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (253) Β Ήπειρος (239) ορθοδοξία-orthodhoksia (232) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (61) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (45) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)