Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Κλήρος και λαός γιόρτασαν τα 31 χρόνια του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στο πηδάλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

 Κλήρος και λαός γιόρτασαν τα 31 χρόνια του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στο πηδάλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)


Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας τίμησε τη Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023 τη συμπλήρωση 31 ετών από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Αναστασίου, του Προκαθημένου που ανέλαβε να ανασυγκροτήσει εκ βάθρων την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

  • Ρεπορτάζ: ope.gr

Στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρουσία μελών της Ιεράς Συνόδου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας. Ο ναός ήταν κατάμεστος από νέους, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι παρά τους διωγμούς που υφίστανται οι Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου εκείνοι παραμένουν συσπειρωμένοι γύρω από τα ιερά και τα όσια του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού.

Η επέτειος αυτή συνέπεσε με τη συμπλήρωση 25 από την αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Ειδικότερα, το Σύνταγμα του 1998 της Δημοκρατίας της Αλβανίας προέβλεπε τη «Συμφωνία μεταξύ της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας και του Υπουργικού Συμβουλίου». Η υπογραφή έγινε δέκα χρόνια μετά στις 24 Οκτωβρίου 2008. Μετά την έγκριση του Αλβανικού Κοινοβουλίου επικυρώθηκε από τον τότε Πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι και κατέστη Νόμος του Κράτους (100057/22.1.2009). Ακολούθως μετά από υποβολή των προβλεπομένων Εγγράφων το Δικαστήριο των Τιράνων αναγνώρισε νομικά την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας ως νομικό πρόσωπο διοικούμενο και διεπόμενο από Καταστατικό Χάρτη.

Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Απολλωνίας και Φιέρι κ. Νικολάου, Ελμπασάν κ. Αντωνίου, Αμαντίας κ. Ναθαναήλ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βύλιδος κ. Άστιου, οι οποίοι πλασιώθηκαν από πλειάδα κληρικών. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος.

Τη Λειτουργία παρακολούθησαν πιστοί από τα Τίρανα και από όλη τη χώρα, που ήρθαν να γιορτάσουν μαζί αυτή την ξεχωριστή μέρα. Ιδιαίτερη ατμόσφαιρα δημιούργησε η παρουσία νέων από τις Κατασκηνώσεις “Rilindja”.

Για το θαυμάσιο έργο που επιτελέστηκε με την αναγέννηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και την υγιή πνευματική βάση που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, μίλησε εκ μέρους του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου, ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος.

Τις ευχές κληρικών μετέφερε στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, αφού ελαβε τις ευχές πολλών πιστών, τόνισε ότι “το θαύμα που βιώνουμε στην πραγματικότητα της Αναστημένης Εκκλησίας μας, είναι δώρο και ευλογία από τον Θεό. Θα ξεπεράσουμε τις προκλήσεις και τα προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος γιατί στηρίξαμε στην πίστη μας Θεέ Παντοδύναμε, ποιος έχει τον τελευταίο λόγο”.


Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε πρόγραμμα αφιερωμένο στα 31 έτη Αρχιεπισκοπίας του Μακαριωτάτου κ.κ. Αναστασίου στην αίθουσα αμφιθεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου. Η δραστηριότητα συντονίστηκε από τον πατέρα Grigor Pelushi. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ομιλία του Δρ Thoma Shkira για τους  διωγμούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας από το καθεστώς αθεϊας, η οποία συνοδευόταν από σχετικό ντοκιμαντέρ. Στη συνέχεια προβλήθηκε άλλο ένα ντοκιμαντέρ για το έργο του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Αναστασίου και ακολούθησε καλλιτεχνική παράσταση από ομάδες κατασκηνώσεων Παιδιών και Νέων.

Στο τέλος του προγράμματος μια οικογενειακή φωτογραφία που τραβήχτηκε στην αίθουσα του αμφιθεάτρου απαθανάτισε μια όμορφη ανάμνηση αυτής της ημέρας, τη συμπλήρωση 31 ετών από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου.

orthodoxianewsagency.gr ............

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: 31 χρόνια πορείας στην Εκκλησία της Αλβανίας

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: 31 χρόνια πορείας στην Εκκλησία της Αλβανίας

Τριάντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα της ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου. Ήταν Κυριακή 2 Αυγούστου 1992 όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ξεκινούσε το δύσκολο έργο της ανασύνταξης της Εκκλησίας της Αλβανίας η οποία -παρά τους επί δεκαετίες διωγμούς από το αθεϊστικό καθεστώς Χότζα- διατήρησε την ικμάδα η οποία της έδωσε δύναμη για να πορευθεί. 

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Ήδη από το καλοκαίρι του 1991 ο Αρχιεπίσκοπος είχε φτάσει στην Αλβανία ως Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να εκτιμήσει την κατάσταση που επικρατούσε στην Εκκλησία. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνεντεύξεις έμαθε να αγωνίζεται σε χαράδρες. Η πίστη όμως στην Εκκλησία του Χριστού έκαμψε τις δυσκολίες σε κάθε πορεία.

Ερείπια…. Οι πρώτες εικόνες από την Αλβανία

Η εικόνα που αντίκρισε ήταν αποκαρδιωτική. Ερείπια ναών, εκκλησιές που είχαν μετατραπεί σε γυμναστήρια, πολιτιστικά κέντρα, ακόμα και αποθήκες, φοβισμένες ψυχές σε μία κοινωνία που ο κόσμος άλλαζε ραγδαία. Αλλά και ένα καχύποπτο κλίμα από τις αλβανικές αρχές που από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μετά την εκλογή ως Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στις 24 Ιουνίου 1992 και την ενθρόνιση ενάμιση μήνα μετά, εντάθηκε ακόμη περισσότερο.

Οι πρώτες εικόνες από τα χαλάσματα του αθεϊστικού διωγμού 

Μάλιστα, κατά την ημέρα της ενθρόνισης στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Τίρανα ορισμένες εθνικιστικές φωνές προσπάθησαν να χαλάσουν την ευφρόσυνη ημέρα. Μάταια όμως. Οι φωνές του πιστού λαού που διψούσε για την πίστη στον Χριστό μετά από δεκαετίες πνευματικής λειψυδρίας, ανέτρεψαν κάθε άλλη σκέψη.

Από την ημέρα της Ενθρόνισης στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Τίρανα 

Το σύνθημα που έκαμψε τις καχυποψίες

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να πειστεί ακόμη και ο πιο καχύποπτος Αλβανός ότι εκείνο το “Χριστός Ανέστη” με το οποίο ξεκινούσε την προσπάθειά του ο έμπειρος στην ιεραποστολή Αναστάσιος, ήταν όχι απλά ένα σύνθημα, αλλά ο λίθος πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η ανασυγκρότηση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Η δεύτερη ημέρα του Αυγούστου είναι ήδη γραμμένη ως ημέρα ορόσημο για την εκκλησιαστική ιστορία της Αλβανίας. Αποτέλεσε αφετηρία για την υλοποίηση της σωτηριώδους αποστολής της Εκκλησίας. Αποτέλεσε αφετηρία για το ξεκίνημα μίας νέας αρχής που στηρίχθηκε στην αγάπη του ευαγγελίου.

Το “Χριστός Ανέστη” ακούγεται και πάλι στην Αλβανία 

“Ανέστησε από τις στάχτες του αθεϊσμού την Εκκλησία”

“Ήταν αυτή η επιμονή, η αφοσίωση και η σπάνια ικανότητα που τράβηξαν την πίστη, την εκτίμηση και την αγάπη των ορθοδόξων πιστών, που τον θεωρούσαν τον καταλληλότερο άνθρωπο για να συνεχίσει ακόμα περισσότερο αυτό το έργο. Ήδη η Εκκλησία έχει επικεφαλής έναν διακεκριμένο Προκαθήμενο, ο οποίος όχι μόνο αναγέννησε και ανέστησε από τις στάχτες του αθεϊσμού την Εκκλησία, αλλά την έκανε ισότιμη και γνωστή στον κόσμο και σε όλες τις Ορθόδοξες αδελφές Εκκλησίες και όχι μόνο”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο ευχετήριο μήνυμά της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η ενορία του Αγίου Προκοπίου Τιράνων. 

Πρόκειται για την ενορία η οποία όταν πρωτοέφτασε στην Αλβανία ο Αρχιεπίσκοπος είχε μετατραπεί σε εστιατόριο. Χρειάστηκαν 30 χρόνια για να επιστρέψει και πάλι στην Εκκλησία της Αλβανίας. Αυτό μαρτυρεί πως ακόμη υπάρχει πολύς δρόμος για να ανακτήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία αυτά που της ανήκουν. Η επιστροφή της περιουσίας της από το κράτος βρίσκεται ακόμα σε νηπιακή φάση. Όπως είχε τονίσει πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος ο αγώνας συνεχίζεται για να καταστεί άξιον και δίκαιον η οριστική επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας καθώς “διότι δυστυχώς η κυβέρνηση μας έχει ακόμη κρατήσει την περιουσία σε πολλά μέρη της Αλβανίας”

Η νέα μορφή που θα λάβει ο ναός του Αγίου Προκοπίου 

Το αποτύπωμα της ιεραποστολικής δράσης

Το αποτύπωμα της ιεραποστολικής δράσης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Αλβανία είναι έντονο σε κάθε γωνιά της χώρας. Με γνώμονα τον άνθρωπο αγωνίστηκε από την αρχή για να κάμψει τις διακρίσεις. Ύψωσε τη φωνή σε κάθε κύμα μισαλλοδοξίας. Προσπάθησε να αμβλύνει τις σχέσεις με τις υπόλοιπες θρησκευτικές κοινότητες στη χωρά καταφέρνοντας την αρμονική συνύπαρξη σε μία περιοχή των Βαλκανίων που η έννοια αυτή δεν είναι κάτι δεδομένο.

Ωστόσο, αυτό που από τον χαρακτηρίζει είναι η αγάπη προς τους νέους. Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος γνωρίζει ότι το αύριο για μία κοινωνία είναι τα παιδιά. Έτσι από την αρχή της πορείας του στην Αλβανία ξεκίνησε να χτίζει σχολεία.

Τα σχολεία αποτελούν το εφαλτήριο για έναν καλύτερο κόσμο. Χωρίς το σχολείον περιπατούμεν εις το σκότος”, έλεγε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Χιλιάδες παιδιά, από κάθε κοινωνική ομάδα, έμαθα γράμματα στα σχολεία της Εκκλησίας της Αλβανίας. Πολλά από αυτά συνέχισαν και συνεχίζουν τις σπουδές τους στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Εκκλησίας.

«Summer university» με πορεία σε ανεκτίμητες αξίες

Εκτός όμως από τα σχολεία και οι κατασκηνώσεις που έχει δημιουργήσει η Εκκλησία της Αλβανίας αποτέλεσαν και αποτελούν το νέο ξεκίνημα για νέους και νέες. Έτσι, με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και φέτος λειτούργησε η κατασκήνωση που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο νησάκι Σβέρνετς στον Αυλώνα.

Το «Summer university», όπως το έχει ονομάσει ο Αρχιεπίσκοπος, είναι επένδυση σε ανεκτίμητες και αιώνιες αξίες, γιατί δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μαθαίνεις τις εντολές του Θεού από γενιά σε γενιά και να φυτεύεις σπόρους για την αιώνια ζωή.

“Η Θερινή Κατασκήνωση της Εκκλησίας μας βοηθά στην αναγνώριση και εμπειρία της Ορθόδοξης πίστης, διδάσκει τους κατασκηνωτές να συνεργάζονται μεταξύ τους στο πλαίσιο της κοινότητας αποκτώντας εμπειρίες ηγεσίας, οργάνωσης, επικοινωνίας και ομαδικής δουλειάς, κάνοντας νέες φιλίες”, αναφέρουν οι συντελεστές της κατασκήνωσης.

Στην κατασκήνωση συνεχίζεται και μία άλλη παράδοση. Αυτή της κατήχησης και βάπτισης που φέρνει νέα μέλη στην Εκκλησία. Έτσι και φέτος ο Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερ κ. Νικόλαος, υπεύθυνος και πνευματικός της κατασκήνωσης, βάπτισε τρεις νέους οι οποίοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς την Ορθοδοξία.

Ο Μητροπολίτης Νικόλαος με τους τρεις νεοφώτιστους 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1439) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (381) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (254) Β Ήπειρος (239) ορθοδοξία-orthodhoksia (236) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) Κορυτσά-Korçë (120) shqip (119) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (76) διωγμοί - përndjekje (62) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (46) ανθελληνισμός (44) πολιτισμός - kulturë (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (35) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (24) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)