Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Ο απόηχος της παρουσίασης του βιβλίου «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία- Ομονοιακή αναδρομή 1991-2021», στην Αθήνα

 

Στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην  Αλβανία-Ομονοιακή αναδρομή 1991-2021», του Βαγγέλη Παπαχρήστου.

Ο τίτλος του βιβλίου, καθώς  και οι αξιόλογοι ομιλητές, που θα το σχολίαζαν: ο Kαθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής Α΄ Αθηνών, κ. Άγγελος Συρίγος, ο πρώην Υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο Πρέσβης ε.τ. κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής κ. Ευάγγελος Ντούλες, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρύτη, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον, ώστε η αίθουσα του Επιμελητηρίου να γεμίσει ασφυκτικά  από Βορειοηπειρώτες, Ελλαδίτες, και προσωπικότητες του πολιτικού χώρου.

Με την συμμετοχή τους  επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον για την νεότερη ιστορία του βορειοηπειρωτικού χώρου, αυτήν των 30 τελευταίων χρόνων στην Αλβανία.   Μια ιστορία που σχετίζεται με όλο το γίγνεσθαι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, τα χρόνια αυτά, και όπου παρελαύνουν, από την μία, οι δημοκρατικές μορφές απαιτήσεων για τα Δικαιώματα  και την προστασία  των συμφερόντων της ΕΕΜ, βάση των Διεθνών Συμβάσεων, με πρωτοστάτη την πολιτικο-κοινωνική της οργάνωση «ΟΜΟΝΟΙΑ», από την άλλη, η εθνικιστική ρητορική των αλβανικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν την δική τους πολιτική. Την πολιτική  της αφομοίωσης, συρρίκνωσης και δίωξης του ελληνικού στοιχείου από τον χώρο και τη χώρα γενικά, διαμέσου βιαιότητας και εκφοβισμού, καθόδων αλβανικών οικογενειών στον βορειοηπειρωτικό χώρο, λεηλασιών, κλοπών, ψυχολογικής βίας, απελάσεων διπλωματών και θρησκευτικών παραγόντων, καταστροφών γραφείων Ομόνοιας και ελληνικών καταστημάτων, φυλάκισης ηγετών της Ομόνοιας, με την στημένη δίκη παρωδία των Τιράνων  και τώρα με  την φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη  και μέχρι τις εν ψυχρώ δολοφονίες: του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα και του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες.

Παρελαύνουν, ακόμα,  τ’ αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών: Οι  νίκες της ΕΕΜ και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ  στις πρώτες, και μετά, Κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, στις εκλογές της Τοπική ς Αυτοδιοίκησης του 1992, το άνοιγμα των ελληνικών σχολείων στις πόλεις των Αγίων Σαράντα, Δέλβινο και Αργυροκάστρου, και στα χωριά με μεικτό πληθυσμό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ν’ εκδίδει το ΨΗΦΙΣΜΑ για Πολιτιστική και Θρησκευτική Αυτονομία της Ελληνόφωνης Μειονότητας στην Αλβανία,  το Συμβούλιο της Ευρώπης  να επισημάνει: «Στη Χιμάρα που ζει ελληνόφωνη Μειονότητα, η καμπάνια των εκλογών σημαδεύτηκε από εθνικιστικές ρητορικές κι έλαβαν χώρο σοβαρές παρατυπίες» κ.ά.

Όλα αυτά, μαζί μ’ ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ειπώθηκαν και καταγράφηκαν, ώστε να μείνουν ως υπενθύμιση γι’ αυτούς που τα έζησαν και ως παρακαταθήκη για τη νέα γενιά, για να μάθει την ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, να είναι υπερήφανοι για τους αγώνες των πατεράδων και των προγόνων της και πως αυτός ο αγώνας συνεχίζεται.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

sfeva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1429) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (374) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (253) Β Ήπειρος (239) ορθοδοξία-orthodhoksia (234) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (119) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (76) διωγμοί - përndjekje (61) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (45) ανθελληνισμός (44) πολιτισμός - kulturë (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)