Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Ο απόηχος της πρόκλησης Ράμα

 


του Γιώργου Κυριακού.

«O κύριος λόγος που ο Ράμα πήγε στην Ελλάδα είναι ο πατριωτισμός για ξέπλυμα. Τα εύσημα του Ράμα και των πολιτικών μας όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι έδιωξαν τους Αλβανούς. Ο Μπελέρης είναι στη φυλακή για τα συμφέροντα της ολιγαρχίας που θα ληστέψει τα εδάφη στο νότο και σου λέει, (ο Ράμα) δεν χρειαζόμαστε τέτοιον άνθρωπο και τέτοιο πατριωτισμό. Άλλοτε χρησιμοποιεί τη γλώσσα του πατριωτισμού και άλλοτε του διεθνισμού. Μας κυβερνά εύκολα με τη βοήθεια των διεθνών δυνάμεων. Ο Ράμα κατά μία έννοια είναι εχθρός της Αλβανίας» Fatos Lubonja στην τηλεόραση “24 News”
Με βάση την ανοχή, που συνδυάζεται με τον περιορισμό των ζητημάτων της Εθνικής μας Μειονότητας στην Αλβανία στο ζήτημα της φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, ο Ράμα επέδειξε ερντογανικό προφίλ, του παρεμβατικού παράγοντα στην πολιτική της Ελλάδας. Μαζί με 3.000 "ταξιδιώτες" από την Αλβανία που ήταν ολιγάρχες, στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στελέχη θεσμών, δημάρχους (και της μειονοτικής Δρόπολης), αστυνομικούς και άλλους υπαλλήλους (*) αποσπώντας εν τέλει το δικαίωμα χρήσης του σταδίου στο Γαλάτσι μίλησε σε ένα ενθουσιώδες πλήθος. Παράλληλα δεν παρέλειψε τη συμβολική κίνηση γεύματος στη διπλωματική Αντιπροσωπία του ψευδοκράτους του Κοσόβου, ακριβώς απέναντι από το στάδιο, επιδεικνύοντας και τον βαλκανικό του ρόλο ως ηγεμονικός τοποτηρητής εντολών των ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ. Η ομιλία του δεν ήταν κομματική αλλά ενός εθνικού ηγέτη, που δεν έχει να φοβάται από το εσωτερικό της χώρας αφού στηρίζεται από τους ολιγάρχες, το μαύρο χρήμα και τα ΜΜΕ.
Χαϊδεύοντας τα αυτιά για το (όντως) μαρτύριο των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα και την ανάδυση τους από την “κομουνιστική κόλαση” (της οποίας ο πατέρας του ήταν διακεκριμένος στρατιωτικός και η οικογένειά του διέμενε στο προστατευόμενο block των Τιράνων που προοριζόταν για τα υψηλόβαθμα στελέχη) παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές με την Ελλάδα. Μίλησε για τους Αλβανοτσάμηδες που προσέφυγαν στην Αλβανία (κατόπιν ήττας των Ναζί με τους οποίους είχαν προγραμματική συνεργασία και ελέγχανε τις περιοχές Ηπείρου – Αργυροκάστρου), για το εμπόλεμο, καθώς και για τις αδικαιολόγητες ενστάσεις που έχει η Ελλάδα αποκλειστικά στο ζήτημα του Μπελέρη. “Κατά νόμο και έθιμο, η Ελλάδα είναι δική σας σήμερα όσο και των ίδιων των Ελλήνων” κλιμάκωσε επί λέξει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου είχαμε αναφερθεί στην πιθανότητα της δημιουργίας ενός αλβανικού κόμματος που θα μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις στη χώρα. Η επιτυχημένη φιέστα Ράμα φαίνεται ότι προκρίνει τέτοιες διαδικασίες ως εναρκτήριες.
Αν και διαφαίνεται ότι η επίσκεψη Ράμα ήταν μια καθυστερημένη απάντηση στην επίσκεψη του Μητσοτάκη στη (μη αναγνωρισμένη ως μειονοτική) Χιμάρα όπως και στην επιλογή Μπελέρη για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, φαίνεται ότι εξ αντανακλάσεως, η προκλητική του παρέμβαση δεν μοιάζει αντιθετική σε αυτήν την επιλογή της κυβέρνησης - κόμματος. Με βάση το μέχρι τώρα πρότυπο της εγχώριας εξωτερικής πολιτικής η ουσιαστική στήριξη της Αλβανίας παρά τις όποιες αντιρρήσεις, δεν θα αλλάξει. Η πρόσφατη έγκριση 1.000.000.000 ευρώ για την ένταξη της ΕΕ στην ενιαία της αγορά φαίνεται ότι διαψεύδει τη εγχώρια μονοφωνία μας περί “ευρωπαϊκού” ζητήματος. Άλλωστε τα σημαίνοντα πρόσωπα και οι θεσμοί της ΕΕ την έχουν προκρίνει ως διμερή. Φαίνεται ότι η μικροπολιτική προσέγγιση εν όψει σοβαρών εξαγγελιών και ψηφίσματος ότι το βέτο πρέπει να καταργηθεί, είναι το απλουστευμένο πλαίσιο επί του οποίου εξαντλείται το πολιτικό σύστημα. Κοροϊδεύουν τον κόσμο.
Η Ελλάδα και η Αλβανία υπακούν τις ίδιες οδηγίες των δυτικών οργανισμών με βάση τις οποίες ενισχύεται η Αλβανία και αποδυναμώνεται η Ελλάδα. Έτσι μοιραία τα ζητήματα της Εθνικής Μειονότητας από προϋπόθεση των καλών σχέσεων με την Αλβανία αντιστρέφονται σε αποτέλεσμα. Με βάση τις “αχρείαστες” ενέργειες του Ερντογάν προέκυψε κι οι “αχρείαστη” και “άκαιρη” επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού.
(*)Παραιτήθηκε ο Διευθυντής του Θεάτρου της πόλης Φίερ, που μίλησε στην αλβανική εκπομπή “Πιράνχας” κατά τη διάρκεια της συγκέντρωση στο Γαλάτσι. Σε ερώτηση του ρεπόρτερ αν ήρθε ο θίασος οικειοθελώς κάγχασε, στη συνέχεια σάρκασε ότι “στο Φίερ δεν έχει μείνει κανένας” και αμέσως μετά είπε “παίρνουμε το μισθό αδερφέ, τι να κάνουμε”. Ο κ. Κλάιντι Μάρκου στην παραίτησή του από ευθιξία λόγω μιας “θρασύτατης ηχογράφησης ενός αστείου” δεν παρέλειψε να αναφέρει το πόσο υπερήφανος είναι που πήγε στην “ιστορική συνάντηση”...
https://edromos.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1446) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (383) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (255) Β Ήπειρος (239) ορθοδοξία-orthodhoksia (236) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) Κορυτσά-Korçë (120) shqip (119) Κορυτσά Β Ήπειρος (104) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (76) διωγμοί - përndjekje (62) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (46) ανθελληνισμός (44) πολιτισμός - kulturë (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (39) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (35) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (24) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)