Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΡΑΜΑ: ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ, Η ΧΙΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

 


Ενδυναμωμένος στο εξωτερικό και στο εσωτερικό μέτωπο ο Ράμα επελαύνει ακάθεκτος. Η πρόσφατη διεθνής αναγνώριση της Αλβανίας με την ανάληψη της προεδρίας στη Διάσκεψη των Συνταγματικών Δικαστηρίων της Ευρώπης, αν και ακούγεται ανέκδοτο για την Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου, είναι μια πραγματικότητα. Επίσης, η πρόσφατη Συνάντηση στα Τίρανα, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του… Εύξεινου Πόντου, στον οποίο επίσης προεδρεύει η Αλβανία δείχνει άλλον έναν καλό βαθμό διεθνούς αποδοχής της ιδιότυπης δικτατορίας των Τιράνων με τη συμμετοχή της Ελλάδας. Και για να μην υπάρχει και καμιά υποψία μαγειρέματος στην Απογραφή Πληθυσμού ανακοινώθηκε ότι τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν, έναν χρόνο μετά, το φθινόπωρο του 2024!
Ο πρωθυπουργός Ράμα υπεύθυνος του κτηματολογίου Αυλώνα;
Έτσι στη Χιμάρα ο Έντι Ράμα έδωσε τίτλους ιδιοκτησίας σε 41 κατόχους κληρονομημένων σπιτιών (όχι εκτάσεων γης) που τα οικοδόμησαν σύμφωνα με το εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο ακόμα και πριν από αρκετές δεκαετίες. Στη Χιμάρα έχει κορυφωθεί (ή περιοριστεί διμερώς) το δράμα του Ελληνισμού της Αλβανίας. Η τελετή απόδοσης των τίτλων ιδιοκτησίας (!) πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρώην ορκισμένου εχθρού του Ράμα, “μειονοτικού Έλληνα” Βαγγέλη Τάβου, τον οποίο διόρισε περιφερειάρχη Αυλώνα. Στην ίδια τελετή δόθηκαν άλλοι 437 τίτλοι ιδιοκτησίας σπιτιών και η υπόσχεση του «ηγέτη» είναι να δοθούν και άλλοι 4.000 έως το τέλος του έτους. Να σημειωθεί ότι στο μεσοδιάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν νέες δημοτικές εκλογές, ενώ θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα άλλες τόσες αιτήσεις αναγνώρισης της ιδιοκτησίας «κληρονομημένων οικιών», από το ανύπαρκτο Κτηματολόγιο Αυλώνα. Το προαναφερθέν Κτηματολογικό Γραφείο είναι υπαρκτό για να παρανομεί σε συνεργασία με το δοτό δημαρχείο, να διευκολύνει τους ολιγάρχες που χτίζουν στην παραλία παράνομα, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες με ειδικό κλιμάκιο έχουν αναλάβει να τρομοκρατούν τους κατοίκους. Ο Ράμα με διχαστική ρητορική ανέφερε ότι “αν θέλετε ησυχία θα έχετε τον Βαγγέλη Τάβο, αν θέλετε φασαρία θα έχετε τον Βαγγέλη Ντούλε”, εκπρόσωπο των Ελλήνων στο αλβανικό κοινοβούλιο με το ΚΕΑΔ.
Εθνικός και Ευρωπαίος ηγέτης;
Όμως η συνέχεια της φιέστας επίδειξης ισχύος του απέναντι στους Έλληνες, από το Γαλάτσι στη Χιμάρα, πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, με μια ακόμα δήθεν προεκλογική συγκέντρωση Αλβανών μεταναστών όπου αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως “ντροπή της Ευρώπης”. “Ξεχνώντας” τη δολοφονική αντιμετώπιση του ιταλικού κράτους στους Αλβανούς μετανάστες, με κορυφαία την πολύνεκρη Τραγωδία του Υδρούντα και τη βύθιση του πλοίου Κάτερ ι Ράδες, την επίσης βίαιη αντιμετώπιση των περίπου 18.000 - 20.000 που αποβιβάστηκαν στο Μπάρι από το πλοίο VLORA το 1991, τους θανάτους από πυροβολισμούς και πνιγμούς δεκάδων, τους ξυλοδαρμούς, τις εξευτελιστικές συγκεντρώσεις σε γήπεδο όπου τους πετούσαν νερά και τρόφιμα κι εν τέλει απελάσεις όλων. Αντιθέτως, αναφέρθηκε στους Έλληνες που… άλλαζαν τα ονόματα των Αλβανών σε ελληνικά ενώ στην Ιταλία αυτό δεν συνέβη. Υπονόησε κυρίως τους ελληνικής καταγωγής, που στην Ελλάδα βαπτίσθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις αποκατέστησαν και επισήμως στα αλβανικά ληξιαρχεία κυρίως τα μικρά τους ονόματα. Αμφισβήτησε έτσι τον εθνικό αυτοκαθορισμό ατόμων που δεν προέρχονται από τις μειονοτικές ζώνες όπως οι Χιμαριώτες, οι Λυντζουριώτες, οι Πρεμετινοί, οι Λεσκοβιτιώτες, οι Κορυτσαίοι, οι Αρτινοί κ.ά.. Και για αυτά ούτε λόγος από πλευράς Ελλάδας που δια στόματος πρωθυπουργού έχει ανάγει την τιμή της (μισόκιλης) φέτας σε εθνικό επίτευγμα. Για να μη χαλάσουν οι καλές σχέσεις με την Αλβανία ακολουθείται το πρότυπο των καλών ελληνοτουρκικών σχέσεων όπου τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης επιτρέπουν την τουρκοποίηση των μνημείων του Ελληνισμού, τη διαπραγμάτευση για το αρχιπέλαγος του Αιγαίου ή στρατιωτικές ασκήσεις στο Turkaegean και περαιτέρω πιέσεις για την τουρκοποίηση της Κύπρου.
Η ιστορία της αλβανοποίησης των ονομάτων
Για την ιστορία, εγκύκλιος του 1930 επί δικτατορίας Ζόγκου, που προέβλεπε την αλλαγή των ονομάτων, ανέφερε σχετικά: “Με την ευκαιρία της γενικής απογραφής του πληθυσμού, να ανακοινωθεί σε όλους τους υπαλλήλους, που θα ασχοληθούν με την απογραφή και τον έλεγχο των Αλβανών υπηκόων, όταν συναντούν επίθετα με κατάληξη «ιτς, βιτς, ης, ος, ακη, πουλος, εβ, οφ», να τα αλλάξουν με «άι, ι, α», στο φύλο της απογραφής. Για παράδειγμα:
Ντερβίσοβιτς = Ντερβισάι, Στάνιτς = Στάνι, Μιλτιάδης = Μιλτάι, Στρατής = Στράτι, Κολίκι = Κολάι, Μπελκόφ = Μπέλκάι, Δημητριάδης = Δημητράι, Χριστοφορίδης = Χριστοφόρι, Λουκάτσεβιτς = Λουκάτσαί, Λαζαρίδης = Λαζαράι, Μπουλίκη = Μπουλάι, Σουκνίκι = Σουκάι, Μαντίκι = Μαντιά, Παπάς = Παπά, Σταυρόπουλος = Σταύραϊ”. Η ολοφάνερη αποελληνοποίηση και αποσλαβοποίηση των ονομάτων στην επικράτεια ως “σημάδια ξένων εθνικοτήτων που παραβιάζουν την εθνική συνείδηση” δημιούργησε μια κουλτούρα χυδαίου εξαλβανισμού που βρήκε τη συνέχειά της στη μεταπολεμική περίοδο. Δυο διατάγματα του 1975 φρόντιζαν για την αλλαγή ονομάτων αλλά και τοπωνυμίων που δεν ταίριαζαν δήθεν με την “υλιστική επιστημονική κοσμοθεωρία”. Έτσι ένα πλήθος ονομάτων ιταλικής προέλευσης εντάχθηκε σκόπιμα σε λίστες των αρμόδιων υπηρεσιών για την ονοματοδοσία παιδιών από την Ελληνική Μειονότητα. Η ανάγκη για να αποφύγουν την στοχοποίηση από τις υπηρεσίες είχε ως αποτέλεσμα να δίνουν σε ένα από τα παιδιά της οικογένειας συνήθως ένα ιταλικό όνομα (Βαλεντίνα, Γιολάντα, Ρομπέρτο, Φρέντι κλπ). Στη λίστα υπήρχαν και ελληνικά ονόματα που όμως θεωρούνταν ιλλυρικά: Adonis, Aris, Oresta, Iris, Melisa, Kliton, Platon, Argyra, Aristotel, Leonora κ.ά.
Διμεροποίηση της εξωτερικής πολιτικής
Η λατρεία για την Ιταλία ποτέ δεν έπαψε και ειδικά σε αυτήν την περίοδο που οι μπίζνες με το στρατόπεδο μεταναστών ολοκληρώνονται με δώρα. Για την Ελλάδα ισχύει η ρητορική του ευρωπαϊκού ζητήματος της Χιμάρας και η εν τοις πράγμασι διμεροποίηση. Κι όλα αυτά για ένα Ευρωκοινοβούλιο, που δεν λαμβάνει αποφάσεις και το οποίο ως γνωστόν έχει γνωμοδοτήσει προς την κατάργηση του βέτο, μοιάζει με μονόδρομο της εξωτερικής μας πολιτικής.
Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον ομογενή μας δικηγόρο, πανεπιστημιακό δάσκαλο και νομικό σύμβουλο της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας στα Τίρανα, Σοκόλ Μενγκέση, που δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση με στόχο την εξόντωσή του.
Πρωτοβουλία ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ “Οι Απ’ Έδω”Πρωτοβουλία ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ “Οι Απ’ Έδω”
Για τον Γηγενή Ηπειρωτικό Ελληνισμό
31 Μαίου 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1446) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (383) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (255) Β Ήπειρος (239) ορθοδοξία-orthodhoksia (236) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) Κορυτσά-Korçë (120) shqip (119) Κορυτσά Β Ήπειρος (104) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (76) διωγμοί - përndjekje (62) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (46) ανθελληνισμός (44) πολιτισμός - kulturë (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (39) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (35) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (24) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)