Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Kotzias: “Minoriteti dhe emigrantët, ura miqësie. Unë mburrem me studentët shqiptarë”

Gjatë konferencës për shtyp me gazetarë grekë dhe të huaj të akredituar në Athinë, ministri i jashtëm grek, Nikos Kotzias u ndal dhe në rolin e minoritetit grek në Shqipëri dhe të emigrantëve shqiptarë në Greqi, që ai i cilësoi si “ura miqësie”

“Besojmë se se duhet të ketë një komunikim më të mirë me minoritetin, respekt më i madh dhe të mos t’u jepet ushqim atyre që besojnë – unë nuk u përkas atyre- se disa duan ta çrrënjosin minoritetin nga Shqipëria.

Pra, duhet ta mbrojmë minoritetin. Minoriteti grek është një urë miqësie ndërmjet Greqisë dhe Shqipërisë, ashtu si dhe emigrantët shqiptarë këtu. Kemi fatin si familje të të punojë në shtëpinë tonë një herë në javë një grua nga Shqipëria, të cilën e kemi si vajzën tonë. Kam fatin të jem pedagog dhe të shoh se shpesh, ndër dhjetë studentët më të mirë, gjysmat janë shqiptarë. Njëlloj dhe në studimet pasuniversitare. Në tërësinë e studentëve shqiptarët përfaqësojnë 5%, mirëpo ndërmjet atyre që dallohen shpeshherë shqiptarë janë 50% e tyre.

Unë mburrem me këta studentët tanë shqiptarë. Mburrem për ata njerëz dhe nuk e dini se sa i lumtur ndihem kur shkoj në Tiranë dhe shoh se katër nga studentët e mi janë sot pedagogë në Universitetin e Tiranës. Këta njerëz janë ura. Nuk është nevoja t’i shkatërrojmë. Përkundrazi t’i bëjmë më të bukura. T’i lemë të lulëzojnë. Ky është mendimi im. 

Në Europë është e zakonshme të diskutojmë për të drejtat e minoriteteve, për të drejtat e njeriut, për të drejtën e pronës. Përndryshe, në Këshillin e ministrave, siç e dini, këto janë vendosur si kushte. Kushtet janë pesë. Komisioni Europian – po jua kujtoj të gjithëve- erdhi me një kusht në këshillin e ministrave. Mirëpo Komisioni nuk është i plotfuqishëm. Jemi dhe ne. Në këshill, ministrat vendosën pesë kushte. Komisioni u pezmatua për këtë, donte vetëm një kusht, por është i angazhuar për të pestat. Për këto pesë kushte çdo shtet anëtar ka të drejtë të ketë mendimin e vet nëse përmbushen apo jo. Dhe nga këto pesë kushte që të hapen negociatat e anëtarësimit me Shqipërinë, njeri është për të drejtat e minoriteteve. Rrjedhimisht kemi të drejtë që të kemi opinion”, deklaroi ministri i jashtëm grek.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …