Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Αλβανοί στους Ελληνες της Λυβένας: «Nα πάτε στην Ελλάδα σας»

 Αλβανοί στους Ελληνες της Λυβένας: «Nα πάτε στην Ελλάδα σας»

"Επειδή είμαστε Έλληνες, δεν βρίσκουμε το δίκιο μας στην Αλβανία", λένε κάτοικοι της Λύβενας Βορείου Ηπείρου. Υποστηρίζουν ότι θα καταστρέφονται περιουσίες του από ένα λατομείο, αλλά κανείς δεν τους λογαριάζει.
Συγκεκριμένα αναφέρουν στην Κάτοψη: "Εδώ και αρκετά χρόνια, μια εταιρία εκμεταλλεύεται το ποτάμι μας με σκοπό την παραγωγή άμμου, καταστρέφοντας εκτάσεις και τα οικόπεδά μας. Εριξαν γέφυρα η οποία είχε κατασκευαστεί για να παρέχει στον κάμπο μας νερό για
πότισμα. Πριν από δύο χρόνια, αφού έχουν ρημάξει τα πάντα στο ποτάμι, αποφάσισαν να ανοίξουν λατομείο ανάμεσα στα δύο χωριά μας (Λύβενα και Βελιάχοβο) σε απόσταση που δεν εγκρίνει ο νόμος.
Προσπάθησαν να ανεβούν στο χωριό με τη βία και τους εμποδίσαμε. Ανοίξαμε δικαστήριο ελπίζοντας ότι θα βρούμε το δίκιο μας. Αποτέλεσμα, ενώ δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, κέρδισαν τη δίκη. Ζητήσαμε δεύτερο δικαστήριο και πήραμε την έγκριση. Αυτοί ξεκίνησαν πάλι προς το μέρος εξόρυξης.
Τους εμποδίσουμε, με αποτέλεσμα να έχουμε πάλι επεισόδια. Βλέποντας πως αρνούμαστε να επιτρέψουμε το έγκλημα αυτό στον τόπο μας, έφτασαν με 40 Αλβανούς με ρόπαλα και λοστούς. Χτύπησαν γυναίκες και άνδρες που πήγαν να εμποδίσουν την ανάβασή τους, ακόμη και στο κεφάλι (έριξαν αναίσθητη μια γυναίκα, μάνα δύο παιδιών) και φώναζαν «να πάτε στην Ελλάδα σας».
Επειτα, έβαλαν φωτιά το βράδυ σε ένα μηχάνημά τους και κατηγόρησαν εμάς, με αποτέλεσμα εφτά άτομα να βρίσκονται στο κρατητήριο κατηγορούμενοι για κάτι το οποίο ποτέ δεν έκαναν. Το αλβανικό κράτος, δεν μας υπολογίζει και αδιαφορεί για το καλό μας, μια και είμαστε Ελληνες. Εμείς όμως δεν το βάζουμε κάτω. Αντιστεκόμαστε και είμαστε περήφανοι που είμαστε Ελληνες"

Δεν υπάρχουν σχόλια: