Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Ο… ΝΑΣΤΡΑΝΤΙΝ ΧΟΤΖΑ ΚΑΙ Ο ΓΑΙΔΑΡΟΣ ΤΟΥ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μετά την άκρως επιτυχημένη επιδρομή των τουρκικών σήριαλ που ήρθαν σαν «ευεργέτες» για να παρηγορήσουν τους καημένους Έλληνες που αγκομαχούν από την μνημονιακή λαίλαπα, τώρα οι Τούρκοι και εν όψει των Χριστουγέννων «σερβίρουν» σαν καλύτερη «παρηγοριά» στα βάσανα των παγωμένων Ελλήνων που βλέπουν να φεύγει το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, τον περίφημο λαϊκό ήρωα της Μικράς Ασίας τον γνωστό μας Νασραντίν Χότζα και τον.. αγαπητό του γάιδαρο.

Με ένα χαρακτηριστικό άρθρο για τα χάλια της χώρας μας, η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, παρουσιάζει τον Νασραντίν Χότζα σαν την καινούργια μεγάλη μόδα των Ελλήνων μετά τον θρίαμβο που είχαν τα τελευταία χρόνια τα τουρκικά σήριαλ που είχαν κατακλίσει την ελληνική τηλεοπτική αγορά. Έτσι, η καινούργια «πρόταση» των Τούρκων για να βγούμε απ την κρίση, είναι ο μεγάλος αυτός λαϊκός ήρωας της Μικράς Ασίας που τα χωρατά του πέρασαν δια μέσω των αιώνων σε όλους σχεδόν τους λαούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας σαν ένα κοινό χαρακτηριστικό πολιτιστικό στοιχείο της εποχής εκείνης που έφτασε μέχρι την δική μας εποχή.

Κάποτε λοιπόν ο Νασραντίν Χότζα χρειάστηκε να βάλει κάποιο χρέος για να εξυπηρετήσει τις δουλειές του που είχαν κάποια προβλήματα. Επειδή όμως οι τόκοι ήταν απλησίαστοι και δεν μπορούσε να τους εξοφλήσει, (όπως η Ελλάδα του μνημονίου),  οι δανειστές τους, (Τρόικα), τον συμβούλεψαν για να κάνει οικονομία να ελαττώσει την τροφή που έδινε στον γάιδαρο του. Μάλιστα του πρότειναν αυτό να γίνετε σιγά σιγά για να συνηθίσει ο γάιδαρος και να μην αντιδράσει συνεχίζοντας να δουλεύει όχι πια για τον Νασραντίν Χότζα, αλλά για τους δανειστές του που ζητούσαν με απληστία ότι είχε και δεν είχε. Ο Χότζα λοιπόν άρχισε σιγά σιγά να ελαττώνει τον σανό που έδινε στον δυστυχή τον γάιδαρο, εξοικονομώντας  λίγο περισσότερο σανό. Βέβαια, με τον σανό που εξοικονομούσε δεν  μπορούσε να εξυπηρετήσει το χρέος γιατί αυτό γίνονταν όλο και πιο ασύλληπτο ξεπερνώντας παρά τις μεγάλες οικονομίες του Χότζα και του γάιδαρου του κάθε όριο δυνατότητας να εξοφληθεί κάποτε. Άλλωστε αυτό ήθελα οι τοκογλύφοι, (Γερμανοί),  δανειστές του. Μια μέρα όμως και ενώ ο Χότζα άρχισε να καμαρώνει ότι κατάφερνε να εξοικονομεί όλο και περίστερο σανό χωρίς να επηρεάζετε ο γάιδαρος που συνέχιζε ο καημένος με πολύ ζόρι να σηκώνει τα βάρη που του έβαζαν, όταν πήγε να τον βρει, έκπληκτος αντίκρισε το ζώο που είχε γίνει σκέτος σκελετός, να κείτεται νεκρό καθώς είχε πεθάνει πλέον από ασιτία. Ο Χότζας κατάλαβε τότε τι είχε κάνει και απαρηγόρητος έκλεγε όλη την μέρα πάνω στο πτώμα του αγαπημένου του γαιδάρου. Ήταν όμως πολύ αργά!

Αυτός είναι ο γάιδαρος του Νασραντίν Χότζα και αυτή είναι η σύγχρονη Ελλάδα της μνημονιακής προδοσίας και του μνημονιακής κατοχής που οδήγησε την χώρα στην μεγαλύτερη καταστροφή της σύγχρονη ιστορίας της. Την ίδια ώρα που η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, που οι νεοέλληνες καίγονται από τις αναθυμιάσεις και αυτοκτονούν απελπισμένοι, που η Κύπρος ξεπουλιέται με ένα νέο έκτρωμα «αλλά Αν(μ)άν», έρχεται ο Νασραντίν Χότζα για να… μας παρηγορήσει μετά από την «αγαλλίαση» που μας χάρισαν τα τουρκικά σήριαλ μέσα στην μαύρη δυστυχία μας. Σκεφτείτε ! Άραγε είμαστε εμείς οι γάιδαροι του Νασραντίν Χότζα και έτσι σαν τον γάιδαρο θα περιμένουμε και εμείς να έχουμε το ίδιο τέλος ; Καημένε Κολοκοτρώνη! Μήπως αγωνίστηκες σχεδόν διακόσια χρόνια πριν από μας για να γίνει η Ελλάδα του εικοστού πρώτου αιώνα ο…γάιδαρος του Νασραντίν Χότζα ;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος –Συγγραφέας – Τουρκολόγος

Share This
Previous Post
Next Post

Εντολήν καινήν σας δίδω, Να αγαπάτε αλλήλους∙ καθώς εγώ σας ηγάπησα, και σεις να αγαπάτε αλλήλους. Εκ τούτου θέλουσι γνωρίσει πάντες ότι είσθε μαθηταί μου, εάν έχητε αγάπην προς αλλήλους. (Ιωάννης, ιγ΄:34--35).---Një porosi të re ju le juve: Të doni njëri-tjetrin, siç ju desha unë dhe ju të doni njëri-tjetrin. Prej kësaj do t'ju njohin ju të gjithë se jeni nxënësit e mi, në qoftë se keni dashuri për njëri-tjetrin" Joani 13,34-35.

0 σχόλια: