Κυριακή, 19 Απριλίου 2015

Πιθανή επιστροφή της Αλβανίας στο καθεστώς θεώρησης διαβατηρίων - Kushtet e azilkërkuesve shqiptarë në Gjermani

Οι αλβανικές συνοριακές αρχές έχουν αναπτύξει αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα σημεία διέλευσης, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, μετά από εντολή του Γενικού Διευθυντή της Αστυνομίας να ανακοπεί το κύμα των Αλβανών αιτούντων άσυλο προς της χώρες Σένγκεν, κάτι που απειλεί την ενεργοποίηση του μηχανισμού επιστροφής του καθεστώτος θεωρήσεων για την Αλβανία. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο αυξάνεται ορμητικά τους τελευταίους μήνες. 3200 Αλβανοί ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία το Μάρτιο, σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού υπουργείο Εσωτερικών, δύο φορές περισσότερο από ό, τι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Ενώ μόνο τους 3 πρώτους μήνες του 2015, 6.500 Αλβανοί ζήτησαν άσυλο στη χώρα αυτή. 1648 αιτούντες άσυλο καταγράφηκαν τον Ιανουάριο και 1794 το Φλεβάρη. Η μετανάστευση ανησυχεί σοβαρά τελευταία τις αλβανικές αρχές που φοβούνται ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τις τρέχουσες διαδικασίες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. "Μετανάστευση, όπως στη δεκαετία του '90», γράφει η εφημερίδα "Shqip", η οποία αναφέρεται στα στοιχεία του INSTAT. Το 2014, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής εγκατέλειψαν την Αλβανία 46.413 άτομα. Η διαταγή του Γενικού Διευθυντή της Αστυνομίας ενημερώνει τις Περιφερειακές Διευθύνσεις της αστυνομίας οτι η μαζική αυτή μετανάστευση διοργανώνεται από ταξιδιωτικά γραφεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια άτομα που συνδέονται με τις εταιρίες και παραπλανούν τους πολίτες, λέγοντας τους πως οι χώρες της ΕΕ αποδέχονται τα αιτήματα για άσυλο. Από το Κούκες, μία από τις φτωχότερες περιοχές του Βορρά, δεκάδες οικογένειες κατέφυγαν στη Γερμανία. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ειναι η περίπτωση οπου οι κάτοικοι μιας ολόκληρης πολυκατοικίας, κλείδωσαν της πόρτες και πήραν το δρόμο της μετανάστευσης διότι ήταν όλοι άνεργοι. Στην Αυλώνα στο νότο της χώρας πριν λίγες μέρες, περίπου 600 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι για να ταξιδέψουν προς την Γερμανία. Οι Γερμανικές αρχές το έχουν καταστήσει σαφές αρκετές φορές ότι δεν θα δεχτούν καμιά αίτηση για άσυλο. Και ο Γερμανός πρέσβης στα Τίρανα το έχει επαναλάβει αυτο αρκετές φορές κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων στα αλβανικά ΜΜΕ, ενώ πριν απο δύο μέρες απηύθυνε δημόσια έκκληση στην πολιτική τάξη, να επαναφέρει την ελπίδα στους πολίτες για να αποφευχθεί η φυγή τους. Εν το μεταξύ δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν πριν από λίγες ημέρες διότι επέτρεψαν σε πολίτες να περάσουν προς τις χώρες Σένγκεν χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα Πηγή: www.himara.gr
Numri atyre që kthehen është shumë më i vogël se numri i atyre që vijojne të ikin me të gjitha mënyrat në drejtim të Gjermanisë, apo edhe vendeve të tjera të Bashkimit Europian. Rrëfimi i një prej të kthyerve për jetën e vështirë në kampe dhe pamundësinë për të fituar azilin e ëndërruar, vijnë edhe pamjet e para nga kampet e ngritura nga autoritetet gjermane. Në kampe shihen çadra të ngritura për të pritur azilkërkuesit nga Shqipëria. Të gjithë bashkë mbahen në shtretër, u jepet ushqim tre herë në ditë, ndërsa të gjithë janë në pritje të përgjigjjes për të fituar azil. Përgjigjja gjithmonë është negative, por duket se periudha disamujore e pritjes ka shtuar zërat e trafikantëve në Shqipëri, që thirrjeve për të mos u nisur si azilantë, i përgjigjen me pyetjet se përse autoritetet gjermane nuk i kthejnë të gjithë menjëherë. Ndërsa procedurat zgjasin deri në dhënien e pergjigjjes, “JO” azilantët nga Shqipëria vendosen në ambiente të ngjashme. Edhe ata që ishin vendosur në ndërtesa përkohësisht për shkak të dimrit të egër, janë rikthyer në çadra, ku ju kërkohet largimi vullnetarisht dhe nëse qëndrojnë bëhet dëbimi forcërisht me penalitetin për të mos shkelur për një kohë të gjatë në hapësirën Shengen. / Top Channel
Share This
Previous Post
Next Post

Εντολήν καινήν σας δίδω, Να αγαπάτε αλλήλους∙ καθώς εγώ σας ηγάπησα, και σεις να αγαπάτε αλλήλους. Εκ τούτου θέλουσι γνωρίσει πάντες ότι είσθε μαθηταί μου, εάν έχητε αγάπην προς αλλήλους. (Ιωάννης, ιγ΄:34--35).---Një porosi të re ju le juve: Të doni njëri-tjetrin, siç ju desha unë dhe ju të doni njëri-tjetrin. Prej kësaj do t'ju njohin ju të gjithë se jeni nxënësit e mi, në qoftë se keni dashuri për njëri-tjetrin" Joani 13,34-35.

0 σχόλια: