Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Δημοκρατικές διαδικασίες και στρατευμένη παραπληροφόρηση

«Χιμάρα, ολόρθη
Οι λύκοι!»
Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε με ζωηρό ενδιαφέρον όσα γράφονται στον ημερήσιο (έντυπο και ηλεκτρονικό) Τύπο της Αλβανίας. Το ενδιαφέρον μας βέβαια επικεντρώνεται κυρίως στις αναφορές που έχουν ως θέμα τις επικείμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις 21 του ερχόμενου Ιούνιου.
Μεγάλη «τιμή» για εμάς τους Χιμαριώτες βέβαια, αποτελεί το γεγονός πως η δημοσιογραφική πένα στην Αλβανία, στα μεγαλύτερα μάλιστα Μ.Μ.Ε. έχει λιώσει από το γράψε-γράψε για τις εξελίξεις στην πόλη και γενικά στην επαρχία μας.
Και από μία μεριά, είναι κατανοητό και φυσιολογικό ο Τύπος να ασχολείται και να ενημερώνει το κοινό για το τι συμβαίνει ανά την Επικράτεια, εν σχέσει με τις επερχόμενες εκλογές.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ
Θυμάμαι μία φράση του Πρωθυπουργού Ε. Ράμα κατά την συζήτηση στο αλβανικό Κοινοβούλιο του Νόμου για την Νέα Διοικητική Διαίρεση, εις απόκριση του βουλευτού και προέδρου του Κ.Ε.Α.Δ. κου. Ευ. Ντούλε, όπου εν ολίγοις είπε: «η Χιμάρα είναι σαν την Πούκα, Ντίπμρα και άλλες πόλεις της Αλβανίας».
Έλα όμως που η δημοσιογραφική πένα (και το πληκτρολόγιο βέβαια, μην το παραμελούμε στην αναφορά) τον διαψεύδει!
Για καμία άλλη πόλη της Αλβανικής Επικράτειας δεν έχει ξοδευτεί τόσο μελάνι τον τελευταίο καιρό, όσο για την Χιμάρα.
Μάλιστα δε, στην Χιμάρα είχαμε την «τύχη» κατά την επίσκεψη του κου. Πρωθυπουργού, να μας «απειλήσει» ότι «αν δεν ψηφίσουμε τον εκλεκτό του (σ.σ. τον υποψήφιο κ. Γιώργο Γκόρο) θα πέσει επί της κεφαλής μας η κατάρα της δίψας»!!! Σου λέει: «κάτσε να τους δέσω και με μία απειλή κατάρας ότι θα διψάσουν, καλοκαίρι έρχεται. Γιατί αυτοί οι «μυστήριοι Χιμαραίοι» (έτσι μας αποκάλεσε στην συγκέντρωση στα Σπήλια) μπορεί να μην θυμούνται ότι τους αποκάλεσα «Ηλίθιους» όσους δεν ψηφίσουν τον δικό μου, σίγουρα όμως θα θυμούνται ότι έρχεται καύσωνας καλοκαιρινός και θα χρειάζονται να ξεδιψάσουν»!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΆ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
Εκτός όμως από τις «δημοκρατικές αρχές και αξίες» του βρισίματος και της κατάρας, στην προεκλογική σκακιέρα έχει μπει δυναμικά και η «ψηχή της Δημοκρατίας» δηλαδή η πληροφόρηση.
Η πληροφόρηση δε αυτή μας παρέχεται από δημοσιογραφικά μέσα που ιδιοκτησιακά ελέγχονται από διάφορους παράγοντες (φίλους εννοείται του κου. Ράμα) που έχουν τον απαιτούμενο «παρά».
Και όταν η πληροφόρηση εξαρτάται από τον παρά, τότε γίνεται ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ.
Τέτοια μνημεία (τερατώδους) παρα-πληροφόρησης διαβάσαμε πρόσφατα στο ιστολόγιο Shqiptarja.com όπου ο συντάκτης μας μετέδωσε την αποκλειστική του πληροφόρηση!!! Από πηγές του ελληνικού Υπ. Εξ. Ότι «η το Ελληνικό Υπ. Εξ. Δεν στηρίζει τον Μπελέρη για τις δημοτικές εκλογές στην Χιμάρα»! Άκουσον άκουσον. Λες και το κάθε Υπουργείο και οι πηγές του είναι κάποιου είδους μανάβη που λέει αποκλειστικά μόνο στον συντάκτη του Shqiptarja.com ποιο είναι το «καλό πράμα».
Βέβαια δεν άργησε να έρθει η απάντηση του Ελληνικού Υπ. Εξωτερικών, που έβαζε τα πράγματα στην θέση τους και τον κατεργάρη συντάκτη στον «πάγκο» του.
Άλλο «μηνμείο» δημοσιογραφικής παρα-πληροφόρησης αποτελεί ένα δημοσίευμα της εφημερίδας PANORAMAτην Τρίτη 12 Μαΐου 2015, όπου ο συντάκτης (ανώνυμος βέβαια) μας πληροφορεί ότι το ΚΕΑΔ «αποσύρει την υποψηφιότητα του Μπελέρη» από τον Δήμο Χιμάρας!
Και αυτό βέβαια ο «δημοσιογράφος» το ψυχανεμίστηκε. Έτσι του ήρθε η φώτιση βρε αδερφέ! Ούτε λόγος βέβαια για δηλώσεις από το ΚΕΑΔ ή από τον υποψήφιο που αποσύρεται. (σιγά τώρα… γράφουμε ό,τι μας κατεβάσει η γκλάβα, δεν είναι ανάγκη να είμαστε και αληθινοί. Αρκεί που θα πάρουμε τον παρά, δεν μας πολυενδιαφέρει η ορθή και αντικειμενική πληροφόρηση).
Μάλιστα δε ο φαεινός «κίτρινος κονδυλοφόρος» που εξυπηρετεί το μωβ στρατόπεδο, είχε και ατράνταχτα επιχειρήματα όπου στήριζε το «λαβράκι» του. Δηλαδή είχε φωτογραφήσει τον Β. Μπολάνο να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο του PDκο. Basha και την υποψήφια του κόμματος αυτού κα. LefteriPrifti, και από αυτό έβγαλε το σίγουρο και δυνατό συμπέρασμα ότι ο Μπολάνος πήγε εκεί για να μεταφέρει τις ψήφους των ψηφοφόρων που θα έπαιρνε ο Μπελέρης (που αποσύρεται) στην υποψήφια του PD.
Δεν μας έλεγε όμως ο δημοσιογράφος, με τι θα τις μετέφερε τις ψήφους; Το είχε παρκάρει εκεί κοντά το φορτηγό ο Μπολάνος, που μετέφερε τις ψήφους;
Μα δεν γνωρίζει ο δημοσιογράφος ότι ο Μπολάνος πια διάγει βίον ιδιοτικό και δεν έχει κάποια θεσμική θέση και φυσικά μπορεί να έχει κοινωνικές σχέσεις όπως ο ίδιος κρίνει, ως ιδιώτης;
Το επίπεδο βέβαια και της πληροφόρησης και των πληροφορούντων είναι εντελώς γελοίο. Παρ’ όλα αυτά όμως πρέπει να δώσουμε κάποιες απαντήσεις, για το αναγνωστικό κοινό του παρόντος άρθρου.
1) Ο Φρέντης Μπελέρης ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ από τον προεκλογικό αγώνα. Είναι αγνωνιστής και τον αγώνα του θα τον συνεχίσει μέχρι την κάλπη και μέχρι την διοίκηση του Δημαρχείου. Δυστυχώς για τον παρά που κινεί τις κίτρινες πένες στα Τίρανα, δεν θα τους πραγματοποιηθούν τα όνειρα που βλέπουν αυτές τις θερινές νύχτες.
2) Ο Χιμαριώτικος λαός ΔΕΝ είναι «πρόβατα» ούτε να εκφοβίζεται από κατάρες, ούτε να ανέχεται να τον βρίζουν ως «ηλίθιο», ούτε να άγεται και να φέρεται από άτομα. Ξέρει να κρίνει και να ζυγίζει καταστάσεις και «ράβει το κοστούμι» του καθενός σύμφωνα με τα μέτρα του.
3) Ευτυχώς ο Χιμαριώτικος λαός δεν καταπίνει αμάσητα τα άναρθρα άρθρα της παρα-πληροφόρησης που μας έρχονται από τα Τίρανα. Ξέρει να διαβάζει τέτοιους δημοσιογράφους αλλά ξέρει να «τους γράφει» στις παλιές του τις οπίγκες! (για τους νεώτερους, είδος υποδήματος ευτελούς).
4) Πριν από 69 χρόνια περίπου, ο Χιμαριώτικος λαός αγνόησε απειλές και τιμωρίες που αφορούσαν την ζωή του (κοίτα να δεις σύμπτωση που ξεστομίζονταν από το ίδιο τζάκι και τότε και τώρα!!!) και ψήφησε με γνώμονα την συνείδηση του και το δημοκρατικό του ιδεώδες.
Λοιπόν, κάτω από τέτοιες αντίξοες δημοκρατικές συνθήκες, κάτω από τέτοια σφοδρή παρα-πληροφόρηση και κείμενα ψεύτικα και ανώνυμα, προχωράει η προεκλογική περίοδος στην επαρχία μας.
Λύκοι ντυμένοι με προβιές εξουσίας και δημοσιογραφίας τριγυρνάνε στην Χιμάρα και ζητούν με βρισιές, απειλές, κατάρες, και σιχαμερή προπαγάνδα να παραπλανήσουν και να εκφοβήσουν τον χιμαριώτικο λαό.
Θα δούμε και χειρότερα, ίσως. Φοβούνται πολύ φαίνεται και έχουν ρίξει στην σκακιέρα κάθε τι.
Εμείς όμως προχωρούμε. Έντιμα, αγωνιστικά, χωρίς εξαρτήσεις από τον παρά, πιότερο διψασμένοι για την νίκη του αγώνα μας, απτόητοι και αμετανόητοι στα όνειρά μας για την Χιμάρα και το μέλλον που της αξίζει.
Η ψήφος του λαού από τον Λογαρά μέχρι την Κακομέα θα είναι η δύναμη μας.
Ο Πίντζορας

Πηγή: www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: