Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Δημοτικές εκλογές υπο την σκιά νοθείας. Στο στόχαστρο των "αριστερών" και η ΕΕΜ

Στις κάλπες θα προσέλθουν την Κυριακή πάνω απο 3 εκατομμύρια 370 χιλιάδες πολίτες της Αλβανίας για να αναδείξουν τους νεους δημάρχους και τα νέα δημοτικά συμβούλια στους 61 δήμους της χώρας.
Στης εκλογές αυτες θα συμμετάσχουν 63 κόμματα που στην πλειοψηφία σχηματίζουν δύο μεγάλους συνασπισμούς, την "Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία", που αποτελείται απο 37 κόμματα υπό την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, και την "Συμμαχία για Εργασία και Αξιοπρέπεια" που αποτελείται απο 15 κόμματα με το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης να ηγείται του συνασπισμού αυτού της δεξιάς.
11 κόμματα έχουν κατεβεί αυτόνομα μεταξύ των οποίων και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ - ΟΜΌΝΟΙΑ) που εκπροσωπεί την εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, μετά την αποχώρηση του από το κυβερνητικό συνασπισμό λόγω των διαφόρων για "θέματα πολιτικής ηθικής", όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του, Βαγγέλης Ντούλες, όταν παραιτήθηκε απο την θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.
Η πρώτες ρωγμές στης σχέσεις μεταξύ ΚΕΑΔ και Κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος εμφανίστηκαν όταν ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα αποφάσισε με "αυθαίρετο τρόπο" να εφαρμόσει την νεα διοικητική μεταρρύθμιση και να συγχωνεύει περιοχές οπου ζει συμπαγής ελληνική μειονότητα με μουσουλμανικα χωριά με σκοπό - οπός κατήγγειλε η ηγεσία της "Ομόνοιας" - την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Χειμάρρας.
Όμως την χαριστική βολή στης σχέσεις ΚΕΑΔ - Σοσιαλιστικού Κόμματος την έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα όταν υποδέχτηκε στο κυβερνητικό σχήμα το ακραίο ανθελληνικό κόμμα των Τσάμηδων PDIU και μάλιστα ανέθεσε τα καθήκοντά του Γ' αντιπροέδρου της Βουλής στον πρόεδρο του Σπετίμ Ιντρίζι.
Ειναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται με τη νέα διοικητική δομή της χώρας, που είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις, απο το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, κυρίως για τις σκοπιμότητες που -οπος ανέφεραν ηγέτες του - υποκρύπτονταν τόσο σε βάρος της αντιπολίτευσης όσο και της Ελληνικής Μειονότητας.
Της τελευταίας εβδομάδες όσο πλησίαζε η ημέρα των εκλογών οι εντάσεις αυξάνονταν, καθώς η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς για την χειραγώγηση του εκλογικού αποτελέσματος και την αγοραπωλησία της ψήφου. Πιο αισθητές είναι οι εντάσεις σε μικρές πόλης οπός η Βόρα, 15 χιλιόμετρα από τα Τίρανα και σε άλλους μικρούς δήμους σε όλοι τη χώρα.
Της τελευταίας ημέρες κορυφώθηκε η διαμάχη μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων (Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα 'PSSH' - Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του Ιλίρ Μέτα, 'LSI' ) και του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης μετα την φημολογία για το ενδεχόμενο νοθείας με το φαινόμενο της εξαγοράς ψήφων, όπως ανέφερε σε έκθεσή του και ο ΟΑΣΕ.
Η αντιπολίτευση κατηγόρη κυρίως το μικρό κόμμα του προέδρου της βουλής Ιλίρ Μέτα (LSI) - το οποίο ο ηγέτης της Λουλζίμ Μπάσα, αποκαλεί "εγκληματική οργάνωση" - ότι έχει επιστρατέυσει ολόκληρο κρατικό μηχανισμό για να εξαγοράσει ψήφους και να εκφοβίσει τους οπαδούς της αντιπολίτευσης.
Η αντιπολίτευση κατηγόρη επίσης το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι σε μερικούς δήμους στηρίζει υποψηφιοτητες ατόμων που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες και με διασύνδεσης με τον υπόκοσμο. Το ίδιο το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα απέρριψε την υποψηφιότητα μέλους τής, που αναδείχθηκε να είχε προιγούμενα με την δικαιοσύνη.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ και η εκπρόσωπός της ΕΕ, Ρομανα Βλαχουτιν, στα Τίρανα εχουν επανειλημμένα παροτρύνει τα πολιτικά κόμματα να απομακρύνουν τα άτομα με σκοτεινό παρελθόν απο την πολιτική και δημόσια ζωή της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι από τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών της Κυριακής θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η απόφαση της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.
Απο την άλλη εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας κατηγορούν συγκεκριμένες "παρακρτικές ομάδες που προσπαθούν να αποτρέψουν την εκλογή 'μη αρεστών' δημάρχων σε Δήμους, που θεωρούν ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας, οπός το Δήμο της Χειμάρρας, όπου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει κηρύξει προσωπικό αγώνα κατά του υποψηφίου της "Ομόνοιας - ΚΕΑΔ", Διονύσης Φρέντη Μπελέρης, "του
οποίου ούτε το όνομα δεν θέλω να αναφέρω" - οπός χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ράμα στην τελευταία προεκλογική συνάντηση στη Χειμάρρα.
Μάλιστα την Δευτέρα το Κομμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε "τους βανδαλισμούς" στην περιοχή της Βράνιστας και του Λουκόβου, όπου
" 'άγνωστοι' με βιαιότητα, εισέβαλαν στα εκλογικά κέντρα, προκάλεσαν υλικές ζημιές και αφαίρεσαν τις προεκλογικές αφίσες του υποψηφίου για τον Δήμο της Χειμάρρας, Διονύση Φρέντη Μπελέρη".
Το ΚΕΑΔ - Ομόνοια στης εκλογές αυτές, διεκδικούν με τους υποψήφιους τους, τέσσερις δήμους: Δρόπολης (που περιλαμβάνει και την μέχρι πρόσφατα ξεχωριστή επαρχία Πωγωνίου), Φοινίκης (στην οποία έχει ενταχθεί και η επαρχία Λιβαδιάς), Κονισπολης (οπου αναμένεται "μάχη μέχρι εσχάτων" διότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα στηρίζει τον τσαμι υποψήφιο του ανθελληνικου κόμματος των Τσαμιδων PDIU), και Χειμάρρας (την οποίαν η αλβανικές κυβέρνησής μετα τον Βασιλιά Ζογκου, αρνούνται να αναγνωρίσουν ος μειονοτική ζώνη αν και εκεί ζει "μια συμπαγής ελληνική μειονότητα" - οπός ανέφερε σε ανακοίνωση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετα τα επεισόδια στης δημοτικές εκλογές του 2003 οπου ανεδείχθει νικητής ο Πρόεδρος της Ομονοίας Βασίλης Μπολανος για δύο συνεχόμενες θητείες)
Παρόλα αυτά, οι υποψήφιοι και των αλβανικών κομμάτων στους δήμους αυτούς - εκτός της Κονισπολης - είναι όλοι τους ελληνικής καταγωγής, με την διαφορά ότι δεν θέτουν ος προτεραιοτήτα την επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής μειονότητας, αλλά δεσμεύονται να εφαρμόζουν τα προγράμματα τον κομμάτων που εκπροσωπούν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η εκλογική αναμέτρηση στους δήμους αυτούς οπου οι πλειοψηφία των πολιτών είναι ελληνικής καταγωγής δείχνει αμφίρροπη και η έκβασή της θα κριθεί από τη δυνατότητα που θα έχει η "Ομόνοια" να μετακινήσει ψηφοφόρους από της περιοχές αυτες που διαμένουν στην Ελλάδα.


Πηγή: www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: