Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Όταν ο Γλέζος τιμούσε τον Ε Χότζα στην κηδεία του.... - Kur Manoli Gelzo nderonte vrrasësin Enver Hoxha në varrim... dhe tani jep mësime mbi lirinë.


Manolis Glezos deputet i koalicionit të grupeve të majta radikale, SYRIZA, drejtuar nga Aleksis Cipras ka marrë pjesë në ceremoninë e varrimit të Enver Hoxhës më 11 prill 1985. Në një video të publikuar në youtube, Manolis Glezos, pjesëmarrës në luftën kundër pushtimit nazist shihet duke vendosur kurora me lule dhe pasi bën homazhe takon Nexhmije Hoxhën, Ramiz Alinë.
Manolis Glezos, personaliteti i Greqisë, antifashisti i njohur, ka qenë i vetmi i huaj i ftuar në ceremoninë mortore të ish-kreut të PPSH-së, Enver Hoxhës. Pikërisht më 20 prill të vitit 1985, gazeta “Ta Nea” botoi shkrimin e A. Skillakos me titull “Njeri i zgjedhur dhe mik i Greqisë” dhe nëntitull “Manolis Glezos flet për Shqipërinë dhe udhëheqësin e saj të ri, Ramiz Alinë dhe “Vetë ai kërkoi që të marrë pjesë në varrim si mik i thjeshtë i Enver Hoxhës”. Ndër të tjera në artikull thuhet: “Mik të Greqisë dhe njeri që dëshiron forcimin e madh të marrëdhënieve midis dy vendeve”, e cilësoi udhëheqësin e ri të Shqipërisë, zotin Ramiz Alia, kryetar i EDA-s, M. Glezos, i cili pati një bashkëbisedim gjatë vizitës së tij atje për të marrë pjesë në varrimin e Enver Hoxhës. Glezos, siç dihet është i vetmi politikan grek që mori pjesë në varrimin e Enver Hoxhës, me të cilin mbante prej kohësh marrëdhënie miqësore. Në intervistën që i dha gazetës “Ta Nea”, z. Glezos skicoi personalitetin e udhëheqësit të ri shqiptar dhe nënvizoi se trashëgimia ishte e natyrshme dhe pritej nga i gjithë populli, pasi z. Ramiz Alia, ushtronte detyrën e sekretarit të Partisë së Punës, gjatë gjithë kohës së sëmundjes së Enver Hoxhës. 
Glezosi është takuar për herë të parë me udhëheqësin shqiptar, Enver Hoxha më 1957-ën, në mbledhjen e 81 Partive Komuniste në Moskë. Atje u realizua takimi mes dy politikanëve. Në të takim u shfaq edhe dëshira e Hoxhës për vendosjen e marrëdhënieve diplomatike ndërmjet Greqisë dhe Shqipërisë, që nuk ishin vendosur akoma. Që nga jo kohë llogaritet miqësia e Manolisit me udhëheqësin e Shqipërisë.
Gazeta “Elefterotipia” e datës 22 prill 1985, boton intervistën e Manolis Glezosit. Në të thuhet: “Ai më foli me shumë dashuri për grekët, për dëshirën e udhëheqjes shqiptare, për vendosjen e marrëdhënieve në të gjitha fushat dhe për heqjen e gjendjes së luftës ndërmjet Greqisë dhe Shqipërisë”, theksoi në intervistën e tij dhënë “Elefterotipia-s” kryetar i EDA-s dhe luftëtar i vjetër i së majtës, Manolis Glezos. Ky është konkluzioni i Manolis Glezos nga dy vizitat e fundit të tij në Shqipëri, në fund të 1984-ës dhe tani së fundi, që mori pjesë në varrimin e Enver Hoxhës, konkluzion që rezulton nga biseda e gjatë që pati me udhëheqësin e ri të Shqipërisë, Ramiz Alia, zhvillimin e së cilës ai e zbuloi me ne.
Por ngrihet pyetja se si njerëz me llogjike dhe ideologji të deformuar komuniste si ajo e gjakpirësit Enver Hoxha që e shkatërroi këtë vend në të gjitha nivelet, që pasojat e këtij shkatërrimi i përjetojmë deri në sot, mund të ndihmojnë Greqinë apo vende të tjera për të pasur një jetë më të mirë. 

Ο Μανώλης Γλέζος που τώρα ένα από τα ιστορικά μέλη της Αριστεράς και βασικό μέλος του ΣΎΡΙΖΑ παρευρέθηκε κατά την κηδεία του άγριου, άθεου, κομμουνιστή δικτάτορα Ενβέρ Χότζα στις 11 Απριλίου 1985 για να τον τιμήσει. Αυτό φαίνεται και από τα βίντεο στο αρχείο της δημόσιας Αλβανικής τηλεόρασης.


Ο Μανώλης Γλέζος είναι μια γνωστής προσωπικότητα κατά τον αντιφασιστικό αγώνα. Ήταν ο μοναδικός ξένος καλεσμένος κατά την κηδεία του αρχηγού του ΚΚΑ, Ενβέρ Χότζα. Ακριβώς στις 20 Απριλίου του 1985, η εφημερίδα «Τα Νέα» δημοσίευσε το άρθρο του Α Σκυλάκος με το τίτλο « Ο Εκλεκτός και φίλος της Ελλάδας» με το υπότιτλο « Ο Μανώλης Γλέζος μιλά για την Αλβανία και τον νέο της αρχηγό, Ραμίζ Αλία και « Ο ίδιος ζήτησε να λάβει μέρος στην κηδεία του Ενβέρ Χότζα ως απλώς φίλος». Μεταξύ άλλων  στο άρθρο αναφέρεται: « Φίλος της Ελλάδας ένας άνθρωπος που επιθυμεί την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» χαρακτήρισε τον νέο αλβανό ηγέτη Ραμίζ Αλία ο πρόεδρος  της ΕΔΑ, Μ Γλέζος, ο οποίος είχε μια συζήτηση κατά την επίσκεψη του εκεί για να συμμετέχει στην κηδεία του Ενβέρ Χότζα.
Ο Γλέζος όπως είναι γνωστό είναι ο μόνος ξένος πολιτικός που έλαβε μέρος στην κηδεία του Ενβέρ Χότζα, με τον οποίο διατηρούσε για πολύ καιρό φιλικές σχέσεις. Στην συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Τα ΝΕΑ, ο κ Γλέζος σκιαγράφησε την προσωπικότητα του νέου αλβανού ηγέτη και υπογράμμισε πως η εξουσία πέρασε φυσιολογικά σ’ αυτόν και το περίμενε όλος ο λαός, αφού  ο Ραμίζ Αλία, ήταν ο γραμματέας του  Εργατικού Κόμματος, καθ’ όλο το διάστημα που ήταν άρρωστος ο Ενβέρ Χότζα.


Ο Γλέζος έχει συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Αλβανό Αρχηγό, Ενβέρ Χότζα το 1957 κατά τη συνέλευση των 81 Κομμουνιστικών Κομμάτων στη Μόσχα. Εκεί πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ των δύο πολιτικών . Στην συνάντηση ο Χότζα εξέφρασε την επιθυμία για την δημιουργία διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και Αλβανίας, που δεν υπήρχαν μέχρι τότε. Από τότε υπήρχε η φιλία μεταξύ των δύο.Η Εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 22 Απριλίου 1985 δημοσίευσε μια συνέντευξη  του Μανόλη Γλέζο. Σ΄ αυτή αναφέρεται: « Αυτό μου μίλησε με πολύ αγάπη για τους έλληνες και την επιθυμία της αλβανικής ηγεσίας για την δημιουργία σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και για την ακύρωση της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας»,  τόνισε ο Μανόλης Γλέζος.
Αυτά ήταν όσα ο Γλέζος έβλεπε στους αιμοσταγής, ανθέλληνες, σφαγείς των ορθοδόξων και του ίδιου του λαού τους, μάλιστα τους δικαιολογούσε βλέποντας στους δολοφόνους τον άγγελο που δεν υπήρχε. Τώρα μάλιστα ακόμη έχει το θάρρος με αυτή την λανθασμένη και διαστρεβλωμένη λογική του να εκφράσει γνώμη για το τι είναι το καλύτερο για το λαό στα πρόθυρα της καταστροφής. Δυστυχώς ο λαός πολλές φορές παρασύρεται από τα πάθη του και δημιουργεί λάθος εντύπωση για το ποιος λέει την αλήθεια. Το μόνο σίγουρο είναι πως ιδεολογίες και άτομα που έχουν σχέση με την ιδεολογία και τον ίδιο τον Ε Χότζα δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι καλό για την Ελλάδα και τους έλληνες μάλιστα θα λέγαμε πως η άποψη τους είναι σκέτο δηλητήριο όπως αυτό που ο Χότζα πότισε την Αλβανία και την ονόμαζε έπειτα το Φανάρι της Ευρώπης, ο Παράδεισος του Κόσμου ενώ ήταν η κόλαση στο μεγαλείο του.
Τα σχόλια δικά σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: