Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Μέρκελ για την ΕΕ: Έξω η Ελλάδα - μέσα η Αλβανία

Τι μηνύματα στέλνει η Γερμανίδα καγκελάριος με την διήμερη περιοδεία σε Αλβανία, Σερβία και Βοσνία - Δίνει διαβεβαιώσεις για στήριξη της ευρωπαϊκής τους προοπτικής  και την ίδια στιγμή δηλώνει απο τα Τίρανα πώς τα "πράγματα στην Ελλάδα δεν πάνε"

Ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ αλλάζει ρόλους με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εμφανίζεται ως η σκληρή απέναντι στην Ελλάδα που αποδέχεται ακόμη και grexit, την ίδια ώρα περιοδεύει στα Βαλκάνια και αφήνει ελπίδες για ευρωπαική πορεία στην Αλβανία.
Η κα Μέρκελ πήρε επάνω της το παιχνίδι με την Ελλάδα τόσο στην συνάντησή της με τον κ. Ολάντ στο Παρίσι όπου διαμόρφωσαν την κοινή γραμμή, όσο και στην τριμερή με τον Έλληνα πρωθυπουργό την Τρίτη το απόγευμα αλλά και στην Σύνοδο Κορυφής όπου εκφράστηκε εχθρότητα προς την Ελλάδα από τα κράτη δορυφόρους του Βερολίνου. 
Η κα Μέρκελ επιμένει στο δόγμα “αλληλεγγύη αντί μεταρρυθμίσεων”, σκληραίνει την ρητορική της και εμφανίζεται άκαμπτη. Αφήνει δε να εννοηθεί ότι η ΕΕ έχει προετοιμαστεί ακόμη και για τις οικονομικές συνέπειες ενός grexit, για το οποίο δημοσίως διατείνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και στο πολιτικό πεδίο.


Την ώρα όμως που δηλώνει έτοιμη να ωθήσει την Ελλάδα εκτός Ευρώπης διαβεβαιώνει τα κράτη των Βαλκανίων ότι η ευρωπαική τους προοπτική είναι εξασφαλισμένη. Μία ημέρα μετά την Σύνοδο Κορυφής η καγκελάριος της Γερμανίας ξεκίνησε διήμερη περιοδεία σε Αλβανία, Σερβία και Βοσνία.

Από την Αλβανία  ενημέρωσε πως δεν υπάρχει καμία τεχνητή καθυστέρηση των διαδικασιών ένταξης τόσο της γειτονικής χώρας, όσο και των υπολοίπων κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.
Διευκρίνισε βέβαια, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των χωρών στην ΕΕ, είναι να καλύπτονται οι όροι που έχουν τεθεί για τη δημόσια διοίκηση και το δικαστικό σύστημα.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται τις τρεις χώρες προκειμένου να διαπιστώσει την πρόοδο που έχει επιτελεστεί, καθώς και να συζητήσει για οικονομικά και ενεργειακά θέματα. Πριν λίγες ημέρες, η Άγγελα Μέρκελ ενέκρινε ποσό 107.500.000 ευρώ προς την Αλβανία, προκειμένου να επενδυθούν στους τομείς της ενέργειας και της ύδρευσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: