Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Α' Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθοδόξου Ποιμαντικής.

    Στις 7-9 Μαΐου έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace στην Γλυφάδα της Αθήνας το 1ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής, με τίτλο: «Ὕδωρ ζῶν», το οποίο διοργανώθηκε από το διαδικτυακό περιοδικό «ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ» σε συνεργασία με τις Ορθόδοξες διαδικτυακές πύλες Orthodox Christian Network (ΗΠΑ) και Bogoslov (Ρωσία).
    Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ συμμετείχαν 75 ειδικοί επί του θέματος Ορθόδοξοι κληρικοί και λαϊκοί από 21 χώρες. Εκπροσωπήθηκαν όλες οι Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες και αυτόνομες Εκκλησίες. Και εκφωνήθηκαν χαιρετισμοί - μηνύματα των Προκαθημένων τους. το Αυτό γεγονός βεβαιώνει το αυξημένο ενδιαφέρον όλου του Ορθόδοξου κόσμου για το θέμα της χρήσης των ψηφιακών μέσων στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας αλλά και την οικουμενική ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Από την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας συμμετείχε ο π. Χαράλαμπος Γκιόκας.
    Σκοπός της Συνάντησης, ηταν η αλληλογνωριμία των υπευθύνων των Ορθόδοξων Ψηφιακών Μέσων, και ο συντονισμός των προσπαθειών τους προς μία αποτελεσματικότερη διάδοση του Ευαγγελίου. Η απο κοινού προσπάθειας για τη σπορά της ορθοδόξου χριστιανικής παραδόσεως προς πάντα άνθρωπον καλής θελήσεως.

+ Αναστάσιος
Αρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας
ΜΗΝΥΜΑ- ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

προς τους διοργανωτές και τους μετέχοντες στο
Α' Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθοδόξου Ποιμαντικής.

Αθήνα 7-9 Μαΐου 2015

    Λίαν αγαπητοί μου,
    Χριστός Ανέστη!
   Από έκπληξη σε έκπληξη μας οδηγούν τα άλματα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στον τομέα των ηλεκτρονικών μέσων ενημερώσεως και επικοινωνίας. Άμεσο αποτέλεσμα, ως γνωστόν, είναι η επιταχυνομένη διασύνδεση των ανθρώπων και των λαών μεταξύ τους, με τρία σαφή χαρακτηριστικά: Παγκόσμια εμβέλεια, ταχύτητα, ευκολία χρήσεως. Πρόκειται για μια πρωτοφανή επανάσταση στον τρόπο διαδόσεως των ιδεών, ασυγκρίτως περισσότερο εντυπωσιακή και πολύπλευρη από την  ανακάλυψη της τυπογραφίας. Το Διαδίκτυο και ό,τι συνδέεται με τη χρήση του (Facebook, Tweeter, LiveStreaming, YouTubeκ.τ.λ) επιταχύνει τη δυναμική της παγκοσμιοποιήσεως. Λύνει προβλήματα ποικίλα, δημιουργώντας νέα. 
    Σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες οι Χριστιανοί καταρχήν στεκόμαστε με θαυμασμό , επαναλαμβάνοντας «Ὡς ἐμεγαλύνθη τὰ ἔργα σου, Κύριε· πάντα ἐν σοφίᾳ ἐποίησας» (Ψαλ. 103: 24),διότι γνωρίζουμε ότι κάθε επίτευγμα του ανθρώπου οφείλεται στα χαρίσματα και στις δυνατότητες που του χάρισε ο σοφός Δημιουργός. Και ότι η ανθρώπινη δημιουργικότητα είναι μια ακόμη έκφραση των ιδιοτήτων του «κατ’ εικόνα Θεού» πλασθέντος ανθρώπου.
    Τον θαυμασμό οφείλει να συνοδεύει  η ευθύνη, για την ορθή χρήση των ψηφιακών μέσων μεταδόσεως του λυτρωτικού λόγου του Θεού της αγάπης, ώστε τα νέα αυτά μέσα να μην καταλήξουν να γίνουν αποκλειστικώς όργανα τα οποία θα ενισχύουν τη σύγχυση, το μίσος, τη διαφθορά, τα οποία θα στηρίζουν μια παγκοσμιοποίηση αδικίας, ψεύδους και συγκρούσεων. Αλλά να τεθούν στη διακονία του Ευαγγελίου, συμβάλλοντας σε μια παγκοσμιοποίηση αλληλεγγύης, ειρήνης και δικαιοσύνης. Εδώ βρίσκεται η τεράστια πρόκληση και για τους Ορθοδόξους του 21ου αιώνος.
    Δοξάζουμε τον Τριαδικό Θεό, διότι όλες σχεδόν οι Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν ήδη δείξει ένα σημαντικό ενδιαφέρον γι’ αυτό τον τομέα. Χαιρετίζουμε και συγχαίρουμε από καρδίας τους πρωτεργάτες και τους μετέχοντες εις το παρόν «Διεθνές Συνέδριο», την πρωτοβουλία του οποίου είχε η "Πεμπτουσία" υπό την αιγίδα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.
* *
     Οι νέες δυνατότητες που προσφέρονται επιβάλλεται να αξιοποιηθούν ιδιαίτερα προς δύο κατευθύνσεις: Την ενότητα της Ορθοδοξίας και την αποστολική της μαρτυρία στην Οικουμένη. Όπως τονίστηκε στα Μηνύματα των δύο τελευταίων Συνάξεων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη, αυτά τα δύο παραμένουν κεντρικά θέματα για τη σύγχρονη Ορθοδοξία. Τα ψηφιακά μέσα καλούνται να προσφέρουν, πέρα από τις ειδήσεις, ουσιαστική συμβολή στον τομέα της Ποιμαντικής και της Θεολογίας, για την εμβάθυνση στο νόημα της εν Χριστώ σωτηρίας και τη βίωση του Ευαγγελίου στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. 
    Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι να χρησιμοποιηθούν ορθά για τη μαρτυρία της Ορθοδοξίας στη σύγχρονη οικουμένη. Πρώτον, τον επανευαγγελισμό των συνανθρώπων μας, που έχουν βυθιστεί στην άγνοια και την αδιαφορία. Δεύτερον για τη διάδοση του Ορθοδόξου μηνύματος σε νέα περιβάλλοντα. Όταν ο Αναστάς Χριστός έδωσε στους αποστόλους την τελευταία εντολή του, «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντατὰ ἔθνη» (Ματθ. 28:19),εκείνοι, για την επιτέλεση του έργου τους, χρησιμοποίησαν τα μέσα μεταφορών και επικοινωνίας της τότε εποχής: οδοιπορία, άμαξες, πλοία, επιστολές κ.τ.λ. Σήμερα προστίθενται νέες δυνατότητες. Η εντολή: «Πορευθέντες…» όμως παραμένει η αυτή: Προχωρήστε, μεταφέρετε το λυτρωτικό μήνυμα και σε άλλες περιοχές πολιτιστικές. Χρειάζεται μια έξοδος από τα κλειστά ενδιαφέροντα μας που περιορίζονται στον εαυτό μας, την ενορία μας, την τοπική Εκκλησία μας με ορίζοντα την οικουμένη: «Πάντα τὰ ἔθνη».
    Τέλος, προσοχή μην απορροφηθούμε από το περιτύλιγμα, από την εξωτερική εμφάνιση των ιστοσελίδων. Το κρίσιμο παραμένει το περιεχόμενο του μηνύματος. Και για να επιτυγχάνουμε σ’ αυτό, πρέπει η προσπάθεια να γίνεται με σοβαρή μελέτη, ταπείνωση, προσευχή, ως έκφραση αγάπης στον Θεό και στους αποδέκτες. Σαν μια μυστική λειτουργία, που διαρκώς εμπνέεται από την θεία Λειτουργία.
    Εύχομαι ολόψυχα πλούσια καρποφορία στις εργασίες του Συνεδρίου, καθώς και στα έργα του καθενός συνέδρου και στη δημιουργική συνεργασία όλων σας στο μέλλον. «Ο δε Θεός πάσης χάριτος …ἀυτός καταρτίσει ὑμᾶς, στηρίξει, σθενώσει, θεμελιώσει· αὐτῷ ἡ δόξα καὶ τὸ κράτος εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων· ἀμήν». ( Α΄ Πετρ. 5:10 )
    Με ολόψυχη αγάπη εν Χριστώ αναστάντι,

Ο Αρχιεπίσκοπος, Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας
+Αναστάσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: