Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

Κοτζιάς στα Τίρανα: να μην εγκλωβιστούμε στο παρελθόν r

Τα Τιράνα και η Αθήνα συνεχίζουν να έχουν διαφορετικές τοποθετήσης όσον αφορά το ζήτημα του οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.
Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά στα Τίρανα. ότι για το ζήτημα αυτό πρέπει να απευθυνθούμε στο διεθνές δίκαιο.
"Εάν δεν βρούμε συναίνεση για θέματα όπως της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδα, απαιτείται η αντιμετώπισή τους στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου" δήλωσε ο Μπουσάτι.
Ο Αλβανός Υπουργός τόνισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να επενδύσουν στο πνεύμα της εμπιστοσύνης, έτσι ώστε μέσω του διαλόγου να ξεπεράσουν τα εμπόδια του παρελθόντος.
«Μιλήσαμε με τον κ. Κοτζιά με ειλικρινή τρόπο για όλα τα θέματα που θεωρούμε ως μέρος της διμερούς διπλωματικής ατζέντας, από τα παλιά θέματα και μέχρι τα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Δεν αρκστηκαμε απλά να αντικρίσαμαι τις απόψεις μας, αλλά προσπαθήσαμε να σκιτσαρουμε της πιθανές λύσεις. Θα αντιμετωπίσουμε την επίλυσή τους στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, και εμείς μία χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ ", δήλωσε ο Μπουσάτι.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι η Αλβανία και η Ελλάδα έχουν σταθερές γέφυρες φιλίας, στα θεμέλια των οποίων ειναι οι Αλβανοί μετανάστες και η ελληνική μειονότητα.
Οταν ερωτήθηκε για το λεγόμενο "Τσάμικο ζήτημα", το "θέμα των περιουσιων τους", και για την ύπαρξη του εμπολεμού με την Αλβανία, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι κάθε πολίτης μπορεί να προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια.
"Θέματα ατομικής ιδιοκτησία δεν μπορεί να επηρεάσουν τη φιλία μας. Δεν πρέπει να παραμένουμε εγκλωβισμένη στο παρελθόν, αλλά να κοιτάξουμε προς το μέλλον", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Πρόσθεσε δε οτι "δεν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία, ο νόμος αυτός έχει καταργηθεί απο την δεκαετία του 80. Είμαστε φίλοι και συνεργάζονται με το NATO".
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα και το απόγευμα θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα.
Αύριο ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντησης και με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας.
Ο κ. Κοτζιάς έφθασε χθες το βράδυ απο την Πρίστινα και θα μείνει δυο διανυκτερευσεις στα Τίρανα, γεγονός που ερμηνεύεται από τα αλβανικά ΜΜΕ, ος απόδειξη της σημασίας που δίνει η Αθήνα να επιλύσει τα εκκρεμεί ζητήματα με την Γείτονα χώρα
Εγγραφή στην λίστα ενημερώσεων του himara.gr


Πηγή: www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.